Spartacus
Likes
162
Antal inlägg
645
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
25 mars

Svarthandel via Wish bromsas

150.000 paket har kommit dagligen från icke EU-land till Sverige. Det mesta från Kina. Inte minst köp via sajter som Wish och Alibaba Express.

Saker som köps ska man betala moms på (undantag finns). Detta hanterar ju i regel säljaren med påslag på priset. Detta gäller inom EUs skatteområde så köper du en vara från Tyskland så är det tysk moms som gäller. Man behöver inte krångla med svensk moms då.

Köper man från ett ställe som inte ingår i EU:s skatteområde ska man betala importmoms. Företagare som privatpersoner. Detta är inget konstigt för företagare som hanterar moms till vardags, men privatpersoner har väl kanske en tendens att "glömma" detta.

Köpa plastsaker saker billigt ifrån Kina, med subventionerad frakt och sedan strunta i att betala moms på sakerna har ju blivit en riktig modefluga här hemma. Dock är det så få som gör rätt för sig och betalar momsen så Tullverket har gett PostNord i uppdrag att hantera detta åt alla svenska Kina-shoppaholics. PostNord gör detta gladeligen mot en avgift på 75 kr/paket.

En liten plastgrej för 60 kr kan därmed hamna på en slutnota om 60 kr + 25 % moms + 75 kr hanteringsavgift = 150 kr.

Paketen hanteras och kontrolleras i dag manuellt från ett lager i Örebro. Tanken är väl att detta mer och mer ska automatiseras.

Kryphålet här är att importera via ett annat EU-land som inte infört samma hårda regler än. Tanken är dock att hela EU ska ha en gemensam lösning på plats 2021 och då går Sverige i denna riktningen redan nu.

Dock verkar åtgärderna ha haft effekt då antalet paket gått från 150.000 per dag till nu 50.000 inkomna paket per dag. Brask-lappen är att kineserna även nyligen firat nyår så kanske de bara inte hunnit skicka paketen än...

Jag har ingenting emot hårdare tag mot svarthandeln. För övrigt är jag för hårdare tag då det gäller gränskontroller på fler sätt. Detta till trots att jag är en aktie- och ekonomibloggare. Jag kanske borde vara för total frihandel, just-in-time och fri rörlighet av allt möjligt, men är det inte.

Några tankar om Wish, Tullverket, E-handel, PostNord eller världshandeln?

 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (49)

Taggar