Spartacus
Likes
160
Antal inlägg
619
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
3 mars

Bokslutsrapport 2017 Traction

Midcap-bolaget som kontrolleras och styrs av Stillström har rapporterat. Traction är ett investmentbolag med innehav i både noterade och onoterade bolag. Man har en förkärlek att gå in i bolag där man har möjlighet att påverka. Dessutom brukar man vara disciplinerad och kunna hålla i pengar tills tillfälle ges.

Nilörn, BE Group och OEM är några av bolagen man har i sin portfölj.

Under Q4 minskade substansvärdet men sett till helåret 2017 så ökade substansvärdet med 12 % (justerat för utdelning). Det är bra. Inte minst med tanke på att Traction har en hel del likvider och räntebärande tillgångar. Substansvärdet uppgick vid årsskiftet till 186 kr/aktie.

 

 

Som synes är hela 81 kr av de 186 kronorna likvider eller räntetillgångar. Finns en hel del ”torrt krut” med andra ord. De räntebärande tillgångar är ungefär fördelat på hälften korta papper och hälften företagsobligationer och liknande. Det är väl lämpligt att anta att företagsobligationerna är till för att hållas, medan det andra hälften kan användas till uppkomna investeringsmöjligheter.

Traction sticker med andra ord ut lite genom att sitta på massa ”cash” i dessa tider då allt och alla är fullinvesterade. Något annat som också sticker ut är att det inte finns någon valberedning i bolaget. Som sagt. Det är familjen Stillström som ändock styr. En investering i Traction är ett förtroende för att de fortsätter rodda bolaget framgångsrikt.

En utdelning om 2,75 kr/aktie (2,15) föreslås.

Tittar vi på vad Traction själva tagit emot i utdelningar så motsvarar det ca 3,60 kr/aktie. 2,20 kr/aktie har man fått i finansiella intäkter.  Kostnaderna för att driva bolaget hamnar på ca 0,80 kr/aktie (motsvarande ca 0,4 % av substansvärdet). Den absolut största resultatpåverkande posten är värdeförändringar i innehaven. I år bidrog det med över 15 kr/aktie.

Oaktat värdeförändringar i portföljen får man alltså in netto ca 5 kr/aktie. Vilket kan ställas i relation till utdelningen, så man har långt ifrån behövt sälja innehav för att ha råd med utdelning. Jag tror att man även framöver kommer ha en defensivt lagd utdelningsnivå. Den låga ”förvaltningsavgiften” gör också bolaget till ett bra alternativ till diverse blandfonder.

En av de billigaste blandfonderna på marknaden är AMF Blandfond med också ganska för nischen låga 0,4 % i avgift. Under 2017 presterade den fonden 5,2 %.  Swedbanks motsvarighet presterade 8,5 %.  

En annan aspekt är att fonder köper man till dagsaktuellt NAV. Ett investmentbolag kan man köpa till substansrabatt. Till fondernas försvar är då att man oftast kan få ökad bolagsdiversifiering via en fond. Hur man vill göra där är upp till en själv.

 

Taggar (blogg): 
4 november 2017

Traction Q3 2017

Traction, det lite mindre investmentbolaget som är noterat på midcap, har rapporterat nyligen. Rapporterna brukar vara en fröjd av spartanskhet och enkel prydlighet utan för mycket omsvepande beskrivningar. Läs och jämför med andra.

Substansvärdet uppgick vid kvartalsslutet till 198 kr/aktie. För ett halvår sedan var det 178 kr/aktie och för ett år sedan 159 kr/aktie. Vad säga? Det tickar på uppåt.

Detta trots en procentuell stor andel kassa i portföljen. Ingen belånad portfölj här inte.

Substansvärdemässigt utgör Nilörn, Drillcon och OEM störst andel av den noterade andelen i portföljen. Drygt 40% av portföljen utgörs av noterade innehav. Hör och häpna så är nästan 40% av portföljen kassa eller räntebärandeplaceringar också! I tider av högt värderade bolag så håller man alltså mycket pengar i kassakistan. Det är disciplin det. Som ni ser av substansvärdetillväxten har det dock inte drabbat avkastningen då substansvärdet ökat med nästan 25% på ett år.

Jag är imponerad. Tyvärr har Mr Market också varit det då jag aktiekursen stuckit iväg uppåt också i år och några ”gratis-pengar” har det inte varit tal om längre då substansrabatten försvunnit sedan ett tag tillbaka.

Traction är ju ett bet på Stillström, men hittills har det varit ett bra bet. Bolaget sticker ut lite genom att inte ha någon valberedning. Önskar man föreslå någon till styrelsen får man helt enkelt kontakta Bengt direkt. Traction är lite mer som ett ”Family Office” m.a.o.

Traction är ett sådant där bolag jag gärna viktar upp i då jag finner det lämpligt.

Åsikter om Traction?

 

Taggar (blogg): 
19 augusti 2017

Billigaste bolagen på min bevakningslista

Jag har sedan länge haft en bevakningslista som jag utgår ifrån när jag väljer vilka köp (samt eventuella sälj) jag genomför. Bolag som jag tagit reda mer om och som hållt måttet rent kvalitetsmässigt hamnar på den och ges efter en del räknande och jämkande  ett ”värde” för att ha något att utgå ifrån beslutsmässigt.

Många fler, inte minst bloggare, använder en liknande metodik och även om den inte är perfekt så fyller den sin funktion.

Många stunder så är bolagen för ”dyra”. Blir lätt så när man i första hand siktar in sig på att köpa vissa kvaliteer. Det är först om man i det enskilda bolaget eller marknaden i stort ser mörka moln kring horisonten som priset kommer ner. Kurserna sjunker då och passerar eller närmar sig det uppskattade ”värdet”.

Det är då det enligt den här metodiken är dags att köpa.

Man behöver också väga in portföljexponering. Vissa bolag kanske man har sådant förtroende för att man kan tänka sig större exponering mot. Vissa önskar man mindre. Kanske beroende på vad man vet om dem eller beroende på vad man inte vet. Ett bolag man följ länge kanske man är tryggare med än ett man bara följt något år.

I min egen bevakningslista så rent ”värde-mässigt” så finns det bolag nu befinner sig i ”köp-läge”. Märk köp-läge, inte fynd-läge. Fynd-lägen är när de kommer en bit under det uppskattade ”värdet”.

De köpvärda när man stämmer av mitt ”värde” med den senaste priskorrektionen nedåt på börserna enligt min lista är Berskhire Hathaway, Hennes & Mauritz, Investor, Wal-Mart, Traction, Hexpol, Disney, Autoliv, Fortum och Yara.

Av dem så är jag sedan länge ägare och  ganska nöjd med min exponering i de flesta Berkshire, Hennes & Mauritz, Wal-Mart, Disney, Fortum och Yara.

Till synes återstår då Investor, Traction, Hexpol och Autoliv. Bolag som jag kan tänka mig få större exponering mot i portföljen eftersom den i nuläget är mindre än vad jag kan tänka mig.

Köpordrar har därför legat inne länge på dessa bolag men först nu börjar aktiveras. Köpordrar ligger inne på fler aktier än dessa fyra men deras kurser har ännu en bit kvar till ”köp-läge”.

Eftersom bevakningslista och köpordrar inte baseras på tekniska signaler behöver man inte sitta och ha koll på börskurserna dagligen, inte ens veckovis. Bevakningslistan och köpordrar sköts när man får tiden och lusten.

Vilka aktier är köpvärda enligt dig i nuläget och vad använder du för beslutsunderlag?

Taggar (blogg): 
29 juli 2017

Äntligen lite svalare?

Jag tyckte det nästan var lite för varmt och kvalmigt under semestertripparna.  Även om det är kul att se sig om så är det skönt att vara hemma i den svenska svalare sommaren. Som synes är jag långt ifrån en soldyrkare.

Samma sak med bad. Visst är det skönt att svalka sig i värmen då och då, men jag badar nog faktiskt hellre i en badtunna i lugnare omgivningar mitt i vintern än  vid en överbefolkad pool eller sandstrand. Vi är ju dock alla olika och så måste det ju få vara.

Något annat som kanske äntligen förhoppningsvis börjar svalna är börsklimatet. Det här året har varit si så där roligt för det har inte funnits så mycket som sett direkt köpvärt ut genom mina glasögon. Varit några kortare spekulativa köp och sälj (jag är ju inte mer än människa). Sedan tog jag en liten position i Hexpol på början av året samt så har det ökats i H&M.

Förutom det så när jag summerar så har jag varit nettosäljare under 2017. Det har skarvats lite här och där. Jag hoppas nu verkligen att de senaste dagarna är början på en lite större nedgående trend. Hexpol är till exempel ett bolag jag skulle vilja köpa mer i och ligger nu spannet för vad jag bedömer som köpvärt (men man vill ju alltid ha så billigt som möjligt).

Sedan finns ju även andra bolag som man kan hoppas på så som Indutrade, Investor, Latour, Traction m.fl. Ja vi får väl se vad som händer.

Vilka aktier ligger närmast till hands för dig att köpa för närvarande?

15 maj 2017

Traction Q1 2017

Traction är det lilla investmentbolaget, men inte desto mindre vasst för det. Innehaven innefattar både noterade som onoterade andelar. Traction har fått till en riktig bra substanstillväxt fast bolaget har en väldigt stor andel likvider i portföljen a.k.a "torrt krut".

I bokslutsrapporten var substansvärdet 168 kr/aktie varav 43%! (72 kr/aktie) var likvider eller ränteplaceringar.

I Q1:an uppgick substansvärdet till 179 kr/aktie varav 38% (68 kr/aktie) var likvider eller ränteplaceringar.

Många av de noterade innehaven hade en kraftig substanstillväxt (känns det bekant från börsen i övrigt?). Lägg därtill att efter rapportperioden så kom ett bud på ett av innehaven, Waterman Group, där budpremien var 83%. Ett innehav  som var drygt värderat till ca 40 milj på en het börs såldes alltså när det kom till kritan för drygt det dubbla. Är det inte roliga tider vi lever i minsann! Man behöver inte göra aktieaffärer själv om man kan låta Stillström sköta dem åt en...

Under Q1 ökade Traction sitt innehav i Duroc. Ett bolag man tydligen ser "värde" i.  Nu har ju kursen dubblats i Duroc sedan andra veckan i år så antingen har de haft rätt om man dömer utav kursutvecklingen eller bidragit till trenden. Kanske både och.

Det verkar hur som helst som det mesta som Stillström rör vid blir till guld. Synd bara att det inte längre gå få bolaget till rabatt i relation till substansvärdet.

Taggar (blogg): 
2 mars 2017

Bokslutsrapport 2016 Traction

Traction är det lilla investmentbolaget som har andelar i noterade som onoterade bolag. Det går då och då "under radarn" av investerarkollektivet men rattas ändå metodiskt framåt av familjen Stillström.

Man tar gärna en liten mer aktiv ägarroll och blandar och ger med köp och sälj vartefter möjligheter öppnar sig. Har man inga bra ideer är man heller inte främmande för att sitta på pengarna.

Bokslutsrapporten kom för ett tag sedan och substansvärdet angavs då till 168 kr/aktie (143).

Trots att man haft en hel del kapital placerad i kassan så gjorde man trots det ett av sina bättre år. Många noterade innehav gick riktigt bra. Man avyttrade Nordic Camping efter bud samt minskade innehavet i Nilörn-gruppen vilket ökade på kassan ännu mer.

I bokslutsrapporten nämner man också någonting som jag till fullo håller med om:

"Kortsiktigt i rådande räntemiljö är det utmanande att hitta attraktiva placeringsmöjligheter som i ett normalläge ger rimlig avkastning. Rådande intressanta men högst osäkra ekonomiska och geopolitiska marknadsklimat kommer dock skapa intressanta investeringsmöjligheter framöver."

Det är i princip exakt så jag tänker också i nuläget. Även om jag inte försöker gissa makro eller dylikt så är det inte helt lätt att hitta investeringsmöjligheter som ser riktigt bra ut. Jag brukar i princip alltid vara en netto-köpare av aktier. Inte minst för att jag har olika former av  regelbundet sparande, men till den aktiva-portföljen har jag svårt att finna något som ser attraktivt prisvärt ut. Det mesta som finns där ute, även om det är fina bolag, känns som det bygger på att dyrt ska bli dyrare.

Nåväl, vi lämnar mina mentala svårigheter och handikapp. Låt oss återgå till Traction.

Det största noterade innehavet är Nilörn-gruppen. Nilörn-gruppen motsvarar ca 11% av substansvärdet och tillverkar etiketter, accessoarer och förpackningar. Vill man lära sig mer om just Nilörn-gruppen så har man chansen att träffa dem nu den 8 Mars på Erik Pensers bolagsdag. Om man får en plats. Flera andra bloggare har också tidigare skrivit om Nilörn-gruppen. Nu senast Henriksson - Analys av Nilörn-gruppen.

Hur som helst, 43% av substansvärdet utgörs av likvida medel eller ränteplaceringar.

43%!

Vet ni om någon annan som har så mycket "torrt krut" i detta marknadsklimat?

Det här är disciplin på hög nivå, enligt mig och jag kan inte annat än att beundra det. Den som är mer kritisk kan tycka att det är slöseri med pengar att låta dem bara sitta där. Varför köper man inte någonting och rider på vågen uppåt? Nu ska man ju vara full-investerad! Alla köper ju! Kanske det, eller inte.

Vad tycker du?

Taggar (blogg): 
27 maj 2016

Medias påverkan på aktiekurser - exempel Traction

Jag tycker det är ganska intressant hur medias påverkan, inte nyheter från bolag i sig, driver kurser och folks agerande. Ett typ-exempel är investmentbolaget Traction som jag nämnde för drygt två veckor sedan som ett av de mest köpvärda investmentbolagen i nuläget.

Antalet ägare av aktien på Avanza var då 348 st och kursen låg på 112 kr.

Några dagar senare kom Dagens Industri med några positiva ord kring bolaget.
 

Inget hade hänt i bolaget. Inga revolutionerande nyheter eller propåer som gav "Mr Market" anledning att omvärdera bolaget. En enkel genomgång av bolaget i grunda drag bara, i positiva ordalag, gjordes av D.I.

Vad händer?

Antalet aktieägare hos Avanza ökar med över 20% och kursen stiger relativt kraftigt.

Jag ger mig f*sen på att om D.I. hade radat upp en del risker och nackdelar med bolaget istället så hade effekten varit den motsatta.

I verkligheten är det ju ett och samma bolag, med samma möjligheter och med samma risker - oavsett vad D.I. går ut med.

Taggar (blogg): 
18 maj 2016

Traction Q1 2016

Traction är det lite mindre investmentbolaget som för inte så länge sedan gick upp i mid-cap från small-cap.

Man investerar i både noterade som onoterade företag och tar gärna en aktiv roll i bolag som man tror sig kunna "vända på rätt köl". Tittar man på substansvärdet och dess utveckling har man lyckats hyfsat bra över åren. 2007-2015.

Detta trots att man inte använder någon nämnvärd hävstång (belåning) och trots att man ofta har en ganska stor kassa.

Tittar vi på dagens substans så består de 146 kronorna per aktie av:

45 kr i likvida medel.
29 kr i finansiella placeringar (en del aktier för kortsiktigt ägande och räntebärande).
18 kr i onoterade aktiva innehav.
54 kr i noterade aktiva innehav (största innehav är Nilörngruppen).

Hälften  av substansen är m.a.o. aktiva innehav som man arbetar med att utveckla. Hälften är i princip kassa och motsvarande kortsiktiga placeringar som kan användas för kommande investeringar. Perfekt att använda om man hittar investeringsuppslag till attraktiva priser framöver.

Ovanstående får man idag till ca 23% "rabatt" vid en kurs på 113 kr/aktie.

Gillar man investmentbolag så tycker jag man gott kan kasta ett öga på Traction och göra sig en  bedömning.

Vad är din syn på Traction?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar