Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
624
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
5 dagar

Några veckor med Mintos

Dags att titta till Mintos igen. Mintos är en marknadsplats för P2P-lån där man kan investera i lån från olika länder, av olika typer och i olika valutor.

Kikar vi på antalet lån i SEK så finns i skrivande stund ca 110 st. Räntan varierar mellan 11-13 %. Mintos erbjuder även en andrahandsmarknad. På den finns nu ca 130 lån i SEK listade. I skrivande stund finns det möjlighet att köpa en liten låneandel för så lite som 3,39 SEK.

 

 

Priset går sedan där ifrån och upp till, för största andelen,  5226 SEK.

Rubrikerna är ganska självklara, men låt oss gå igenom dem.

 ID är låneavtalets nummer.

Loan Type är lånetypen. Ovan är det personlån/blanco som vi ser.

Loan Originator är vilket lånebolag som ursprungligen ”sålt” fordran samt hanterar lånet.

Extra viktigt att ha koll just lånebolaget och dess ställning på då lån som har återköpsgaranti. Det vill säga då lånebolaget säger sig köpa tillbaka fordran om låntagaren inte betalat inom 60 dagar. 

Interest Rate är räntan man får. Baserat på helår.

Term hur lång tid innan lånet förfaller. Inom parantes indikeras också hur många betalningar på lånet som redan gjorts.

Status. Current är då betalningar sker enligt plan medan någon form av delay indikerar förseningar.

YTM (Yield To Maturity) indikerar vad räntan blir på årsbasis om betalningar framöver sker enligt plan och minus eventuella premiumkostnad för köp av lånefordran.

Price/Discount – Priset på fordran samt eventuell rabatt eller premium uttryckt i procent.

I den egna portföljen så satte jag in lite till samt så har avbetalningar liksom räntor erhållits så låneportföljen i SEK innehåller nu 41 st lån.

 

 

Alla utom ett lån löper på som vanligt. En låntagare är nämligen 8 dagar försenad med sin betalning. Vi får se hur det hela avlöper, men överlag anser jag att 1 av 41 är väldigt få då vi pratar om lån. Kanske kommer siffran öka framöver.

Om lånet går till 60 dagars försening så finns en återköpsgaranti där Aasa ska återköpa lånet. Vet ej om detta fungerar i praktiken än.

Avkastningsmässigt ligger låneportföljen på 13,12 %.

Naturligtvis omräknat på årsbasis. Mellan tummen och pekfingret så avkastar det alltså (än så länge) ca 1 % per månad. Pengar som jag så snabbt som möjligt försöker återinvestera. Jag tror avkastningen är ungefär det maximala man kan få ut nu genom att investera i lån i SEK. Såvida man inte kan nypa några riktigt bra erbjudanden på t.ex. andrahandsmarknaden.

Vill man i dagsläget gå upp i avkastning så behöver man investera i lån i andra valutor. Exempelvis EUR men då tillkommer ju även valutarisk m.m.

Än så länge tycker jag det hela fungerat bra. Om någon annan har erfarenheter från Mintos så dela gärna med er.

Önskar man själv testa på att investera i P2P lån på Mintos så kan man använda den här affiliate-länken. Den ger dig i så fall lite bonus på investerat belopp på Mintos den första tiden.

Sist men inte minst, om du ska prova P2P tjänster, tänk liksom då det gäller aktier på risken och din egen risktålighet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat.

 

Taggar (blogg): 
5 mars

Tittar till Mintos P2P plattform igen

Tänkte vi kunde titta in på Mintos igen.  Mintos är en P2P plattform där man kan investera i lån från olika länder, av olika typer och i olika valutor.

Det finns en filterfunktion som är lättanvänd. Exempelvis kan man filtrera fram alla lån i SEK.

Nu finns enbart ett 90-tal i skrivande stund. Det är väl en kombination av den höga räntan (11-13 %) med att det inte är några jättesummor i varje lån (10-30.000). De ”tecknas” i dagsläget  hyggligt fort. Än så länge har jag heller inte haft några förseningar utan de "kunder" jag har i låneportföljen har betalat i tid. Annars knackar Gladiator Inkasso AB på.. Skämt å sido.Skulle något gå till s.k. default så har lånebolaget (Aasa) utfärdat ett löfte om att köpa tillbaka lånet. Man missar antagligen diverse inkasso- och förseningsavgifter och dylikt då men å andra sidan får man ju pengarna i näven.

På andrahandsmarknaden ligger ungefär lika många SEK-lån ute (100 st). 14 av dem är försenade med en dag eller mer. 5 av dem är mer än 2 veckor försenade. Här skulle man kunna ana att de går till s.k. default (60 dagars försening).

Några rabatter är det dock inte tal om än på SEK-marknaden.  Investerare verkar hålla hårt i dem. Eller i alla fall vilja få betalt för dem.

Vill man inte sitta och manuellt investera i lån kan man sätta upp ett autoinvesteringskonto. Det går alldeles utmärkt att göra i SEK.

 

 

Där kan man fylla i beloppsstorlek, land, valuta, lånebolag, önskad ränta, lånetyp m.m. Allt möjligt som man kan önska sig.

Vill du investera i bulgariska billån där bilen är belånad till maximalt 75 %? Eller i pantsatta smycken i Lettland? Ja, ”you name it”.

Mintos sägs vara den största aktören och ha mer än 1/3 av den europeiska (exklusive Storbritannien) av P2P lending marknaden så utbudet är enormt.

Har du lust att testa registerar dig och kika runt kan du göra det via affiliate-länken här. Den ger dig i så fall 1 % bonus på  investerat belopp den första tiden på Mintos.

Sist men inte minst, om du ska prova P2P tjänster, tänk liksom då det gäller aktier på risken och din egen risktålighet.

 

Taggar (blogg): 
25 februari

Mintos och högrisklån att investera i på 20 %

När jag tidigare skrivit att det finns en mängd olika lån att investera i på Mintos så menar jag verkligen det. Själv så provar jag först och främst en SEK-låneportfölj för att utvärdera hur tjänsten fungerar. Jag kommer hålla er uppdaterade kring hur det förflyter. För de mer äventyrliga så finns det dock t.ex. korta konsumentkrediter i Kazakstan som ställts ut i kazastanska valutan tenge för 20 % årlig ränta!

Jag vet inte om det går att få mer äventyr än så? Får ju aktieinnehav i indonesiska cementtillverkare att se hemtamt ut....

Insättningar till Mintos fungerar enligt min erfarenhet bra. Vill man sätta in SEK så gör man det via bankgiro till ett SEB-konto. EUR fungerar också via SEPA-betalning.

 

 

Totalt finns det 10 olika valutor som man kan sätta in, alternativt växla till sig på plattformen. Euro, korony, zloty, danska kronor, lari, leu, pund, svenska kronor, rubel och tenge.

Växling på plattformen medför en växlingskostnad som inbakas i transaktionen.

 

 

Är man äventyrligt lagd så kan man alltså växla till sig kazakstanska tenge och investera i dessa 20 % lån. När jag kikade senast fanns det ett 40-tal uppe, men antal samt räntesatser kan naturligtvis variera över tid.

 

 

De finns de med återköpsgaranti eller s.k. buyback guarantee. Det innebär att lånebolaget lovar att köpa tillbaka fordran om låntagaren inte betalat efter 60 dagar efter sista betaldatum. Det ska skydda investeraren från kapitalförlust samtidigt som lånebolaget blir de som får håva in straffavgifter m.m. Märk väl att denna garanti är ju bara så bra som utställaren är solvent. Finns inga garantier för att lånebolaget inte kan gå i konkurs och därmed inte kan stå för sina åtaganden.

Dessa 20 % lån i Kazakstan är ingenting som jag personligen tänker investera i så någon mer uppföljning kring dem kommer jag inte kunna erbjuda. Däremot kan jag bjuda på en affiliate-länk som ger nya investerare 1 % tillbaka på de belopp som man investerar de första 90 dagarna på Mintos. Oavsett lånetyp. Detta får man om man som ny registerar sig via denna länken. Om man nu känner att man vill starta ett konto, ta en titt och eventuellt prova.

Som sagt. Jag får mer än nog spänning av att testa investera i svenska SEK-lån där jag hittills fokuserat på lån med ca  13 % i ränta. Det finns ju inga egentliga garantier som det är med det ändå. Kazakstan? Det får vänta.

Vill man kika på ytterligare en internationell P2P aktör så kan man prova Viainvest. ViaInvest erbjuder korta konsumentlån i EUR i några euro-länder. Om du vill prova ViaInvest kan du registrera dig här.

 

Taggar (blogg): 
23 februari

Testar Mintos P2P plattform

Efter att ha grävt runt i P2P världen ett tag så beslutade jag nyligen starta upp ett konto hos marknadsplatsen Mintos. Jag vill helt enkelt gräva lite djupare och testa hur denna typ av investering står sig mot andra. Du som vill är välkommen att följa mig på detta experiment.

Kanske är det bättre att låta eder bloggare göra eventuella dumheter och bespara dig egna bekymmer alternativt så blir du inspirerad att testa också.

Hur som helst. Jag har registrerat ett konto och testat både sätta in pengar samt föra tillbaka pengar till mitt bankkonto.

Mintos är ju en internationell aktör som erbjuder att kunna göra insättningar och investera i lån i SEK.

Insättningarna i SEK har varit problemfria.

Det görs som en betalning till ett bankgiro hos SEB.

 

 

Betalningsreferens är ens investerar-id som man fått hos Mintos. Pengarna har kommit in efter en arbetsdag.

Uttag första gången görs via att ta en kontakt via mail med Mintos. Även det gick snabbt och den uppgift man egentligen behövde framföra var IBAN för ens bankkonto samt så måste man ha skickat in en kopia/foto på id-handling. Därefter finns ens konto som valbart alternativ vid uttag. Så det är bara att klicka i belopp man vill ta ut och klicka på withdraw.

Med pengar på kontot så var det bara att kolla in tillgängliga lån. Det finns både en primary market som secondary market (andrahandsmarknad). Jag har ignorerat andrahandsmarknaden och gått på ”nya lån”. Dessutom så har jag siktet inställt på SEK-lån.

 

 

Det finns en mängd olika lån och då vi filtrerar fram SEK-lån så hamnar det på ca 150 st. Det handlar om personlån på ca 20.000 kr. Dessutom så har de s.k. återköpsgaranti.

 

 

Låneutgivaren lovar köpa tillbaka lån som inte betalas tillbaka inom 60 dagar efter sista betaldag. Detta gör så att man som investerare inte bör fastna i dåliga lån, men betyder ju också att låneutgivaren naturligtvis tar hand om indrivning, inkasserar höga straffavgifter et.c.

Efter att ha kikat runt på tillgängliga lån som går att investera i så är det bara att välja vilka och hur mycket man känner sig bekväm med att ”investera”.

 

 

Det går ganska snabbt och jag plockade in 29 st till att börja med. Återbetalningstiden blev lite olika men de flesta hamnade på nästan 2 år och jag valde lån där jag skulle få 13 % ränta. I nuläget är naturligtvis alla ”current” då några förseningar i betalningar inte kunnat hinnas med. Antalet lån kommer enligt plan öka framöver då månatliga återbetalningar gör att kassan fylls på och kan återinvesteras i nya lån.

 

 

Man kan sedan gå in på sina ”lån” för att se vad andra placerat. I vissa fall är det också möjligt att köpa andras andelar (om de lagt ut det på andrahandsmarknaden) om man vill öka exponeringen mot någon speciell låntagare. Alternativt sälja sin del på andrahandsmarknaden.

 

 

Som synes så är lägsta investeringsbara belopp 100 kr.

Så startar den här undersökningen. Jag har inte jättemånga insikter att erbjuda än, men är man nyfiken att själv testa så kan jag i alla fall erbjuda en affiliate-länk som ger dig 1 % i bonus på investeringar som görs de första 90 dagarna som ny användare. Man får ta del av den om man registrerar sig via någon av länkarna i inlägget.   

Det här P2P försöket kommer få löpa på ett tag. Jag kommer försöka ge en uppdatering då och då kring låneportföljen samt olika funktioner och möjligheter. Hoppas du finner det intressant. Inte minst som en jämförelse gentemot andra aktörer. Får se om jag kan hinna testa i några fler.

Sist men inte minst, om du ska prova P2P tjänster, tänk liksom då det gäller aktier på risken och din egen risktålighet.

Vill du kika på någon annan internationell aktör finns även ViaInvest. ViaInvest erbjuder korta konsumentlån i EUR i några euro-länder. Om du vill prova ViaInvest kan du registrera dig här.

 

Taggar (blogg): 
18 februari

Jämförelse Kameo, ToBorrow, Lendify och Mintos

Här en översiktsjämförelse med några låne-P2P tjänster som man kan investera i lån via. Fokuserar i detta inlägg på lån i SEK via de fyra aktörerna Kameo, ToBorrow, Lendify och Mintos.

 

 

Kameo grundades 2014 och erbjuder förmedling av fastighets och företagslån både i NOK som i SEK. I nuläget och för jämförelsens skull bara tittat på lånestocken i SEK.

Man väljer att acceptera låneerbjudanden som finns på sidan eller ej. Först till kvarn gäller.

Under 2017 har den genomsnittliga räntan man erhållit på lån i SEK varit 9,71%

Det inkluderar då lån mellan A-D i riskklassificering samt även företagslån helt utan ställd säkerhet. Risken kan med andra ord vara väldigt hög. Mig veterligen har dock ingen låntagare (med lån i SEK) gått i konkurs.

Tillgången på lån definierar jag som låg. Det är svårt att bygga en diversifierad lånestocksportfölj enbart genom att använda Kameo. Under 2017 avslutades och fulltecknades enbart 26 st lån i SEK.

För 10.000 kr kan man få diversifiering på 20 lån då minimumbeloppet är 500 kr. Tecknar man nästan allt som erbjuds i SEK så tar det i snitt 10 månader. Det tar m.a.o. lång tid att bygga en diversifierad portfölj i SEK.

Det finns ingen sekundär marknad och därmed ingen möjlighet att göra en tidig exit.

Det finns ingen möjlighet till autoinvest utan man måste sköta det manuellt.

Kameo skickar uppgifter till Skatteverket så ränteinkomsterna finns förtryckta i deklarationen.

Kameo Sverige AB har ej redovisat någon vinst än. Soliditeten ligger på ca 20% (2016). Det är inte Kameo man har eventuell fodran mot utan låntagaren i sig.

 

ToBorrow grundades 2013 och erbjuder förmedling av företagslån i SEK.

Man får välja vilken ränta man vill begära från olika låntagare och den med lägst ränta (tills lånebeloppet nås) under ”auktionstiden” får låna ut pengarna.

Under 2017 har den genomsnittliga räntan man erhållit varit 7,61%. ToBorrow själva anger att den genomsnittliga räntan från start räknat till dags dato är 8,7%.

Det inkluderar då lån mellan A-C i riskklassificering. I teorin en lägre risk än via Kameo. Mig veterligen har tre låntagare gått i konkurs. De bar riskklassificeringen B, B och C och räntan som begärdes av dem var från 9 % och uppåt. 3 st av 122 st fulltecknade lån blir ca 2,5 % av antalet låntagare. Jag vet ej om det förekom eller hur stora eventuella kreditförlusterna var.

Tillgången på lån definerar jag som låg. Det är svårt att bygga en diversifierad lånestocksportfölj enbart genom att använda ToBorrow. Under 2017 avslutades och fulltecknades enbart 32 st lån.

För 10.000 kr kan man i teroin få diversifiering mot 100 lån vilket är en god diversifiering. Dock så skulle det ta ca 3 år att bygga en sådan lånestocksportölj med nuvarande årlig tillgång på lån.

Det finns ingen sekundär marknad och därmed ingen möjlighet att göra en tidig exit.

Det finns möjlighet till autobud och låta systemet automatiskt bjuda på nya projekt. Man kan aktivera inställningar som gäller olika riskklassificeringar och ange olika räntor man vill begära i auktionsprocessen.

ToBorrow skickar uppgifter till Skatteverket så ränteinkomsterna finns förtryckta i deklarationen.

ToBorrow AB har ej redovisat någon vinst än. Soliditeten ligger på ca 33% (2016).

 

Lendify grundades 2014 och förmedlar lån till privatpersoner.

Man kan välja att investera manuellt eller sätta upp ett autoinvestkonto.

Vid ett stickprovsurval blev den genomsnittliga räntan 5,02 %. Urvalet gjordes på 60 st lån med 10 från varje riskklass.

Det inkluderar då lån mellan A-F i riskklassificering. Enligt Lendify själva så utgör den genomsnittliga kreditförlusten hos dem 1 %. När jag tittar runt på Andrahandsmarknaden och försöker uppskatta hur många ärenden som flaggas som ”inkasso” så hamnar det på ca 4 % av lånen. Hos Lendify (om man investearer via autoinvestkonto) finns en kreditförlustfond som ska täcka upp för eventuella kreditförluster

Tillgången på lån definierar jag som ok.  Det går bygga en diversifierad lånestocksportfölj på ganska kort tid via autoinvest och Andrahandsmarknaden. På Andrahandsmarknaden finns i skrivande stund över 200 konton till salu med mellan 1 och 135 lån i varje.

För 10.000 kr i ett autoinvestkonto kan man få exponering mot 40 lån vilket är en ok spridning, till att börja med.

Det finns som sagt en sekundär marknad, Andrahandsmarknaden, så det finns möjlighet att göra en tidig exit. De flesta lånen säljs dock till premium (försäljningspriset överstiger det utstående kapitalet på fordringarna). Som jämförelse till angiven ränta ovan så är snitträntan 6,31 %, för de sex största lånstocksportföljer på Andrahandsmarkanden. Dock inkluderar de i regel fler lån med högre riskklassificering än det jämnt viktade stickprovet ovan.

Det finns som sagt möjlighet till autoinvest så det mesta kan skötas automatiskt. Kanske förordas autoinvest då det är svårt att bygga en lånestock manuellt i Lendify samt att portföljen då får tillgodogöra sig kreditförlustfonden.

Lendify skickar uppgifter till Skatteverket så ränteinkomsterna finns förtryckta i deklarationen.

Lendify har ej redovisat någon vinst än. Soliditeten ligger på ca 20 % (2017-04). Man har dock inte fordringar gentemot Lendify utan de egentliga låntagarna. Om något händer med Lendify så har Lendify avtal med Lindorff att ta över.

 

Mintos är en P2P plattform som lanserades 2015. AS Mintos Marketplace huvudsäte är Riga, Lettland. Mintos är i grunden inte ett lånebolag utan det är istället en marknadsplats där investerare och olika lånebolag kan mötas. Ett 40-tal olika lånebolag finns i nuläget på marknadsplattformen. Olika lånebolag erbjuder olika sorters lån att investera i. Flera sorters valutor och i olika länder. I denna jämförelse riktar jag in mig på lån i SEK.

I nuläget finns det ett bolag på Mintos som erbjuder SEK-lån. Aasa Kredit. Aasa Kredit erbjuder i Sverige lån mellan 10.000 och 50.000 kr till låntagare. Den effektiva räntan är generellt hög gentemot låntagare och tangerar 40 %.  Aasa Kredit Sverige registrerades 2012 och ingår i Aasa Group (Polen och Finland är de största marknaderna för Aasa Group) som ägs av det Luxembourgbaserade Supernova som har låneverksamhet i flera länder.

På Mintos kan man välja investera manuellt eller sätta upp automatiska portföljer. Det är t.ex. möjligt att sätta upp en automatisk portfölj som bara investerar i SEK-lån.

Räntan som erbjuds för Aasa SEK-lån är 13 %. Löptiden är ca 2 år.

Någon riskklassificiering finns ej. Däremot finns en s.k. återköpsgaranti. Det vill säga Aasa återköper lånet om låntagaren inte kan betala efter 60 dagars försening (= default). Detta låter ju jättebra men man ska komma ihåg att det gäller ju bara så länge Aasa själv vill och kan detta. Det är m.a.o. viktigt att kolla upp hur solvent Aasa är i praktiken. Det betyder ju också att när ytterligare straffränta på straffränta ska betalas och fodran eventuellt ska skickas till inkasso så tar Aasa hand om de inkomsterna och hanterandet då investeraren är ”utköpt” från det hela.

Tillgången på lån definierar jag som ok från Aasa. Mellan 100 och 200 lån i SEK så vitt jag sett har alltid funnits att investera i den korta tidsrymd jag kikat. Mintos som helhet erbjuder tusentals men då kliver vi utanför SEK-komfortzonen. Mer om det en annan gång.

För 10.000 kr kan du investera i 100 olika lån vilket är en god riskspridning. Minsta belopp är nämligen 100 kr. Med antalet lån som finns går det också fort att komma upp i det antalet. Det erbjuds även i regel mellan 50 och 100 lån i SEK från Aasa på den sekundära marknaden. I praktiken så hänger dock betalningsförmågan troligen på Aasa´s egna betalningsförmåga. På så sätt blir 100 låntagare ändock bara som en exponering mot 1 aktör. 2017 gick ett av lånebolagen på Mintos ned för räkning. Även om siffror på pappret ser bra ut så kan oegentligheter dyka upp. Inte minst i unga bolag och branscher som snabbt växer och där pengarna flödar. Värt att tänka på så att man är klar över riskerna.

Den sekundära marknaden är väldigt stor på Mintos som helhet. Finns allt från de med väldigt stor rabatt till de som säljs till premium. För SEK-lånens del brukar det oftast vara en liten, liten premium (försäljningspriset överstiger det utstående kapitalet på fordringarna).

Det finns som sagt möjlighet att sätta upp en eller flera automatiska portföljer.

Mintos skickar inga uppgifter till Skatteverket så man måste själv deklarera ränteinkomsterna.

Aasa Kredit Sverige har inte redovisat vinst än och redovisade 2016 en negativ soliditet. Det verkar dock vara så att man först 2017 fick licens och började med egentlig verksamhet och kreditgivning i Sverige. På Mintos började man lista sina SEK lån ganska nyligen. Får helt enkelt vänta och se kommande årsredovisningar. Koncernmoderbolaget Supernova hade vid halvårsskiftet 2017 en soliditet på 29% och redovisar vinst.

 

Har du någon erfarenhet av nämnda aktörer och i så fall vad är den?

 

(Obs! Länken till Mintos ovan (eller denna länk) är en affiliate-länk så registrerar man sig via den får man som ny investerare upp till 1 % av det man som ny användare investerar de första 90 dagarna. Tänkte det kunde vara intressant för nyfikna läsare.

Vill man testa ytterligare en internationell P2P tjänst finns även ViaInvest. ViaInvest erbjuder korta konsumentlån i EUR i några euro-länder. Om du vill prova ViaInvest kan du registrera dig här.)

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar