Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
624
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
5 dagar

Några veckor med Mintos

Dags att titta till Mintos igen. Mintos är en marknadsplats för P2P-lån där man kan investera i lån från olika länder, av olika typer och i olika valutor.

Kikar vi på antalet lån i SEK så finns i skrivande stund ca 110 st. Räntan varierar mellan 11-13 %. Mintos erbjuder även en andrahandsmarknad. På den finns nu ca 130 lån i SEK listade. I skrivande stund finns det möjlighet att köpa en liten låneandel för så lite som 3,39 SEK.

 

 

Priset går sedan där ifrån och upp till, för största andelen,  5226 SEK.

Rubrikerna är ganska självklara, men låt oss gå igenom dem.

 ID är låneavtalets nummer.

Loan Type är lånetypen. Ovan är det personlån/blanco som vi ser.

Loan Originator är vilket lånebolag som ursprungligen ”sålt” fordran samt hanterar lånet.

Extra viktigt att ha koll just lånebolaget och dess ställning på då lån som har återköpsgaranti. Det vill säga då lånebolaget säger sig köpa tillbaka fordran om låntagaren inte betalat inom 60 dagar. 

Interest Rate är räntan man får. Baserat på helår.

Term hur lång tid innan lånet förfaller. Inom parantes indikeras också hur många betalningar på lånet som redan gjorts.

Status. Current är då betalningar sker enligt plan medan någon form av delay indikerar förseningar.

YTM (Yield To Maturity) indikerar vad räntan blir på årsbasis om betalningar framöver sker enligt plan och minus eventuella premiumkostnad för köp av lånefordran.

Price/Discount – Priset på fordran samt eventuell rabatt eller premium uttryckt i procent.

I den egna portföljen så satte jag in lite till samt så har avbetalningar liksom räntor erhållits så låneportföljen i SEK innehåller nu 41 st lån.

 

 

Alla utom ett lån löper på som vanligt. En låntagare är nämligen 8 dagar försenad med sin betalning. Vi får se hur det hela avlöper, men överlag anser jag att 1 av 41 är väldigt få då vi pratar om lån. Kanske kommer siffran öka framöver.

Om lånet går till 60 dagars försening så finns en återköpsgaranti där Aasa ska återköpa lånet. Vet ej om detta fungerar i praktiken än.

Avkastningsmässigt ligger låneportföljen på 13,12 %.

Naturligtvis omräknat på årsbasis. Mellan tummen och pekfingret så avkastar det alltså (än så länge) ca 1 % per månad. Pengar som jag så snabbt som möjligt försöker återinvestera. Jag tror avkastningen är ungefär det maximala man kan få ut nu genom att investera i lån i SEK. Såvida man inte kan nypa några riktigt bra erbjudanden på t.ex. andrahandsmarknaden.

Vill man i dagsläget gå upp i avkastning så behöver man investera i lån i andra valutor. Exempelvis EUR men då tillkommer ju även valutarisk m.m.

Än så länge tycker jag det hela fungerat bra. Om någon annan har erfarenheter från Mintos så dela gärna med er.

Önskar man själv testa på att investera i P2P lån på Mintos så kan man använda den här affiliate-länken. Den ger dig i så fall lite bonus på investerat belopp på Mintos den första tiden.

Sist men inte minst, om du ska prova P2P tjänster, tänk liksom då det gäller aktier på risken och din egen risktålighet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat.

 

Taggar (blogg): 
16 mars

Sparande med hög inlåningsränta - Sammanställning av aktörer

För lite mer bakgrundsinfo kring hur det fungerar med spar/inlåningskonton utan insättningsgarantier, klicka och läs här.

 

 

Detta inlägg är en sammanställning av några av aktörerna som erbjuder konton med hög ränta. Har du tips om fler så kommentera gärna nedan.

 

UpplandsSpar erbjuder 6,6 % utan bindningstid. Binder man på 1 år kan man få 8,25 %.

Balansomslutningen är ca 45 milj kr och soliditeten ca 23 % (ÅR 2016). Medlen används av moderbolaget Uppland Kapital.

 

4Spar** erbjuder 6,5 % utan bindingstid. Binder man 3 månader kan man få 7,1 % och 1 år 8,0 %.

Balansomslutningen är ca 137 milj kr och soliditeten ca 11 %. Koncernmoderbolag är lettiska 4Finance AS som erbjuder krediter.

 

Swespar erbjuder 6,1 % utan bindningstid. Binder man 3 månader kan man få 6,5 % och 1 år 8,0 %.

Balansomslutningen är ca 41 milj kr och soliditeten ca 26 % (ÅR 2016). Koncernmoderbolag är finska Ferratum som erbjuder SMS-lån m.m.

 

ViaSpar erbjuder 4,5 % utan bindingstid och binder man på 1 år 8,10 %.

Balansomslutningen är ca 26 milj kr och soliditeten ca 39 %. Koncernmoderbolag är lettiska VIA SMS Group som erbjuder krediter. Samma bolag som även driver P2P-plattformen Viainvest som erbjuder investeringar i P2P lån mellan 10-12 %.**

 

Kronspar erbjuder 4,04 % utan bindingstid. Binder man på 3 månader kan man få 6,06 %.

Balansomslutningen är ca 35 milj kr och soliditeten ca 29 %. Moderbolag är Qred som erbjuder företagslån.

Qred har även ett investeringsalternativ där man kan köpa deras preferenskaktier och få 7 % ränta som betalas ut månadsvis. Som privatperson kan man dra nytta av ”skatterabatten” på investeringar i onoterade papper (i detta fallet preferensaktierna). Bara fem sjättdelar av kapitalinkomsterna behöver tas upp som inkomst i deklarationen (25 % istället för 30 %).

 

Ett varningsfinger dock. Inlåningsbolag kan gå i konkurs. Googla exempelvis på 24 Money (bytte senare namn till Monark Finans) samt Fundior. Några insättningsgarantier finns ej.

Jag anser inte att öppna konton hos inlåningsföretag är sparande i begreppets defensiva bemärkelse utan en form av högriskplacering. Det man får är en fordran på företagett. Man lånar m.a.o. ut sina pengar till företaget och återbetalning är avhängt låntagarens vilja och förmåga.

 

*Bildkällor: Pexels.com

**Affiliatelänk

Taggar (blogg): 
5 mars

Tittar till Mintos P2P plattform igen

Tänkte vi kunde titta in på Mintos igen.  Mintos är en P2P plattform där man kan investera i lån från olika länder, av olika typer och i olika valutor.

Det finns en filterfunktion som är lättanvänd. Exempelvis kan man filtrera fram alla lån i SEK.

Nu finns enbart ett 90-tal i skrivande stund. Det är väl en kombination av den höga räntan (11-13 %) med att det inte är några jättesummor i varje lån (10-30.000). De ”tecknas” i dagsläget  hyggligt fort. Än så länge har jag heller inte haft några förseningar utan de "kunder" jag har i låneportföljen har betalat i tid. Annars knackar Gladiator Inkasso AB på.. Skämt å sido.Skulle något gå till s.k. default så har lånebolaget (Aasa) utfärdat ett löfte om att köpa tillbaka lånet. Man missar antagligen diverse inkasso- och förseningsavgifter och dylikt då men å andra sidan får man ju pengarna i näven.

På andrahandsmarknaden ligger ungefär lika många SEK-lån ute (100 st). 14 av dem är försenade med en dag eller mer. 5 av dem är mer än 2 veckor försenade. Här skulle man kunna ana att de går till s.k. default (60 dagars försening).

Några rabatter är det dock inte tal om än på SEK-marknaden.  Investerare verkar hålla hårt i dem. Eller i alla fall vilja få betalt för dem.

Vill man inte sitta och manuellt investera i lån kan man sätta upp ett autoinvesteringskonto. Det går alldeles utmärkt att göra i SEK.

 

 

Där kan man fylla i beloppsstorlek, land, valuta, lånebolag, önskad ränta, lånetyp m.m. Allt möjligt som man kan önska sig.

Vill du investera i bulgariska billån där bilen är belånad till maximalt 75 %? Eller i pantsatta smycken i Lettland? Ja, ”you name it”.

Mintos sägs vara den största aktören och ha mer än 1/3 av den europeiska (exklusive Storbritannien) av P2P lending marknaden så utbudet är enormt.

Har du lust att testa registerar dig och kika runt kan du göra det via affiliate-länken här. Den ger dig i så fall 1 % bonus på  investerat belopp den första tiden på Mintos.

Sist men inte minst, om du ska prova P2P tjänster, tänk liksom då det gäller aktier på risken och din egen risktålighet.

 

Taggar (blogg): 
27 februari

Hur deklarerar man ränteinkomster från P2P investeringar?

Aktörer som Lendify, Kameo och ToBorrow ser ju förtjänstfullt till att ränteinkomster från dem finns förtryckta i deklarationen. Jag har dock fått frågan hur man som privatperson deklarerar ränteinkomster från P2P aktörer som inte skickar in detta till Skatteverket.

Det rätta svaret på det är...

Fråga Skatteverket.

Min gissning är dock att när det gäller inkomster i SEK bör det hela troligen inte vara så svårt.

I inkomstdeklaration 1 så tas ju ränta upp i ruta 7.2. (Ränteinkomster m.m.). Fyller man i beloppet och gör sedan en notering i ruta 17  (Övriga upplysningar) om vad det hela avser så bör man ju göra rätt för sig.

När det gäller utländska ränteinkomster blir det ju lite mer komplext i och med valutakursförändringar.

Då krävs att man har koll på valutakursen den dagen ränteinkomsten sker.  Fixkurser att använda finns hos Riksbanken.

En tanke är att använda Excel eller Google Kalkylark och sedan fortlöpande sammanställa. Datum, valutakurs, ränteintäkt o.s.v.

En annan tanke är att inte diversifiera i för många smålån för att bespara sig kontorsarbete. Dock får man ställa det mot vad man vill bygga för låneportfölj, samt huruvida det är återköpsgaranti eller ej på lånen (då är det ju i praktiken lånebolaget man har krav på).

Andra valutor än EUR kan man också få tag på via Riksbanken. Kan vara till nytta för den som spekulerar i andra valutor.

Att tänka på är också att gör man valutakursvinster/förluster på insättningar och uttag så finns en blankett för det med. K4, avsnitt C. Så håll koll på vad du ”betalat” för valutan. Den blanketten känner nog dock alla redan till som hållt på med vanlig aktiedepå för det är ju K4, avsnitt A, som är till aktier.

Vill du läsa mer om mina senaste skriverier om P2P investeringar så klicka nedan.

Mintos och högrisklån att investera i på 20 %

Testar Mintos P2P plattform

Jämförelse Kameo, ToBorrow, Lendify och Mintos

Lendify i jämförelse med Kameo och ToBorrow

 

Vill man kika in på några utländska P2P-plattformar som är öppen för internationella investerare så finns  t.ex. Mintos. Vill man testa så har man möjligheten att få 1 % bonus på alla investeringar man gör de första 90 dagarna genom att registrera sig hos Mintos här via denna affiliate länk.

Även ViaInvest erbjuder korta konsumentlån. I EUR i några euro-länder. Om du vill prova ViaInvest kan du registrera dig här.

 

Taggar (blogg): 
25 februari

Mintos och högrisklån att investera i på 20 %

När jag tidigare skrivit att det finns en mängd olika lån att investera i på Mintos så menar jag verkligen det. Själv så provar jag först och främst en SEK-låneportfölj för att utvärdera hur tjänsten fungerar. Jag kommer hålla er uppdaterade kring hur det förflyter. För de mer äventyrliga så finns det dock t.ex. korta konsumentkrediter i Kazakstan som ställts ut i kazastanska valutan tenge för 20 % årlig ränta!

Jag vet inte om det går att få mer äventyr än så? Får ju aktieinnehav i indonesiska cementtillverkare att se hemtamt ut....

Insättningar till Mintos fungerar enligt min erfarenhet bra. Vill man sätta in SEK så gör man det via bankgiro till ett SEB-konto. EUR fungerar också via SEPA-betalning.

 

 

Totalt finns det 10 olika valutor som man kan sätta in, alternativt växla till sig på plattformen. Euro, korony, zloty, danska kronor, lari, leu, pund, svenska kronor, rubel och tenge.

Växling på plattformen medför en växlingskostnad som inbakas i transaktionen.

 

 

Är man äventyrligt lagd så kan man alltså växla till sig kazakstanska tenge och investera i dessa 20 % lån. När jag kikade senast fanns det ett 40-tal uppe, men antal samt räntesatser kan naturligtvis variera över tid.

 

 

De finns de med återköpsgaranti eller s.k. buyback guarantee. Det innebär att lånebolaget lovar att köpa tillbaka fordran om låntagaren inte betalat efter 60 dagar efter sista betaldatum. Det ska skydda investeraren från kapitalförlust samtidigt som lånebolaget blir de som får håva in straffavgifter m.m. Märk väl att denna garanti är ju bara så bra som utställaren är solvent. Finns inga garantier för att lånebolaget inte kan gå i konkurs och därmed inte kan stå för sina åtaganden.

Dessa 20 % lån i Kazakstan är ingenting som jag personligen tänker investera i så någon mer uppföljning kring dem kommer jag inte kunna erbjuda. Däremot kan jag bjuda på en affiliate-länk som ger nya investerare 1 % tillbaka på de belopp som man investerar de första 90 dagarna på Mintos. Oavsett lånetyp. Detta får man om man som ny registerar sig via denna länken. Om man nu känner att man vill starta ett konto, ta en titt och eventuellt prova.

Som sagt. Jag får mer än nog spänning av att testa investera i svenska SEK-lån där jag hittills fokuserat på lån med ca  13 % i ränta. Det finns ju inga egentliga garantier som det är med det ändå. Kazakstan? Det får vänta.

Vill man kika på ytterligare en internationell P2P aktör så kan man prova Viainvest. ViaInvest erbjuder korta konsumentlån i EUR i några euro-länder. Om du vill prova ViaInvest kan du registrera dig här.

 

Taggar (blogg): 
23 februari

Testar Mintos P2P plattform

Efter att ha grävt runt i P2P världen ett tag så beslutade jag nyligen starta upp ett konto hos marknadsplatsen Mintos. Jag vill helt enkelt gräva lite djupare och testa hur denna typ av investering står sig mot andra. Du som vill är välkommen att följa mig på detta experiment.

Kanske är det bättre att låta eder bloggare göra eventuella dumheter och bespara dig egna bekymmer alternativt så blir du inspirerad att testa också.

Hur som helst. Jag har registrerat ett konto och testat både sätta in pengar samt föra tillbaka pengar till mitt bankkonto.

Mintos är ju en internationell aktör som erbjuder att kunna göra insättningar och investera i lån i SEK.

Insättningarna i SEK har varit problemfria.

Det görs som en betalning till ett bankgiro hos SEB.

 

 

Betalningsreferens är ens investerar-id som man fått hos Mintos. Pengarna har kommit in efter en arbetsdag.

Uttag första gången görs via att ta en kontakt via mail med Mintos. Även det gick snabbt och den uppgift man egentligen behövde framföra var IBAN för ens bankkonto samt så måste man ha skickat in en kopia/foto på id-handling. Därefter finns ens konto som valbart alternativ vid uttag. Så det är bara att klicka i belopp man vill ta ut och klicka på withdraw.

Med pengar på kontot så var det bara att kolla in tillgängliga lån. Det finns både en primary market som secondary market (andrahandsmarknad). Jag har ignorerat andrahandsmarknaden och gått på ”nya lån”. Dessutom så har jag siktet inställt på SEK-lån.

 

 

Det finns en mängd olika lån och då vi filtrerar fram SEK-lån så hamnar det på ca 150 st. Det handlar om personlån på ca 20.000 kr. Dessutom så har de s.k. återköpsgaranti.

 

 

Låneutgivaren lovar köpa tillbaka lån som inte betalas tillbaka inom 60 dagar efter sista betaldag. Detta gör så att man som investerare inte bör fastna i dåliga lån, men betyder ju också att låneutgivaren naturligtvis tar hand om indrivning, inkasserar höga straffavgifter et.c.

Efter att ha kikat runt på tillgängliga lån som går att investera i så är det bara att välja vilka och hur mycket man känner sig bekväm med att ”investera”.

 

 

Det går ganska snabbt och jag plockade in 29 st till att börja med. Återbetalningstiden blev lite olika men de flesta hamnade på nästan 2 år och jag valde lån där jag skulle få 13 % ränta. I nuläget är naturligtvis alla ”current” då några förseningar i betalningar inte kunnat hinnas med. Antalet lån kommer enligt plan öka framöver då månatliga återbetalningar gör att kassan fylls på och kan återinvesteras i nya lån.

 

 

Man kan sedan gå in på sina ”lån” för att se vad andra placerat. I vissa fall är det också möjligt att köpa andras andelar (om de lagt ut det på andrahandsmarknaden) om man vill öka exponeringen mot någon speciell låntagare. Alternativt sälja sin del på andrahandsmarknaden.

 

 

Som synes så är lägsta investeringsbara belopp 100 kr.

Så startar den här undersökningen. Jag har inte jättemånga insikter att erbjuda än, men är man nyfiken att själv testa så kan jag i alla fall erbjuda en affiliate-länk som ger dig 1 % i bonus på investeringar som görs de första 90 dagarna som ny användare. Man får ta del av den om man registrerar sig via någon av länkarna i inlägget.   

Det här P2P försöket kommer få löpa på ett tag. Jag kommer försöka ge en uppdatering då och då kring låneportföljen samt olika funktioner och möjligheter. Hoppas du finner det intressant. Inte minst som en jämförelse gentemot andra aktörer. Får se om jag kan hinna testa i några fler.

Sist men inte minst, om du ska prova P2P tjänster, tänk liksom då det gäller aktier på risken och din egen risktålighet.

Vill du kika på någon annan internationell aktör finns även ViaInvest. ViaInvest erbjuder korta konsumentlån i EUR i några euro-länder. Om du vill prova ViaInvest kan du registrera dig här.

 

Taggar (blogg): 
18 februari

Jämförelse Kameo, ToBorrow, Lendify och Mintos

Här en översiktsjämförelse med några låne-P2P tjänster som man kan investera i lån via. Fokuserar i detta inlägg på lån i SEK via de fyra aktörerna Kameo, ToBorrow, Lendify och Mintos.

 

 

Kameo grundades 2014 och erbjuder förmedling av fastighets och företagslån både i NOK som i SEK. I nuläget och för jämförelsens skull bara tittat på lånestocken i SEK.

Man väljer att acceptera låneerbjudanden som finns på sidan eller ej. Först till kvarn gäller.

Under 2017 har den genomsnittliga räntan man erhållit på lån i SEK varit 9,71%

Det inkluderar då lån mellan A-D i riskklassificering samt även företagslån helt utan ställd säkerhet. Risken kan med andra ord vara väldigt hög. Mig veterligen har dock ingen låntagare (med lån i SEK) gått i konkurs.

Tillgången på lån definierar jag som låg. Det är svårt att bygga en diversifierad lånestocksportfölj enbart genom att använda Kameo. Under 2017 avslutades och fulltecknades enbart 26 st lån i SEK.

För 10.000 kr kan man få diversifiering på 20 lån då minimumbeloppet är 500 kr. Tecknar man nästan allt som erbjuds i SEK så tar det i snitt 10 månader. Det tar m.a.o. lång tid att bygga en diversifierad portfölj i SEK.

Det finns ingen sekundär marknad och därmed ingen möjlighet att göra en tidig exit.

Det finns ingen möjlighet till autoinvest utan man måste sköta det manuellt.

Kameo skickar uppgifter till Skatteverket så ränteinkomsterna finns förtryckta i deklarationen.

Kameo Sverige AB har ej redovisat någon vinst än. Soliditeten ligger på ca 20% (2016). Det är inte Kameo man har eventuell fodran mot utan låntagaren i sig.

 

ToBorrow grundades 2013 och erbjuder förmedling av företagslån i SEK.

Man får välja vilken ränta man vill begära från olika låntagare och den med lägst ränta (tills lånebeloppet nås) under ”auktionstiden” får låna ut pengarna.

Under 2017 har den genomsnittliga räntan man erhållit varit 7,61%. ToBorrow själva anger att den genomsnittliga räntan från start räknat till dags dato är 8,7%.

Det inkluderar då lån mellan A-C i riskklassificering. I teorin en lägre risk än via Kameo. Mig veterligen har tre låntagare gått i konkurs. De bar riskklassificeringen B, B och C och räntan som begärdes av dem var från 9 % och uppåt. 3 st av 122 st fulltecknade lån blir ca 2,5 % av antalet låntagare. Jag vet ej om det förekom eller hur stora eventuella kreditförlusterna var.

Tillgången på lån definerar jag som låg. Det är svårt att bygga en diversifierad lånestocksportfölj enbart genom att använda ToBorrow. Under 2017 avslutades och fulltecknades enbart 32 st lån.

För 10.000 kr kan man i teroin få diversifiering mot 100 lån vilket är en god diversifiering. Dock så skulle det ta ca 3 år att bygga en sådan lånestocksportölj med nuvarande årlig tillgång på lån.

Det finns ingen sekundär marknad och därmed ingen möjlighet att göra en tidig exit.

Det finns möjlighet till autobud och låta systemet automatiskt bjuda på nya projekt. Man kan aktivera inställningar som gäller olika riskklassificeringar och ange olika räntor man vill begära i auktionsprocessen.

ToBorrow skickar uppgifter till Skatteverket så ränteinkomsterna finns förtryckta i deklarationen.

ToBorrow AB har ej redovisat någon vinst än. Soliditeten ligger på ca 33% (2016).

 

Lendify grundades 2014 och förmedlar lån till privatpersoner.

Man kan välja att investera manuellt eller sätta upp ett autoinvestkonto.

Vid ett stickprovsurval blev den genomsnittliga räntan 5,02 %. Urvalet gjordes på 60 st lån med 10 från varje riskklass.

Det inkluderar då lån mellan A-F i riskklassificering. Enligt Lendify själva så utgör den genomsnittliga kreditförlusten hos dem 1 %. När jag tittar runt på Andrahandsmarknaden och försöker uppskatta hur många ärenden som flaggas som ”inkasso” så hamnar det på ca 4 % av lånen. Hos Lendify (om man investearer via autoinvestkonto) finns en kreditförlustfond som ska täcka upp för eventuella kreditförluster

Tillgången på lån definierar jag som ok.  Det går bygga en diversifierad lånestocksportfölj på ganska kort tid via autoinvest och Andrahandsmarknaden. På Andrahandsmarknaden finns i skrivande stund över 200 konton till salu med mellan 1 och 135 lån i varje.

För 10.000 kr i ett autoinvestkonto kan man få exponering mot 40 lån vilket är en ok spridning, till att börja med.

Det finns som sagt en sekundär marknad, Andrahandsmarknaden, så det finns möjlighet att göra en tidig exit. De flesta lånen säljs dock till premium (försäljningspriset överstiger det utstående kapitalet på fordringarna). Som jämförelse till angiven ränta ovan så är snitträntan 6,31 %, för de sex största lånstocksportföljer på Andrahandsmarkanden. Dock inkluderar de i regel fler lån med högre riskklassificering än det jämnt viktade stickprovet ovan.

Det finns som sagt möjlighet till autoinvest så det mesta kan skötas automatiskt. Kanske förordas autoinvest då det är svårt att bygga en lånestock manuellt i Lendify samt att portföljen då får tillgodogöra sig kreditförlustfonden.

Lendify skickar uppgifter till Skatteverket så ränteinkomsterna finns förtryckta i deklarationen.

Lendify har ej redovisat någon vinst än. Soliditeten ligger på ca 20 % (2017-04). Man har dock inte fordringar gentemot Lendify utan de egentliga låntagarna. Om något händer med Lendify så har Lendify avtal med Lindorff att ta över.

 

Mintos är en P2P plattform som lanserades 2015. AS Mintos Marketplace huvudsäte är Riga, Lettland. Mintos är i grunden inte ett lånebolag utan det är istället en marknadsplats där investerare och olika lånebolag kan mötas. Ett 40-tal olika lånebolag finns i nuläget på marknadsplattformen. Olika lånebolag erbjuder olika sorters lån att investera i. Flera sorters valutor och i olika länder. I denna jämförelse riktar jag in mig på lån i SEK.

I nuläget finns det ett bolag på Mintos som erbjuder SEK-lån. Aasa Kredit. Aasa Kredit erbjuder i Sverige lån mellan 10.000 och 50.000 kr till låntagare. Den effektiva räntan är generellt hög gentemot låntagare och tangerar 40 %.  Aasa Kredit Sverige registrerades 2012 och ingår i Aasa Group (Polen och Finland är de största marknaderna för Aasa Group) som ägs av det Luxembourgbaserade Supernova som har låneverksamhet i flera länder.

På Mintos kan man välja investera manuellt eller sätta upp automatiska portföljer. Det är t.ex. möjligt att sätta upp en automatisk portfölj som bara investerar i SEK-lån.

Räntan som erbjuds för Aasa SEK-lån är 13 %. Löptiden är ca 2 år.

Någon riskklassificiering finns ej. Däremot finns en s.k. återköpsgaranti. Det vill säga Aasa återköper lånet om låntagaren inte kan betala efter 60 dagars försening (= default). Detta låter ju jättebra men man ska komma ihåg att det gäller ju bara så länge Aasa själv vill och kan detta. Det är m.a.o. viktigt att kolla upp hur solvent Aasa är i praktiken. Det betyder ju också att när ytterligare straffränta på straffränta ska betalas och fodran eventuellt ska skickas till inkasso så tar Aasa hand om de inkomsterna och hanterandet då investeraren är ”utköpt” från det hela.

Tillgången på lån definierar jag som ok från Aasa. Mellan 100 och 200 lån i SEK så vitt jag sett har alltid funnits att investera i den korta tidsrymd jag kikat. Mintos som helhet erbjuder tusentals men då kliver vi utanför SEK-komfortzonen. Mer om det en annan gång.

För 10.000 kr kan du investera i 100 olika lån vilket är en god riskspridning. Minsta belopp är nämligen 100 kr. Med antalet lån som finns går det också fort att komma upp i det antalet. Det erbjuds även i regel mellan 50 och 100 lån i SEK från Aasa på den sekundära marknaden. I praktiken så hänger dock betalningsförmågan troligen på Aasa´s egna betalningsförmåga. På så sätt blir 100 låntagare ändock bara som en exponering mot 1 aktör. 2017 gick ett av lånebolagen på Mintos ned för räkning. Även om siffror på pappret ser bra ut så kan oegentligheter dyka upp. Inte minst i unga bolag och branscher som snabbt växer och där pengarna flödar. Värt att tänka på så att man är klar över riskerna.

Den sekundära marknaden är väldigt stor på Mintos som helhet. Finns allt från de med väldigt stor rabatt till de som säljs till premium. För SEK-lånens del brukar det oftast vara en liten, liten premium (försäljningspriset överstiger det utstående kapitalet på fordringarna).

Det finns som sagt möjlighet att sätta upp en eller flera automatiska portföljer.

Mintos skickar inga uppgifter till Skatteverket så man måste själv deklarera ränteinkomsterna.

Aasa Kredit Sverige har inte redovisat vinst än och redovisade 2016 en negativ soliditet. Det verkar dock vara så att man först 2017 fick licens och började med egentlig verksamhet och kreditgivning i Sverige. På Mintos började man lista sina SEK lån ganska nyligen. Får helt enkelt vänta och se kommande årsredovisningar. Koncernmoderbolaget Supernova hade vid halvårsskiftet 2017 en soliditet på 29% och redovisar vinst.

 

Har du någon erfarenhet av nämnda aktörer och i så fall vad är den?

 

(Obs! Länken till Mintos ovan (eller denna länk) är en affiliate-länk så registrerar man sig via den får man som ny investerare upp till 1 % av det man som ny användare investerar de första 90 dagarna. Tänkte det kunde vara intressant för nyfikna läsare.

Vill man testa ytterligare en internationell P2P tjänst finns även ViaInvest. ViaInvest erbjuder korta konsumentlån i EUR i några euro-länder. Om du vill prova ViaInvest kan du registrera dig här.)

Taggar (blogg): 
10 februari

Lendify i jämförelse med Kameo och ToBorrow

Kameo och ToBorrow sysslar med P2P företagslån. Lendify med P2P personlån.

I ett tidigare inlägg kikade jag runt lite på bedömd risk för betalningsinställelse samt erhållen ränta vad det gällde P2P lån via Kameo och ToBorrow Tänkte jag skulle fortsätta jämförelsen här fast med fokus på Lendify. Alla tre aktörerna använder sig mig veterligen bl.a. av UC för bedömning av kreditrisk.

UC använder fem riskklasser, 5-1, eller även benämda A-E. Kreditbetyget indikerar hur stor risk det finns för betalningsinställelse.

Enligt uppgift från Kameo så ska vid betalningsinställelse ca 70% av eventuella panter och borgen i ett företagslån kunna drivas in, så statistiskt sett, förlorar man 30%.

Lendify uppger vid personlån att man statistiskt sett vid en kravprocess förlorar 40% .

Jag lämnar dessa siffror därhän och ämnar istället anta att man riskerar att inte få något tillbaka vid en betalningsinställelse alternativt att indrivningsavgifter och ”oppertunity costs” äter upp allt för småspararen. Går dock använda Lendifys FGF på 40% för att räkna baklänges för att få den ursprungliga risken för betalningsinställelse.

Nedan UC:s riskklassificering (för lån enligt Kameo som sysslar med företagslån) i kombination med bedömd risk för betalningsinställelse.

A. mindre än 0,24 %

B. 0,25 % - 0,74 %

C 0,75 % - 3 %

D. 3 % - 8 %

E. mer än 8 %

 

Nedan bedömd risk för betalningsinställelse (beräknad via Lendify som sysslar med personlån)

A. 0,15 %

B. 0,48 %

C. 0,9 %

D. 1,68 %

E. 3,7 %

F. 9,95 %

 

 

Ett lån via t.ex. Kameo med klassificering C löper alltså 0,75-3% risk för betalningsinställelse Ett personlån via Lendify med klassificeringen C löper 0,9 % risk för betalningsinställelse.

I detta inlägget finns uppgifter om faktiskt erhållna historiska räntor för P2P investerare via Kameo och ToBorrow.

För Lendifys del har jag fått ta stickprov via deras Andrahandsmarknad och beräkna ett medel för de olika kreditbetyg vad en P2P investare får i ränta.

Följande siffror blev det då. De verkliga medelsiffrorna kan naturligtvis avvika något men jag tror det är någorlunda representativt.

A. 1,77 %

B. 3,18 %

C. 3,72 %

D. 5,12 %

E. 7,3 %

F. 9,04 %

 

Stämmer de stickproven någorlunda och håller man sig till kreditbetygen A-E med en maximal risk på 3,7 % för en betalningsinställelse så erhålls en ränteinkomst på i genomsnitt 4,22 %.

Den siffran stämmer ganska väl med utländska P2P siffror som jag sett då risken för betalningsinställelse och räntan på ett lån ofta är samma eller närliggande procentsats.

100.000 kr investerade hos Lendify (utan några eventuella kreditförluster medräknade) blir då 2.954 kr i ränteinkomst efter skatt.

I detta inlägg så görs en liknande jämförelse med då med företagslån (som i regel bär lite större risk) och Kameo och ToBorrow som utgångspunkt och i lån med kreditbetygen A-C (för att hamna på ungefär samma risknivå som räkneexemplet ovan). Då gav 100.000 kr investerade en ränteinkomst på 5.600 kr efter skatt. Kontra 6.233 kr i utdelningar efter skatt från samma summa placerad i aktier (till aktuellt pris) i våra fyra storbanker.

En tanke man bör ha med sig är att jag misstänker att bedömningen av risker i just företagslånen (via Kameo och ToBorrow) är aningen för låga. Detta eftersom risken för betalningsinställelse och räntan man får avviker från varandra och så brukar mönstret inte vara.

Personligen anser jag att man mycket väl kan diversifiera sina kapitalplaceringar på de tillgångar man nu själv finner sig bekväm med. Bara man har koll på vad man kan förvänta sig vad det gäller risk och avkastning.

Vill man kika in på några utländska P2P-plattformar som är öppen för internationella investerare så finns  t.ex. Mintos. Vill man testa så har man möjligheten att få 1 % bonus på alla investeringar man gör de första 90 dagarna genom att registrera sig hos Mintos här via denna affiliate länk.

Även ViaInvest erbjuder korta konsumentlån. I EUR i några euro-länder. Om du vill prova ViaInvest kan du registrera dig här.

Taggar (blogg): 
10 februari

P2P eller bankaktier?

En risk som man, liksom banker, löper genom att investera i P2P-lån är kreditförluster. Det finns ju alltid en risk att en långivare inte kan betala längre utan ställer in ränteinbetalningar och amorteringar.

För att hantera risken med detta så brukar man bedöma kreditvärdigheten hos låntagaren. Störst i Sverige att bedömma kreditvärdigheten är Upplysningscentralen även kallat UC, men P2P-låneförmedlare använder sig även av t.ex. Creditsafe i kombination med UC.

Ju högre risken för betalningsinställelse är ju högre ränta krävs i regel från låntagaren. I alla fall ska det fungera så. Ju högre risk, ju mer betalt.

För bolag har UC fem riskklasser, 5-1, eller även benämda A-E. Kreditbetyget indikerar hur stor risk det finns för betalningsinställelse. I genomsnitt ska vid betalningsinställelse ca 70% av eventuella panter och borgen kunna drivas in, så i praktiken riskerar man, statistiskt sett, 30%. Dock anser jag man ska ta det med en nypa salt. Risken finns att det tillkommer indrivnings- och administrationsavgifter samt diverse ”oppertunity costs” då det säkert kan drar ut på tiden. Bättre är nog att räkna med siffrorna indikerar risken att förlora fordran helt och hållet.

Nedan UC:s riskklassificering för bolag i kombination med bedömd risk för betalningsinställelse.

A. mindre än 0,24 %

B. 0,25 % - 0,74 %

C 0,75 % - 3 %

D. 3 % - 8 %

E. större än 8 %

 

Ett lån med klassificering C löper alltså 0,75-3% risk för betalningsinställelse Den optmistiske anser att 70% av eventuell kreditförlust kan återfås medan den pessimistiske räknar med att risken att förlora allt är just 0,75-3%.

Nu till en jätteviktig sak. Det här är bara medelsiffror. I verkligheten går inte kreditförluster till på det sättet. I alla fall inte historiskt. Vare sig i storbankerna eller bland de mindre utlånarna. Graferna för kreditförluster ser i princip ut likadant för alla aktörer.

Det är business as usual tills en urblåsning kommer. Då accelererar kreditförluster fort. Kikat på blancolån och samma grafer där. De accelelerar fort när lågkonjunktur och arbetslöshet slår till.

Räkna alltså med att kreditförluster kommer vara sällsynta tills de slår till brett. Även om vissa P2P aktörer infört Andrahandsmarknad så räkna med att det kommer finnas få köpare men många säljare på lånefordran då. Samma fenomen som på smålistorna när det gäller aktier.

Nåväl. Låt oss titta på inkomsterna nu istället.

Jag har tagit en närmare titt på låneförmedlarna Kameo och ToBorrow samt vilka ränteinkomster man fått där. Både Kameo och ToBorrow använder sig utav UC samt hanterar företagslån. Lån genomförda under det första verksamhetsåret är undantagna (2015 för ToBorrow och 2016 för Kameo) utifall de ej är representativa.

Kameos ränta på avslutade och fulltecknade lån (from 2016 tills nu) var:

A. 5,88%

B. 8,73%

C. 10,63%

D. 12,21%

 

Kameo förmedlar lån i SEK och NOK. Investerar man i NOK tar man naturligtvis även en valutarisk.

 

För ToBorrows del (from 2015 tills nu) så är siffrorna

A. 6,87%

B. 7,53%

C. 8,19%

D Inga förmedlade

 

Jämför vi bara A-C lån så visar Kameo alltså upp 8,41% och ToBorrow 7,53. Kameo inkluderar dock även lån i NOK vilket medför en valutarisk för investeraren. Vi kan dock snabbt göra ett överslag och notera att ca 8% bör en investerare kunna få om denne investarer via P2P företagslån. Risken för kreditförlust är du upp till och med 3%, men märk väl att kreditförlusterna inte kommer komma i jämn takt över tid. Låt oss göra det enkelt för oss och anta att vi aldrig gör någon kreditförlust.

100.000 med 8% samt 30% skatt på det ger en inkomst på 5.600 kr.

Som en jämförelse så erbjuder de fyra storbankerna (SEB, SHB, Swedbank, Nordea) en genomsnittlig direktavkastning på idag 6,68%.

100.000 i bankaktier med direktavkastning på 6,68 % i en ISK samt schablonskatt för 2018 på det ger en inkomst på 6.233 kr

En annan stor svensk P2P aktör är Lendify. Undantog dock dessa i jämförelsen då de håller på med personlån inte företagslån och därmed ger lägre ränta till P2P investerare.

Vill man upp i ränta behöver man kika på någon utländsk aktör. Exempelvis Mintos. Där man kan hitta räntor på upp mot 18 %. Då blir matematiken lite annorlunda. Länken är en s.k. affiliate länk så om den som är nyfiken registrerar sig via den får denne 1 % av det som man investerar de första 90 dagarna.

Även ViaInvest erbjuder högre räntor samt möjlighet att investera i korta konsumentlån. Grupeer erbjuder investeringar i utländska företagslån.

Med banker och bankaktier så löper man också risk. Jämförelsen är inte gjord för att befrämja köp av bankaktier för när kreditförluster hopar sig för banker så riskerar naturligtvis även vinster och utdelningar att sjunka för dem. Dock alltid kul med en titt på nuläget. Storbankerna och P2P-lån har ju trots allt en del gemensamt, och vissa saker skiljer sig dramatiskt.

Hur ser du på P2P-aktörer och bankaktier?

7 februari

Risker med utländska P2P-lån

I peer to peer lånens förlovade tid så kan det kanske vara dags att ta en titt på utländska peer to peer lån. Per to peer lån är när man lånar eller lånar ut till andra personer (ibland inkluderas även företagslån). Det sker ofta via en förmedlingstjänst i form av en digital plattform. Det finns i Sverige flera sådana förmedlingstjänster och vänder vi blickarna mot utlandet så vimlar det praktiskt taget av dem. Äldre förmedlingstjänster från brittiska öarna till nystartade från baltstaterna. 

Principen är ganska enkel som investerare. Har du sparkapital att undvara så kan du starta ett konto hos någon aktör och börja låna ut det.

Som förmedlare av peer to peer lån så kan det fungera på två sätt. Man kan vara själva utlåningstjänsten som ”säljer” sina lån vidare till investerare eller så är man en förmedlare och marknadsplats mellan investerare och olika utlåningsföretag som ”säljer” sina lån till investerare. Ungefär som ett fintech Amazon.

Aktörerna brukar finansiera sina utlånade pengar genom att ha tagit egna lån. Exempelvis obligationer med, säg, 10% ränta. Får de sedan 20% ränta på sina SMS-lån så blir det en förtjänst. Fördelen för dessa aktörer att använda sig av peer to peer investerare är att de kan ta dessa ”lån” till P2P-investerare i samma utsträckning som de utökar sin lånestock. På så sätt måste de inte låna i förväg utan kan refinansiera sig och bara betala ränta på redan utlånade pengar. Garanterat räntenetto med andra ord.

Så, vad finns det för problem och risker med P2P-lån och investeringar via utländska aktörer?

Ränteintäkter ska beskattas som vanligt med 30% om du är skattskyldig i Sverige (vilket de flesta är). Dessa aktörer skickar inget i förväg till Skatteverket utan det är bara att kavla upp ärmarna och göra grovjobbet själv.

Valutarisk. Investerar du via lån i utländsk valuta, må det vara euro, ryska rubler eller georgiska lari bär du valutarisk.

Som utlånare kan man ibland ha återköpsgaranti. Det ska innebära att man får pengarna tillbaka om den enskilde låntagaren inte kan betala. Detta gäller ju dock naturligtvis bara om aktören som ”garanterar” detta är solvent. Vilket inte kan garanteras.

Seriositeten hos förmedlingstjänsten måste bedömas. Det är trots allt där du sätter in pengarna. Enkelt att sätta in, ja. Hur fort går det att få ut dem igen?

Med det sagt så är P2P-lån ett växande fenomen och på marknader som är större än den svenska så erbjuds också bättre räntor än här i Sverige för P2P-låneinvesterare. Det kan vara kul att leka bank, men tänk bara över riskerna innan samt hur mycket du är villig att riskera.

Är du sugen på att testa en utländsk P2P aktör och investera i lån så finns exempelvis Mintos. De erbjuder både att kunna göra insättningar i SEK samt göra investeringar i SEK. Dessutom kan man sprida risken genom att låna ut via flera olika lånebolag då Mintos fungerar som en marknadsplats för olika lånebolag.

Jag har skrivit en del om Mintos här på bloggen.

Vill man testa så har man möjligheten att få 1 % bonus på alla investeringar man gör de första 90 dagarna genom att registrera sig hos Mintos här via denna affiliate länk.

Även ViaInvest erbjuder korta konsumentlån. I EUR i några euro-länder. Om du vill prova ViaInvest kan du registrera dig här.

Högst potentiell avkastning på utländska företagslån (15 % med återköpsgaranti på förfallna lån) erbjuder så vitt jag vet Grupeer. Om du vill prova Grupeer kan du registrera dig här.

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar