Spartacus
Likes
161
Antal inlägg
624
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
19 juli 2017

Roadtrip Danmark

Efter turen i Norge beslöt sig familjen för att ta en liten rundtur i ett annat grannland, Danmark. Överlag får jag nog säga att man blir mer imponerad av vårt västra grannland än vårt södra men det beror naturligtvis på högst personliga preferenser. Finns ju egentligen varken några riktiga berg, skogar eller sjöar i Danmark.

Köpenhamn är naturligtvis gemytligt. Förutom alla möjliga sevärdheter så är naturligtvis ett besök på det välkända och börsnoterade Carlsberg ett måste. Pandora nämnts i positiva ordalag av andra bloggare och har också sitt högkvarter här. Vill minnas att det är världens tredje största smyckesföretag. Ett tidigare tillväxtscase som nu verkar handlas till "rabatt" om tillväxten bara kan fortsätta något.

Sedan strax norr om Köpenhamn har vi Danmarks börsstolthet, Novo Nordisk. Läkemedelsbolaget som utgör en stor del av danska largecap. Kursen har sakta börjat återhämta sig i bolaget efter  en relativ stor nedgång förra året.

Nu var jag kanske lite orättvis i början angående naturupplevelser. I Danmark får man dock söka dem längs kusterna. Vi har ju t.ex. smultronställen, så som Stevns Klint. I närheten ligger ju också, för den historieintresserade, den gamla militärbasen från Kalla kriget Stevns fort med dess underjordiska bunkrar m.m.

Royal Unibrews anläggning i Faxe har också passerats också. Öl är någonting danskarna kan. Dessutom röks det och slängs fimpar till höger och vänster, tyvärr. Jag tror tobaksbolagen har en god marknad här med.

Något annat väldigt märkbart är alla dessa byggen. Jag upplever att det byggs bra mycket mer i Danmark än det gjorde i Norge. Fastigheter så som vägar. Inte bara storstäderna har sina byggprojekt utan ute på landsbygden finns det gott om det med. Oavsett om man är på Själland, Fyn eller fastlandet. Eller så är det bara en annan som råkar åka förbi just där det byggs...  Nu är jag inte så insatt i danska byggföretag men det finns väl iaf Rockwool som håller på med isolering. Någon annan som är insatt i dansk byggmarknad?

Sedan har vi alla dessa vindkraftverk. Av alla möjliga sorter, men en hel del står det Vestas på. Huvudkvarteret har vi i Århus, men Vestas är ju sedan länge ett globalt bolag.

Nu passeras snart gränsen till Tyskland men vi får väl skäl att återkomma till Danmark på hemvägen. I Tyskland verkar för övrigt bloggarkollegan Stefan också befinnar sig. Har varit förr i Tyskland och kan hålla med honom att det också är ett trevlig land att turista i.

Hur som helst. Äger du några danska bolag eller har du tips på några?

 

 

29 maj 2017

Hot MIILF

Dags för ännu en uppdatering. På en het (hot) aktiemarknad. Vad köper erfarna investerare?

MIILF:arna (Mature Investors I´d Like to Follow) nedan är förvaltare som kan vara intressant att följa för att kanske få egna uppslag. Vad har de köpt under den senaste tiden och på ett ungefär vad har de betalat?

 

Warren Buffett Q1

Apple ca 131 usd

Bank och New York Mellon ca 47 usd

Southwest Airlines ca 54 usd

American Airlines ca 45 usd

 

Bill Nygren Q4

Nestle ca 72 usd

Fiat Chrysler ca 8 usd

Baxter International ca 46 usd

HCA Healthcare ca 75 usd

Diageo ca 105 usd

 

Mohnish Pabrai Q1

Fiat Chrysler ca 11 usd

AerCap Holdings ca 45 usd

 

Donald Yacktman Q1

Colgate-Palmolive ca 70 usd

 

Skagen April

CF Industries ca 28 usd

Marsh & McLennan ca 73 usd

Tullow Oil ca 2,10 GBP

Golar LNG ca 26 usd

 

Simon Blecher Mars

Hennes & Mauritz ca 230 kr

 

Odin Fonder April

Nibe ca 75 kr

Axfood ca 140 kr

Dustin ca 70 kr

Cloetta ca 35 kr

Byggmax ca 60 kr

Pandora ca 700 kr

Telenor ca 140 nok

XXL ca 95 nok

Yara ca 330 nok

 

Didner & Gerge Q1

Nibe ca 73 kr

Autoliv ca 950 kr

Hennes & Mauritz ca 240 kr

Nordea ca 105 kr

Atea ca 90 nok

Getinge ca 150 kr

Ambea ca 83 kr

Jain Irrigation ca 92 usd

Fairfax Financial 620 cad

 

Spiltan Q1

Garo ca 200 kr

Trelleborg ca 185 kr

Fagerhult ca 285 kr

Sweco ca 200 kr

 

Det var en väldigt blandad kompott av köp. Det som sticker ut är Hennes & Mauritz som både Didger & Gerge samt Simon Blecher verkar gilla (och så Lundaluppen förstås). Även Nibe har köpts av två olika förvaltare.

Är det något av ovanstående bolag som intresserar dig?

Blog Archive

Blog Archive
2018 (38)

Taggar