Spartacus
Likes
162
Antal inlägg
645
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
18 mars

Kryptovalutor, Tokens och GladiatorCoin

Kryptovalutor kan ibland vara svårt att få grepp om. Grunden är att det ska vara en digital valuta/transaktionsmedel som är decentraliserad och krypterad. Bitcoin är mig veterligen den första decentraliserade kryptovalutan.

I grunden är alltså Bitcoin en fil, en lista. Denna lista har alla anknytna och i den listan står det hur många bitcoins alla användare har. När någon byter bitcoins så uppdateras listan i hela nätverket så att alla har en och samma lista. Det hela är alltså inte centralstyrt utan decentraliserat. Till skillnad från en transaktion på en bank. Där är det ju egentligen bara du och banken som har uppgift om transaktionen (samt eventuell mottagare).

Transaktionerna som görs kontrolleras om de är äkta via en krypterad, digital signatur och det ska vara omöjligt att förfalska, eller för den delen ”skapa” nya pengar på sådant sätt som centralbankerna gör.

Ingen garanterar värdet utan ”värdet” är vad köpare och säljare helt enkelt kommer överens om.

Alla olika sorters nya kryptovalutor som kommit är dock inte kryptovaluta i dess egentliga mening.

Man brukar också skilja på Altcoins (Alternative Cryptocurrency Coins) och Tokens. Tokens kan översättas till polett, men väljer att använda det engelska Token.

Altcoins är ett snarlikt alternativ till Bitcoin. Majoriteten är väldigt likt Bitcoin och använder Bitcoins protokoll men med modifieringar. Exempel på Altcoins och varianter av Bitcoin är Litecoin, Dogecoin, Peercoin och Auroracoin.

Även om det finns näraliggande alternativ till Bitcoin så är Bitcoin fortfarande nummer 1 och de andra ses som mer riskfyllda och än mer volatila. Inte minst för att Bitcoin är den mest använda kryptovalutan.

Andra Altcoins som skapat sina egna protokoll istället för att användaBitcoins är t.ex. Ethereum, Ripple och Omni.

Gemensamt för dem alla är dock att de använder blockkedjeteknik Blockkedjeteknik kan man förklara med den teknik som transaktionerna bygger på. Varje transaktion är som en byggkloss som bygger på de andra blocken i kedjan. Varje transaktion måste valideras av alla i nätverket och bildar på sätt ett väldigt säkert system. Hela kedjan med transaktioner och dess historik bildar blockkedjan.

En del menar på att den stora vinsten med kryptovalutor inte är valutorna i sig utan tekniken.  Då man kan knyta andra saker än pengatransaktioner till blockkedjetekniken. Exempelvis framtida produkter och tjänster . Allt ifrån pantbrev, patientjournaler till valröster. Eller varför inte en applikation där man kan spåra precis allt vad en varas alla delar kommer ifrån? Därtill slippa all pappersexercis.

Går vi över på s.k. Tokens så nämns de ofta i kryptovalutasammanhang, men de är egentligen inte valutor utan en representation av någonting. Ofta använder de sig dock av blockkedjeteknik.

De kan representera egentligen vad som helst. Allt ifrån andelar i lägenheter till lojalitetspoäng i ett kundprogram.

Tokens är mycket enklare att skapa för man följer i regel bara någon annans plattform exempelvis Ethereum som är öppet att använda. På så sätt kan du skapa dina egna Tokens.

Dessa distribueras sedan ofta via s.k. ICO (Initial Coin Offering) som på många sätt liknar de i aktiesammanhang kända IPO:erna (Initial Public Offering). Dock med stora viktiga skillnader.

ICO liknar mer crowdfunding och de regleras inte på samma sätt som IPO.  Någon direkt tillsyn sker ej heller utan det är mer Vilda Västern över det.

För många aktörer representerar ICO ett sätt att komma förbi de regulatoriska kraven för IPO, men ändå öppna upp för att få in investeringar till sin produkt/tjänst.

Exempel på Tokens är WePower, Edgeless, dadi, i-house, PotCoin och Earthcoin.

Personligen anser jag att kryptovalutor så som transaktionsmedel handlar mest om prisspekulation. Det har alla ingredienser för det.  Det är lite mani över det. Å andra sidan tror jag blockkedjetekniken kan vara någonting som det kan byggas vidare på.

Avslutningsvis. Nu väntar jag bara på att GladiatorCoin (GC) ska lanseras i full skala. Jag vet inte vad som ska gå och köpa för dem eller vad de ska representera men de lär säkert vara värda massor ändå inom kort! Några investerare där ute!?

 

 

Skämt å sido. Myntet på bilden är ett 2 oz samlar-silvermynt från Salomon Island.

Några tankar om kryptovalutor?

 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (49)

Taggar