Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
23 november 2016

Vilka finanstidningar läser du?

Läsa årsredovisningar och kvartalsrapporter i all ära, men ofta vill man ju även ha lite mer lättsmälta nyheter. Både för förkovran som förströelse.

Det finns ju, trots teknikens framfart, fortfarande en uppsjö papperstidningar som levererar finansrelaterade nyheter och artiklar. Även om papperstidningen sägs vara på väg att dö ut så är det ändå något särskilt att fysiskt få bläddra blad. Eller så kanske det är en utdöende känsla också...

 

 

Dagens Industri brukar ju vara populär. Jag tror pappersupplagan ligger på ca 100.000.

Medlemmar av intresseorganisationen Aktiespararna får också tidningen Aktiespararen i brevlådan. Blandar både bolagsanalyser med bredare ämnen. Ca 60.000 i upplaga.

Bonnier-koncernens Privata affärer ligger på ca 40.000 i upplaga. Sedan finns ju även Affärsvärlden och Placeringsguiden på ca 20.000 i upplaga per utgåva.

Vill man läsa på utrikiska så finns det naturligtvis också en uppsjö av tidsskrifter. Bloomberg Businessweek, Financial Times och Money är exempel på några som kan sägas vara "mainstream".

Nu var detta dock inte tänkt som ett inlägg som listade tidsskrifter så vi lämnar detta därhän. Utan frågan var ju. Vad läser du för finansrelaterade papperstidningar? Tipsa!

Taggar (blogg): 
17 november 2016

The Dhando Investor

Mohnish Pabrai heter förvaltaren som skrivit boken The Dhando Investor, som är en av böckerna inom investeringsgenren jag tycker om att bläddra i då och då. 

Pabrai startade ett IT-företag som han senare sålde innan han blev kapitalförvaltare. Han har tagit  intryck av bl.a. Warren Buffet, men har också en personlig touch i sin investeringsfilosofi. Han anser bl.a. att man ska försöka lära sig så mycket som möjligt av andras misstag för att inte behöva göra dem själv. Dessutom är det bra att utveckla en checklista för att själv undvika gå på för svåra minor.

Hans bok The Dhando Investor är hur som helst intressant läsning. "Dhando" betyder ungefär "strävan/arbete som genererar välstånd". En Dhando investerare är m.a.o. någon vars strävan/arbete kommer generera välstånd. I boken lyfter han fram nio principer man bör följa för att på sikt lyckas i denna strävan.

 

Den första principen är att man ska fokusera på att köpa existerande affärsverksamheter. Affärsverksamheter som har lång historik och som man vet fungerar.

 

Den andra är att man bör köpa i enkla branscher som förändras långsamt. Branscher där förutsättningar kan förändras snabbt är svårbedömda.

 

Den tredje är att man bör köpa pressade bolag i pressade branscher. Då de är i en tillfällig svacka. Det är de det går få dem billigt. Märk väl att det är inte bara bolaget i sig som ska vara pressat. Ett pressat bolag i en annars välmående bransch kan ofta betyda problem, men om hela branschen är i en tillfällig konjunktursvacka är det en annan femma.

 

Fjärde är att köpa affärsverksamheter som har någon form av konkurrensfördel. Den s.k., "moaten" som Buffett ofta pratat om.

 

Femte principen är att satsa stort när väl oddsen är i ens favör och man hittat det där där allt verkar stämma. De chanserna kommer då och då och då gäller det att satsa. Det betyder också att man kan få sitta på pengar länge och vänta.

 

Sjätte principen är att fokusera på "arbitraget". Med det menar Pabrai att man ibland kan få någonting utan att egentligen betala för det. Det kan betyda olika saker i olika brancher, men tänk det som att bolaget har det där lilla extra. Går koppla ihop med "moat" även om arbitraget kan vara mer tillfälligt.

 

Princip sju handlar om att man köper billigt. Det vill säga till ett pris som understiger "värdet". Priset har m.a.o. betydelse. Tänk "margin of safety".

 

Princip åtta om att man ska söka sig till låg-risk situationer men där osäkerheten är stor. Hur hänger det ihop tänker någon? Jo många gillar ofta inte osäkerhet och likställer det med risk, men egentligen så är ju risken vare sig lägre eller högre bara för att framtiden är okänd. Det är bara så att ibland tror vi att framtiden är känd men så är det ju aldrig. Vid osökerhet sjunker ofta priserna vilket gör det perfekt tillfälle att gå in i låg-risk verksamheter.

 

Slutligen. Princip nio. Det är bättre att vara en "copy cat" än en innovator. Man behöver inte uppfinna hjulet om och om igen. Det som har fungerat förr fungerar ofta framöver.

 

Vad tycker du om dessa nio principer? Låter det vettigt? Låter det dumt? Något som är svårt att följa?

 

 

Taggar (blogg): 
4 september 2016

Vilka böcker läser man på universiteten om aktier?

Kikade runt lite vad det erbjöds för kurslitteratur på våra utbildningsinstanser här i Sverige när det gäller att lära sig om aktierelaterade saker.

Vad är "main stream" och vad ger akademiska poäng när man studerar redovisning, corporate finance, mikroekonomi m.m?

Nedan kommer exempel på kurslitteratur:

 

Principles of Corporate Finance av Richard A. Brealy.

"Brealey's world-leading content showing managers how to use financial theory to solve practical problems combined with a complete digital solution will help students achieve higher outcomes in the course."

 

Årsredovisning i aktiebolag och koncerner av Rune Lönnqvist.

"Författarens ambition är att ge läsaren kunskaper och verktyg för att läsa årsredovisningar. Som läsare av årsredovisningar är det viktigt att vara orienterad om huvuddragen i de värderingsregler som numera används i svenska årsredovisningar."

 

Den ekonomiska människan av Mikael Elinder.

"Den ekonomiska människan är en modern lärobok för grundkurseni nationalekonomi. Den presenterar konsumtionsteori tillsammans med insikter i beteendeekonomi på ett lättbegripligt sätt."

 

Kalkylering förprodukter och investeringar av Rune Lönnqvist.

"Denna bok ger en introduktion till centrala begrepp och samband inom kalkylområdet. Författarna försöker skapa förståelse för hur intäkter och kostnader skall sammanställas i skilda typer av beslutssituationer, för att på ett så korrekt sätt som möjligt kunna mäta det enskilda beslutets lönsamhet."

 

Ekonomistyrning: Beslut och handling av Göran Andersson.

"Boken kan ses som en språklära i ekonomi med fokus på förhållningssätt, teorier, principer, begrepp, modeller och praxis."

 

Resultat, kapital och kassaflöden av Dag Smith

"Boken är avsedd som introduktion till ekonomistyrningskurser i postgymnasial utbildning i företagsekonomi, men kan även användas för vidareutbildning på företag och gymnasieskolor."

 

Allt du behöver veta om aktier av Ingvar Karlsson

"Grundläggande kunskaper om aktier gör aktieägandet intressantare och förhoppningsvis också lönsammare. Syftet med Allt du behöver veta om aktier är att läsaren verkligen ska lära sig det väsentliga om aktier."

 

Företagsvärdering med fundamental analys av Henrik Nilsson.

"Denna bok behandlar ämnet företagsvärdering och aktievärdering. Ett stort antal metoder och modeller som finns tillgängliga för värdering av företag och aktier presenteras utförligt."

 

Investment Valuation av Aswath Damodaran.

"Valuation is at the heart of any investment decision, whether that decision is buy, sell or hold. But the pricing of many assets has become a more complex task in modern markets, especially after the recent financial crisis."

 

Principles of Microeconomics av Robert H. Frank.

"Now with an increased focus on international trade, this microeconomic principles book is suitable for all undergraduate economics students."

 

Har du läst någon av ovanstående? Har du tips på fler aktierelaterade böcker som läses på våra utbildningsinstanser?

 

 

 

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar