Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
624
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
8 november 2017

Orkla vs Checklistan

Norska Orkla har en lång historik. Man drar sin historia bak till  1600-talet då  man började  med brytning av svavelkis. Som noterat bolag har man dock ”bara” funnits sedan 1929. Även om grunden varit gruvbrytning och annan basindustri så har man idag fokus på livsmedel, snacks och hälsoprodukter.

 

 

Orkla av idag delar upp sin verksamhet i fem affärsområden: Orkla Foods, Orkla Confectionery & Snacks, Orkla Care, Orkla Food Ingredients och Orkla Investments.

Orkla Food är störst och står för lite över 40% av omsättningen. Det inkluderar varumärken så som Abba, Grandiosa, Kalles, Felix, Fun light m.fl. I dagsläget omsätter man ca 17 miljarder nok och rörelsemarginalerna brukar ligga på stabila 12-13%.

Orkla Confectionery & Snacks är där OLW,Ballerina, Göteborgs Kex m.fl. varumärken är samlade. Omsätter ca 6 miljarder nok och med fina 13-17% i rörelsemarginal.

Orkla Care är Jif, Comfort, Jordan, Sun m.fl. och det handlar som säkert framgår om diskmedel, tandkräm m.m. Omsätter ca 7 miljarder nok med i regel 14-17% i rörelsemarginal.

Orkla Ingredients handhar Kronjäst, Bakke Dal m.fl. och omsätter ca 8 miljarder nok med 4-5% rörelsemarginaler.

Slutligen Orkla Investments. Det inkluderar en 42,5% ägarnandel i färgbolaget Jotun, vattenkraftstillgångar, fastighetsutveckling via Orkla Eiendom samt Orkla Venture som investerar i bl.a. start-ups. Tidigare ingick en 50%-ig ägarandel i Sapa också men det har sålts till Norsk Hydro. Man fick drygt 12 miljarder nok för sin andel.

Sammantaget så presterar Orkla ca 10 % i rörelsemarginal i snitt.

Nu till checklistan.

 

Storlek och notering

Orkla är noterat på norska OBX. Börsvärde strax över 80 miljarder nok.

Kriterium godkänt.

 

Ägare

Störste ägare (19,05%) är Canica som är Stein Erik Hagens familjebolag (han, frugan och deras barn kontrollerar Canica). Stein Erik Hagen brukar räknas till bland de rikaste i Norge.

Jag har godtyckligt satt en gräns på 20% här så man når inte riktigt upp till den kontroll jag vill se. Det fattas 0,95%, men jag ger det godkänt ändå p.g.a. att jag gillar långsiktigt familjeägande.

Kriterium godkänt.

 

Ger bolaget utdelningar?

Ja. Senast var den på 2,50 nok/aktie vilket varit nivån de senaste 7 åren.

Kriterium godkänt.

 

Politisk risk

Risk för ökad smygbeskattning av ketchup? Nej ingen politisk risk på det sätt som menas med kriteriumet.

Kriterium godkänt.

 

Råvarurisk

Nej inte på det sätt som menas med kriteriumet.

Kriterium godkänt.

 

Innovativ produktutveckling

Ska kaviar med ost eller kaviar med dillsmak bli nästa succe? Nej det hänger inte på lyckade produktlanseringar. Det mesta säljer ändå. Ska det förresten uttalas kavviarr eller kaaviaar?

Kriterium godkänt.

 

Utdelningsstabilitet

Ingen utdelningssänkning de senaste åren. 2,25 eller 2,50 nok/aktie har den legat på. Tittar man på det fria kassaflödet så är min bedömning också att den motsvarar i princip utdelningen för den verksamhet som är nu.

Kriterium godkänt.

 

Balansräkningen

Q3 2017 så låg soliditeten på 62%. Det egna kapitalet på 37,6 miljarder nok. Långfristiga skulder på 11,5 miljarder. Totala skulder på 23 miljarder. Immateriella tillgångar på 19,3 miljarder. Inga problem med andra ord. Balansräkningen är sund. Vill man stämma av med gamle Graham huruvida omsättningstillgångarna är dubbelt så stora som de kortfristiga skulderna så är det bara att säga,  26,1 gentemot 11,5 miljarder nok – ja, check.

Kriterium godkänt.

 

Avkastning på eget kapital

Just nu på rekordhöga 23 % men 10-års snittet ligger på ca 5%. Orkla är ett konglomerat i förändring. Kanske orättvist men någonting ska väl bolaget ändå få gå bet på...

Kriterium ej godkänt

 

Tillväxt

Som sagt det går inte jämföra rättvist då Orkla för 10 år sedan var ett helt annat bolag. Det som är Orkla av idag stod då bara för 1/3 av omsättningen (något mer av vinsten) medan aluminium, metaller, silikon m.m. stod för resten. Men om vi ska försöka göra en uppskattning av tillväxten i just det segmentet så har försäljningstillväxten varit drygt 66%. Vinstökningen har varit bra mycket mer då man gjort av med verksamheter med sämre marginaler somdragit ned resultatet. Man når inte i mål då fördubblade utdelningar krävs och så har bevisligen inte skett.

Kriterium ej godkänt.

 

Ledningen

Stein Erik Hagen är föga överraskande ordförande. Kuriosa är att  Lars Dahlgren från Swedish Match sitter med i styrelsen också. Peter Ruzicka, med erfarenhet från RIMI, Hakon Gruppen, ICA m.fl. är VD.

Inget att anmärka.

Kriterium godkänt.

 

Vinststabilitet

Några år tillbaka då Orkla var ett annat bolag svängde det ordentligt. Dock så faljerar man nu ändock  då historik som ”nya” Orkla saknas. Rörelsevinsten ligger enligt min bedömning på ca 4 nok/aktie. Det ”nya” Orkla kan mycket väl vara mycket mer stabilt i intjäningsförmågan än det ”gamla”, men det ska bevisas först.

Kriterium ej godkänt.

 

Rating

Orkla får betyget B vilket är helt ok. Det är ingen tillväxtsraket. Dess historik gör också att bolaget faller på vinststabiliteten, men när man kikar på bolaget idag så verkar verksamheten vara mycket stabilare.

Uppskattad genomsnittlig rörelsevinst på 4 nok/aktie. Uppskattad redovisad vinst på ca 3 nok/aktie och fritt kassa flöde på ca 2,50 nok/aktie gör också att nuvarande värdering känns lite, ansträngd. Men ni vet vad de säger, PE 25 är det nya PE 15....

Jag väljer dock hålla mig avvaktande än så länge även om jag kommer fortsätta följa bolaget. Jag håller också en dörr öppen för att jag medvetet underskattat intjäningsförmågan och kanske behöver ompröva det vid närmare granskning.

Tankar om Orkla?

 

*Staplar från Börsdata

Mer läsning från andra bloggare:

40procent20 år från 2010

Defensiven från 2013

Bearfigher från 2017

 

 

Taggar (blogg): 
3 november 2017

Fredagsmys!

I rapporttider måste man ju även ta någon stund med lite mindre allvar. Vad passar då inte bättre en sådan här härlig fredag än lite fredagsmys. Reklamkonceptet ”fredagsmys” lanserades av chipstillverkaren OLW 2009. Därav får det här inlägget handla om just chipstillverkare.

OLW själva ingår i Orkla Confectionary & Snacks i norska Orkla. Ett intressant konglomerat som mer och mer renodlat sin verksamhet.

Orkla själva delar upp sin verksamhet i fyra områden. Orkla Foods, Orkla Confectionary & Snacks, Orkla Care och Orkla Food Ingredients. Foods står för nästan halva omsättningen och halva vinsten men just Confectionary & Snacks är den snabbast växande delen och också den mest högst rörelsemarginaler.

Varumärkena är välkända oavsett affärsområden. Vi pratar Abba, Felix, OLW, Jordan, SalveQuick, Kronjäst m.fl.

Orkla förtjänar förresten ett eget inlägg så för att inte snöa in oss på dem nu. Låt oss gå vidare.

På chipshyllorna i Sverige, Finland och Balrikum står oftast kampen mellan OLW och Estrella. Estrella, liksom Maarud (störst i Norge) ägdes förr av norska riskkapitalistfonden Herkules men såldes till tyska Intersnack Group. Tyvärr så är inte bolaget noterat annars så skulle det här nog kunna vara ett intressant bolag om man är intresserad av europeisk chips- och godiskonsumtion.

Giganten av gianterna annars är Pepsico. Lays (potatisbaserade chips) och Fritos (majsbaserade chips) är globala chipsmärken som får OLW och Estrella verka som småkusinerna från landet.

Pepsico är långt ifrån enbart drycken Pepsi.  Pepsico är en gigant som inkluderar många globalt välkända varumärken från Pepsi, Quakers, Lipton till Mountain Dew.

Stämde av bolaget 2013 mot min checklista. PE-talet då var ca 20 och direktavkastningen 2,8%. Pe-talet nu är ca 22 och direktavkastningen 2,9%. Kursen då 77 usd. Kursen nu 110 usd. Ett klassiskt tickar-på-bolag.

Det fjärde bolaget får bli Kellogs! Ja, jag vet att nu tänker ni att Special K är frukosflingor, men Kellogs äger faktiskt mer än frukostflingor. Vill man inte delta i Projekt K kan man delta i Projekt Pringles istället! Chipsmärket Pringles ägs av Kellogs. Jag har inte provat men en skål mjölk och några kvarblivna Pringles-chips kan kanske vara ett bra sätt att starta lördagsmorgonen, dagen efter fredagsmyset. Eller så äter man dem på traditionellt sätt.

Kellogs är hur som helst en hel del snacks. I alla fall i Nordamerika så står det för en lika stor del som frukostprodukterna. Det härliga med Kellogs produkter är att det tilltalar vanebeteendet hos oss människor. Äta samma frukost morgon efter morgon gör nämligen folk gärna. De kan inte tänka sig äta samma middag, men just frukosten ska av någon anledning gärna vara densamma.

Kellogs grundades i alla fall 1906 av Will Keith Kellog och lanserade då rostade majsflingor. Någon produktutveckling är det egentligen inte tal om här för flingorna är i princip detsamma, däremot spenderar bolaget rikligt med pengar på marknadsföring. Då har väl inte missat att Kellogs Special K kan ( i kombination med annat sunt leverne) få dig att gå ned i vikt?

Det som hänt med Kellogs är att de handlas på samma kurs nu som under 2013 då jag tittade på dem senast. Efter att ha varit uppe på 83 usd under 2015 och vänt nedåt. Direktavkastningen är 3,6% och här kan finnas ett case för den som gillar bolag som kämpar lite med Mr Markets förtroende kring framtida intjäning. Det som har hänt är att vinsterna fallit och PE-talet närmar sig nu 30.

Trevligt fredagsmys på er där ute!

Allergiinformation: Inlägget kan innehålla spår av allvar, blandat med ironi. Läs alltid mellan raderna för egen tolkning.

 

Taggar (blogg): 
26 juni 2017

Roadtrip Norge

Dags för lite ledighet i veckan därav blir det en roadtrip i Norge med familjen och husbilen.

Norge är ju en av världens rikaste länder med olje- och naturgasutvinning som ryggrad i ekonomin. Den norska oljefonden är nästan ofattbar stor. Just nu fördelad på ca 65% aktier, 33% räntor och 2% onoterade fastighetsinvesteringar. Strategin är hyfsad enkel. 62,5% ska vara aktier och om det avviker mer än 4% ska portföljen viktas om genom köp och/eller sälj. Enkelt att följa.

De norska husmarknaden sägs ju varit het en längre tid . Dock verkar det komma tecken på att trenden vänt och att utbud börjar närma sig efterfrågan med flack prisutveckling som följd. Får se om vi kommer få se några tecken på detta.

Kikar vi på Norges OBX 25, med de 25 mest likvida aktierna i Norge så utgör fyra bolag över hälften av viktningen; Statoil, DNB, Telenor och Orkla. Olja, bank, telekom och livsmedelskonglomerat. Av de så är Orkla mest intressant för egen del.

Sedan finns även Tomra, Yara och XXL som jag också tycker är intressant att följa. Använder man sedan Börsdata för att screena på norska bolag så kommer t.ex. Leroy Seafood fram på en Graham-screening. Grieg Seafood och Leroy Seafood hamnar också ganska bra på en Magic Formula-screening. Lilla Namsos Trafikkselskap får full pott på F-score.  

Ja man kan förvänta sig både djupa dalar, höga berg som slingrande vägar i Norge.

Vilka norska aktier tycker du ser intressanta ut?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar