Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
17 februari 2017

Ratos - Sälj Adelswärdskahuset och flytta till Lund

Närhet rikets absoluta centrum och möjlighet att känna av stora storstadspulsen verkar ha liten korrelation till resultat. I alla fall om man kikar på riskkapitalbolaget Ratos som trots att det varit extraordinärt goda tider för riskkapitalbolag att sätta bolag på börsen inte lyckats göra så med så värst många.

Arcus var dock en sådan. En man fick bra betalt för också, men med tanke på hur många fler bolag som finns i portföljen kan man tycka att det borde varit läge att avyttra några till, till dagens noterings-multiplar.  Men, men vi kanske tänker olika där.

Rapporten som kom idag glädje dock inte många. Vinster som genererades åts upp av nedskrivningar.

Passar därför, dagen till ära, på att upprepa min gamla aktivist-uppmaning till styrelsen i Ratos – Sälj Adelswärdska huset och dela ut pengarna till aktieägarna!

Dessutom kompletterar jag med en ny när strategin ändå ska ses över - Flytta kontoret till Lund! Finns en och annan kunnig lundabor som kan värvas till bolaget.

Taggar (blogg): 
4 november 2016

Arcus till börsen

Eftersom det redan spekulerats kring Arcus börsnotering i början av året så är det väl på sin plats att göra en notis om det när det väl verkar vara på gång.

I inlägget då kunde jag konstatera att Arcus varit en riktigt bra affär för Ratos. Man har fått tillbaka köpeskillingen plus lite till samt har lyckats mer än dubbla försäljningen genom att köpa in varumärken till sin "portfölj". Det bokförda värdet var mycket mindre än det jag spekulerade i att man kunde få om man börsnoterade Arcus. Min bedömning var att man kunde få mer än dubbla det bokförda värdet om man satte ut Arcus till hugade spekulanter på börsen- ca 1,7 miljarder.

Nu har då äntligen pressmeddelandet från Ratos kommit. Arcus ska ut på börsen och i ryggsäcken har man ca 11% årlig omsättningstillväxt och en omsättning på nu ca 2,6 miljarder nok.

Enligt SEB skulle värderingen inte landa på ca 2 miljarder. Nej nästan det dubbla! Det är prat om 3,2-3,8 miljarder nok. Ja vi får se var vi landar, men jag tycker i alla fall att ett bolag som Ratos, som har att kränga bolag som affärside, gör rätt som just kränger bolag när det verkar vara lättsålt.

Leker vi med tanken att Ratos får ca 2,9 miljarder nok för sin ägarandel vid en notering så är det dryga 9 nok per Ratos-aktie för något som är bokfört till dryga 2 sek.

Är Arcus något du vill äga?

Taggar (blogg): 
12 november 2015

Jonas Wiström och Ratos

Arne Karlsson lämnar ordförandeposten i Ratos och istället föreslås Jonas Wiström axla den manteln.

Jonas utsågs till årets VD förra året och har varit VD för teknikonsulten ÅF sedan 2002. Under den tiden har ÅF transformerats och vuxit.

Vi får se hur Jonas tar sig an Ratos, men i sin ledarfilosofi så verkar rekrytering av rätt personer samt lagarbete vara viktiga verktyg. Tidigare verkar han mest ha arbetat med ingenjörer. Jag gissar att Ratos mest är fyllt av ekonomer. Kanske blir det en skillnad för honom, kanske inte.

Hur som helst, tittar vi i senaste delårsrapporten så ser man att man gjort exitvinster på ca 1,1 miljarder genom att sälja Nordic Cinema och Inwido. Dylika vinster varierar över tid. Ibland är de få och små, ibland tvärt om.

Man har köpt Speed Group och TFS. Man kommer framöver sälja Hafa efter 15 års innehav till förlust.

Från rapporten kan man också notera att det sägs att transaktionsmarknaden har varit stark under 2015. "Börsens aptit på nya bolag är stor" och "det finns mycket kapital som söker avkastning". Ja det har nog inte undgått någon direkt.

En annan intressant notering är den kring ökad orderbok i norska Aibel. Timingen var ju långt ifrån perfekt när det köpet genomfördes, men att man ändå har en ca 20% större orderbok nu än för ett år sedan bådar ändå gott. Marginalerna verkar också ha repat sig något i jämförelse med förra året. Dock är omsättningen lite lägre i nuläget.

Även den norska byggentreprenören HENT har, tro det eller ej, fått en ökad orderbok.

Tittar man på det egna kapitalet så uppgår det till 39 kr/aktie.Kursen är ca 48 kr. Senast utdelning gavs så var den på 3,25 kr/aktie.

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar