Spartacus
Likes
162
Antal inlägg
645
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
13 februari 2017

Tesco och Elbit Systems tre år senare

Ibland kan det vara intressant att kika på bolag som man tittade närmare på men aldrig köpte några aktier i. Nu är det snart exakt tre år sedan jag blev intresserad av brittiska Tesco och israeliska Elbit Systems. Ingen av dem rankade högt på mina checklistor för det fanns varningstecken, men det utesluter inte alltid att jag ändå tar positioner.

För Tescos del så blev slutsatsen "Förutsättningar för att det ska bli bra där, men man får beakta bolagets situation också för det är inget klockrent case. Om man tror att bolaget ska vända på trenden och återfå lönsamhet liksom tillväxt är detta ett ypperligt tillfälle. Om inte, så är det en value trap." 

Tesco var lockande ett tag eftersom det såg "billigt" ut, men när jag vägde ihop det hela så blev det inget köp.

Det var tur för aktiekursen har halverats sedan dess.

Hade det blivit köp så hade jag min vana trogen troligen avyttrat innehavet efter ca 2 år och så eftersom jag brukar ha 2-3 år som riktmärke för att se om en affärsverksamhet vänder eller ej. Har de inte visat spår av det eller ledningen gjort andra bra jobb med företaget i en s.k. turn around så brukar jag sälja där. Jag accepterar helt enkelt förlusten. Alternativkostanden kan bli stor om man låter sig dras med för länge. Pabrai brukar förespråka detta förhållningssätt medan Spier förespråkar att inte sälja om ett innehav gått ned 50% eller mer utan vänta ytterligare två år. Jag tänkte att i fallet Tesco så går det återkomma om ett år igen och se om Pabrai eller Spier får rätt.

När det gäller israeliska Elbit Systems så såg jag flera riskmoment. Visserligen fanns förutsättningarna där "Förutsättningarna för att det ska gå fortsatt bra finns dock där". Priset var också attraktivt i en branschjämförelse, men jag gillade inte balansräkningen och lite annat som var svårt att förutsäga utvecklingen på.

Det var synd för aktiekursen har dubblats sedan dess.

Hade jag kunnat förutsäga detta?

När jag tittar närmare på bolagets utveckling, så nej. Kursutvecklingen kommer sig utav multipelexansion. Inte av att affärerna går så mycket bättre. Det har bara varit en liten ökning i både försäljning och vinster däremot har ju aktien som sådan uppvärderats något enormt.

Var bolaget så super-billigt för 3 år sedan?

Nej jag kan inte påstå det heller. Visst relativt billigare än vissa andra försvarsaktörer, men det är inget deep-value case på något sätt. Historiskt sett så har försvarsbolag värderat mellan PE 10 till PE 20 över decenniumerna. Allt beroende på sentiment. Elbit låg då ungefär i mitten där.

Hade jag köpt Elbit Systems så hade det troligen legat i zonen för sälj just nu då mitt s.k. gummisnöre mellan uppskattat värde och pris är rejält spänt där nu.

Hade jag köpt Elbit Systems hade jag kanske tyckt att jag var smart som dubblade pengar på 3 år, men i det här fallet så hittar jag ingenting som tydde på att jag skulle kunna anta att kursen skulle dubblas - att en placering vore ett smart drag. Inte annat än att många aktier gått väldigt bra på 3 år. Inte minst inom vissa branscher där multipelexpansionen varit större än i andra.

Den möjliga lärdomen här är att bransch är minst lika viktig som bolag. Investerarfysikern har ibland varit inne på liknande spår; att breda bransch ETF:er fungerar minst lika bra som att plocka bolag.

Det ställer dock till det lite om man är "värde-orienterad". Hur beräknar man "värde" i en bransch? Då får man istället tänka mer "momentum" alternativt ha en "contrarian-strategi" d.v.s. vara ständigt motvalls i sina köp och sälj-beslut baserat på vad som bedöms vara populärt och icke-populärt.

Ja det finns många vägar att vändra i denna värld. Det är hur som helst kul att blicka bakåt ibland.

Äger du Tesco eller Elbit Systems? Vad tror du om dess nära framtid?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (49)

Taggar