SpreZZaturian
Likes
236
Antal inlägg
221
Följare
67
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Före detta hedgefondförvaltare, partner och VD på Futuris som utsågs till Årtiondets hedgefond i Europa för perioden 2000-2009
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Se upp med förenklande och fördunklande etiketter

OM du gör bättre investeringar genom att kategorisera bolag som "fina" så fortsätt med det. Allt som fungerar på aktiemarknaden skall uppmuntras, för det finns så mycket som, inte fungerar.

Personligen har jag dock inte lyckats sätta en motiverad värderingspremie baserad på om ett bolag är "fint" eller inte.


Ämne: Den intressanta verkligheten bakom uttrycket "fint bolag"

Slutsats: Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta


I den här artikeln kommer jag förklara varför jag tycker att uttrycket "fint bolag" är så fascinerande, och förhoppningsvis förmedla hur det kan leda till sämre investeringsresultat för den som använder sig av det.

"Fint? Vad betyder det?!"


Världens bästa investerare och wonderful companies

Charlie Munger och Warren Buffett brukar säga att det är bättre att köpa ett fint bolag till rimligt pris än ett ok bolag jättebilligt. Det har gått oerhört bra för Munger och Buffett.

"It's far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price"

Men, glöm inte bort att Howard Marks som är nästan lika framgångsrik har sagt att det är priset som är absolut avgörande för avkastningen. Marks säger att det finns ingen tillgång som är så dålig att investeringen inte kan bli bra om priset är tillräckligt lågt.

Citaten från Marks, Munger och Buffett är emellertid irrelevanta för dagens ämne utom på ett sätt: Det är lika dumt att investera baserat på ett uttryck som "fint bolag" som huruvida priset är "lågt" eller om företaget är "wonderful" eller "fair". Man gör sig skyldig till precis samma misstag av icke-analys.

Dessutom, Munger stannar förstås inte vid att kategorisera bolag som "wonderful" eller "fair", eller att värderingarna bara delas in i två lika vaga kategorier. Han och Buffett har förstås en gedigen checklista som avgör om ett bolag uppfyller kriterierna för en långsiktigt högavkastande investering jämfört med alternativen.

Att de har som övergripande strategi att hellre köpa dyrt och bra än billigt och dåligt betyder förstås inte att analysen stannar där. Inte ens ett riktigt bra företag med bra ledning är värt hur mycket som helst.


Det farliga med "fina" bolag

Så här gör man (till exempel) när man tjänar pengar på aktier:

  • Köp en aktie baserat på analys av historiska kursrörelser och sälj den dyrare till någon annan
  • Köp en aktie baserat på analys av bolagets intjänings- och utdelningsförmåga och vänta på utdelningarna
  • Köp en aktie som värderas lägre än motiverat av bolagets intjäningsförmåga och sälj den när marknaden justerat för den tillfälliga felvärderingen

En del lägger till en fjärde punkt: Köp ett bolag som är "fint" och håll det oavsett vad som händer med kurs eller verksamhet så länge det fortfarande är "fint". Sälj bolaget när det inte längre är "fint", förhoppningsvis till någon annan som fortfarande tycker att det är "fint"

Jag förstår att beskrivningen "fint" mycket väl kan användas som förkortning för "rimligt eller lågt värderat i förhållande till bolagets förutsättningar att skapa vinst och kassaflöde", eller kanske "som har kompetent ledning, kompetent personal, tekniskt försprång skyddat av patent, hög och stabil marknadsandel tack vare bra produkter, låga enhetskostnader och nöjda kunder" och liknande positiva beskrivningar. Warren Buffett kanske skulle säga att om företaget har en "vallgrav" (moat) av skydd mot konkurrenter så är det ett fint bolag, men vad vet jag om hur han tänker?


Etiketter formar verkligheten

När du sätter en etikett på något så låser du din uppfattning om saken. Det gäller både när du säger saker om dig själv som "jag är ekonom", "jag kan inte sjunga" och när du kategoriserar andra eller andra saker. Etiketter och fördomar är ibland användbara genvägar, det är därför evolutionen tagit fram dem. Men, på börsen och i många andra moderna sammanhang utgör de s.k. evolutionära mismatches.

Om någon (någon annan eller en tidigare version av dig själv) gjort en gedigen analys av ett företag och år efter år kommit fram till att bolaget outperformar på en rad punkter (tillväxt, resultat, kassaflöde, renommé, anställda) så förstår jag om man inte orkar redovisa allt detta utan börjar kalla bolaget "fint" eller "kvalitativt" eller "det finns en mängd punkter över lång tid som motiverar 30% högre multiplar än liknande företag eftersom det pålitligt vuxit ifatt värderingen på 2 år gång på gång". OK, kalla det "fint" för att du tröttnat på at förklara för oinsatta varför du äger en skenbart dyr aktie.

Men, om du bara hört någon annan kalla det "fint", hur ska du då veta vilken premie som är motiverad?

Eller, om du slutar analysera detaljerna (förståeligt om resultatet varit detsamma åre efter år) och bara tänker "äh, det är ju ett fint bolag, varför skåda hästen i munnen", då kan bolaget eller dess förutsättningar ha förändrats.

Det är denna lättja jag vill varna för när man använder vaga etiketter. Vilket P/E-tal ska ett "fint" bolag ha? Och ett fult då? Så länge etiketten fungerar för dig och du vet precis vad den står för ska du förstås använda den. Det är effektivt - slösa inte tid på att övertyga andra om du inte måste för att din strategi ska fungera.

Men tänk på att när det pratande huvudet på TV säger "det är ett fint bolag" så har du ingen aning om vad just det huvudet menar. Dessutom tycker jag att det påfallande ofta gäller fallna änglar, dvs bolag som t.ex. Hennes & Mauritz som överpresterat historiskt men sedan väldokumenterat tappat mark. Man vill så gärna att aktien och ens pengar ska komma tillbaka så man hänger upp sig på att det ju brukade gå bra och därför struntar i märkliga lageruppbyggnader, fallande marginaler. vilseledande information med mera.


Vad som än får din båt att flyta

Fina bolag fungerar i alla fall inte för mig. Det är för oprecist.

Däremot kan jag också i en snabbpitch säga saker som "de har ett teknologiskt försprång och ett genomtänkt affärsmannaskap som sannolikt gör att tillväxten fortsätter vara högre än branschsnittet samtidigt som lönsamheten är högre. Skalfördelar och en från grunden genomtänkt produktion och distribution gör att företaget sannolikt fortsätter att utöka sitt försprång", dvs jag säger typ "fint bolag och kan därför värderas högre".

Så, om du inte är helt säker på att användning av termen "fint bolag" gör dina aktieaffärer säkrare eller mer högavkastande, var vaksam och gå igenom relevanta fakta en gång extra.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)