Tradetalk
Likes
12
Antal inlägg
13
Följare
7
Medaljer
0
Om användaren
En kille som lever för säljprocesser och gillar teorierna kring Key Account Management. Pappa till 3 underbara barn och har en härlig flickvän ! Jobbar som marknadschef och intresserad av ekonomi, inre sökning och omvärldsbevakning
Kontakt email

RSS

RSS feed
5 dagar

Att leva på utdelningar är ett fundamentalt tankefel

Tidigare i veckan så hamnade jag i en twitterdiskussion kring denna sak, jag dammar här av ett blogginlägg från förra året med min åsikt kring att leva på utdelningar/avkastning

 

"Det har kommit lite på modet att man ska spara eller satsa på att kunna leva på sina utdelningar. Jag tycker det är fel tänkt hos de flesta som satsar på denna strategi.

Missförstå mig inte, jag förordar sparsamhet och att man ska placera efter en strategi. Det är inte felet.

Felet är att de flesta prioriterar bort annat på vägen. Jag hävdar att de som är gamla eller har tillräckligt med livserfarenhet förstår mig.

 

Att under 20 – 25 år bara fokusera på att bygga upp ett kapital, där man varje gång man handlar in ngt ställer detta i relation till vad detta ger i framtida avkastning, är för mig ett märkligt fenomen. Har till och med hamnat i en diskussion på twitter att man valt bort barn eftersom det försenar ”friheten”.

Läs den sista meningen 1 gång till, och då menar jag inte att man väljer bort barn det är enligt mig helt OK om man vill det, nej man ser en ”frihet”. Frihet från vad ? Det livet du lever nu ? Då lever du fel liv enligt mig. Ok då hävdar vissa att man vill få frihet genom trygghet. Ett ord som varje svensk dyrkar. Allting går att lösa med trygghet. Vi är ett trygghetsknarkande folk och det hämmar oss att leva livet fullt ut varje dag.

När du väl blir äldre, eller får den insikten, så är pengar inte alls lika mycket värda. Om man har 30 el 3 miljoner när man dör kan liksom kvitta, nästa generation är ändå satt på att tjäna sina egna pengar. Iallafall hos mig !

Jag hade lyckan att ha ett arbete som var extremt stimulerande och otroligt utmanande, men intensivt. Så när jag efter 10 år beslutade mig för att stiga av så var det många som lyfte på ögonbrynen. Ett bra jobb, en bra titel och en trygghet försvann, jo det stämmer såklart, men jag hade helt enkelt inte viljan till det. Så sluta upp att planera för långt framåt, ta en vecka ledigt från ditt arbete, åk iväg själv någonstans och reflektera över vad som är viktigt för dig i ditt liv här och nu. Du har bara ett liv så låt inte det gå till spillo genom en hägring om ”frihet” och total lycka 20 år framåt i tiden, utan lev livet så som du vill här och nu.

Tack för ordet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
7 maj 2017

En hyllning till mig själv !

När jag skriver detta inlägg så sitter jag i Spanien tittar ut över Poolen. Har haft en härlig morgon med min 173:e runstreak, frukost vid havet på La Matastranden och en morgondopp avklarat livet är helt enkelt riktigt skönt just nu !

Jantelagen är djupt rotad i Sverige därför är det ofta svårt att framhäva och berömma sig själv jag har aldrig haft det problemet (däremot har jag alltför ofta svårt att ta emot beröm men det skriver jag nog om en annan gångJ) men jag vet att många inte gillar det och i så fall ska du sluta läsa nu.

Jag tog ett beslut för några månader sedan att sluta ett arbete som var väldigt välbetalt hade en fin titel och en massa förmåner. Jag är inte ”gammal” ännu men ser mig själv som att jag gått i pension. På papperet såg detta ganska korkat ut, jag miste min trygghet och gav mig ut på lite okända vatten.

Nu har jag varit ”pensionär” i 2 månader,  fortsatt min runstreak, lagt upp en bra Qi-Gong och Tai-Chi rutin, har börjat meditera och tränar både styrka och kör ordentliga PW:s. Tanken är att jag ska bo 3 mån i Spanien och 3 mån någonstans där jag kan åka skidor.  jag har börjat beta av på min bucket list och samtidigt kunnat varva ner och umgås mycket mer med min familj och vänner.

Jag behöver nog inte skriva att jag  stormtrivs !

Ekonomiskt då ?

Jag startade upp IG igen den 26:e januari iår för att se lite hur jag presterade under fokus och koncentration samt att få ge det tid utan att arbetet kom emellan. Resultat + 347 % på insatt kapital. Faktum är att jag tjänat mer på min trading de senaste 2 mån än vad min lön hade gett mig.

 

Jag hyllar mig själv för att jag tog beslutet och att jag verkligen kan finna ro i vardagen samt fånga dagen så som den kommer det borde fler testa på !

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
26 februari 2017

Jag har sagt upp mig från mitt arbete !

Jag har i 10 år nu arbetat som Marknads och Försäljningschef, ett väldigt krävande och intensivt arbete men extremt stimulerande. Jag har den uppfattningen att man först och främst måste ha passion i allt det du gör allt annat kan du fylla på i form av utbildningar och hårt arbete så att din verktygslåda för att göra ett bra arbete är full.

Jag kände att den passionen började försvinna en del för ngn månad sen och i ett sånt läge anser jag att jag ska kliva av för att inte min arbetsgivare ska få sämre utkomst av mitt arbete.

För egen del visste jag då att jag inte skulle kunna leverera utifrån mina högt ställda förväntningar och kom till slutsatsen att jag tar ett kliv tillbaka och ser var livet för mig J

Det finns enligt mitt tycke alldeles för många i Sverige som stannar kvar på sitt arbete enbart för tryggheten och/eller lönen det dödar kreativiteten och enligt mig förstör stora värden i näringslivet. (kanske finns det en hel del som också vill behålla sin titel men enligt mig är det farligt att definiera sin person med sin titel.

Vad ska jag göra nu ? Jag har ingen aning men det tenderar att lösa sig bara man är öppen och nyfiken på de möjligheter som livet ger dig 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
29 januari 2017

Ny Portföljstruktur

 

Ny portföljstruktur:

Jag har sedan den 1:e Januari 2017 en ny portföljstruktur som ser ut som följer.

Förutom en antal långsiktiga portföljer med diverse inriktningar och som jag gör uppföljning på halvårsvis så har jag koncentrerat mig på 4 st portföljer som jag jobbar lite mer intensivt med.

På Shareville så har jag valt att visa 2 st av dessa

Basportföljen: Innehåller aktier som jag tycker är attraktiva att äga i dagsläget och där jag också tror starkt på ledning, produkt och företagsanda.

Utdelningsportföljen som såklart innehåller aktier med hög direktavkastning och framtida möjligheter att behålla denna.

Ovanstående portföljen kommer att ha relativt små förändringar jag tittar till portföljen 1 gång i månaden för eventuella byten eller nyköp jag kommer också att lägga en kommentar framöver vid köp och säljorder för att lite bättre förklara hur jag tänker.

 

De sista 2 portföljerna jobbar jag med genom Avanza

Biotechportföljen som byggdes klart den 13:e juli 2016 behövs gås igenom varje dag då det händer mycket inom biotech och det är inte alltid lätt för en lekman i ämnet att förstå biotechforskning, men jag har ett stort intresse för det därav har det fått en egen portfölj.

Den sista portföljen är Swingtradeportföljen som är den som störst fokus läggs på framöver med genomgång varje dag har ett högt avkastningskrav men vet inte hur högt då mitt arbete är väldigt intensivt och tar mycket tid men kommer att fundera på det under våren.

Beslutet att arbeta med portföljer så här togs förra sommaren och jag har arbetat med strukturen sedan dess och så här i efterhand så förstår jag att den bygger på de intressen som jag själv brinner för långsiktighet med utdelningsaktier och svensk biotech sedan så vill jag utmana mig själv med swingtrade och se hur duktig jag kan bli på det.

Jag vet att ovantående struktur på portföljer är lite oortodoxt för vissa men detta fungerar för mig och det är det som är det viktigaste varje Trader måste finna sitt eget upplägg som man är nöjd med och tycker är kul att arbeta med det är den enda vägen att lyckas tror jag.

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
1 januari 2017

Spaning inför 2017

Spaning inför 2017

Då sitter man här igen 1 år har gått och funderingar på vad det nya året har att komma med. En sak kan man i alla fall vara helt säker på överraskningar och dramatik kommer vi att bli bjudna på och på ngt sätt är det rätt skönt att veta vad tråkigt livet hade varit utan dramatik eller hur ?

 

Oavsett överraskningar så skulle jag vilja ge mig in på en del gissningar och spaningar som jag tror kommer inträffa 2017 nedan följer listan som jag kommer  i vanlig ordning följa upp i december.

 

2017 blir året då,

 

1. Oljepriset når 100 dollar/fatet igen

2. Kronan stärks mot Dollarn och Euron båda ligger i december under 8,2  

3. FED gör 2 höjningar av räntan USA

4. Angela Merkel återvals som förbundskansler i Tyskland

5. Sverige lämnar minusräntan ngn gång under året

6. Bopriserna vänder ner i Sverige

7. Donald Trump kommer att vid ngn tidpunkt riskera riksrätt och så småningom avgå p.g.a. det

9. 2 specifika aktier som jag har funderingar kring är Alzinova och Crunchfish, jag tror att båda företagen har en aktiekurs över 100 kr vid årets slut genombrottet för geststyrning och alzheimerforskningen kommer med dessa företag (förhoppningsvis blir de inte uppköpta under året).

10. Till sist så tror jag OMXSGI index stiger med 23,9 % (detta blev mitt bidrag i Börsgissningen2017) 

Jag är i grunden optimistisk om 2017 men är såklart medveten om vilka risker världen har med Brexit, IS, Trump och mycket mer men jag väljer att vara optimist det passar min personlighet bättre :).

Till sist så kommer jag att kunna bocka av minst 8 saker från min Bucketlist, det är jag väldigt nöjd med.

Jag önskar alla ett framgångsrikt 2017 

 

 

 

 

 

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
18 december 2016

Uppföljning av Spaningar och funderingar inför 2016

Uppföljning av spaning för 2016

En sak som jag gillar att roa mig med så här års är att fundera på olika scenarier och spana vad som kan hända 1 år framåt i vår omvärld. Anledningen till det är egentligen 2 saker, dels för att investeraringarna skall ge bättre utdelning såklart men också för att utmana mig själv och se till så att jag håller fokus i nyhetsflödet och olika trender o.s.v.

 

I detta första blogginlägg ska jag följa upp vad jag skrev den 1:e januari 2016 och i kommande  tänkte jag skriva ner mina funderingar kring 2017 

 

Nedan har jag saxat från bloggen på Tumbl som underlag för uppföljning:

 

”2016 blir året då:

1.Råvarorna ser en återhämtning i pris

2.oljepriset kommer att stabilisera sig på 50-60 Dollar/fatet

3.Fastighetspriserna börja att sjunka i Sverige

4.Vi ser en förstärkning av euron gentemot ALLA större valutor

5.Kina kommer att i fria sitt mål om tillväxt (officiellt är det 6,5 %)

6.Vi kommer att få en regeringskris i Sverige där MP hoppar av och S söker samarbete med M

7.OMXSGI kommer att stiga med 12,4 % (det blev mitt bidrag i börsgissningen2016 också)

8.Donald Trump blir INTE president i USA (däremot kan det tyvärr bli så att han blir republikanernas presidentkandidat då de andra faktiskt sköter sig dåligt)

9.slutligen så tror jag att Fingerprint slutar året med en kurs under 300 kr”

 

 

9 spaningar som jag nu tänkte följa upp

 

vi kan börja med dem som var lite fel:

3. Fastighetspriserna har fortsatt upp detta år vilket förvånat mig, nu har en tendens till fallande priser kunnat ses i höst men jag ger mig ändå fel på denna

4. Euron har stärks mot vissa valutor men mot den viktiga dollar blev det ett rejält tapp. Jag trodde Europa skulle få igång större tillväxt men det får tydligen vänta ett tag till.

6. Regeringskris i Sverige lite långsökt och helt fel visade det sig, kanske förståeligt vi är inget Italien eller Spanien på det politiska planet utan i Sverige skapar vi konsensus och på ngt sätt känns det faktiskt ganska skönt att denna inte slog in.

7. Donald Trump blev president och det var nog inte många som räknade med det i december 2015, dock är jag nöjd med att jag såg en presidentkandidat i honom och räknade inte bort honom för ett år sedan

Och nu över till de som blev korrekta:

1 Råvaror har återhämtat sig i pris, fanns mycket diskussion om krisen i råvarubranschen för 1 år sen men en rejäl återhämtning har tagit fart nu tror jag

2. Oljepriset ligger med 2 veckor kvar av året över 50 dollar/fatet och det fanns de för 1 år sen som pratade om att det aldrig skulle återhämta sig utan ligga kring 20 dollar el lägre för lång tid framåt

5.  Kina klarade att infria sina mål, jag tycker hela oron över Kina var obefogad men det blev rejäl turbulens på aktiemarknaderna i februari p.g.a. oron. Nu har Kina för stunden blivit en ickefråga  

7. OMXSGI ligger just nu ca 4 punkter lägre än gissningen det tycker jag är inom marginalen och det finns fortfarande stor möjlighet att vinna Börsgissningen2016 för min del det blir ett spännande avslut på börsåret

9. Fingerprint ja vad säger man, jag gissade på en kurs under 300 kr (justerat för split så är det 60 kr) och i dagsläget ligger den också där, jag tycker att så som företaget såg ut för ett år sen så skulle den haft dagens värdering på  60 kr nu är jag faktiskt mer tveksam till den nivån

sammanfattningsvis:

Jag är väldigt nöjd med mig själv, det är lätt att ryckas med i alla experter och förståsigpåare som vet hur saker och ting ska utveckla sig, att man med enkla redskap och tiden som inte alltid räcker till för grundläggande analys ändå lyckas med att förutsäga framtiden gör mig nöjd

 

Nästa blogginlägg kommer mina spaningar och funderingar kring vad 2017 ska ge oss men man kan väl redan nu med säkerhet säga att det blir kul, dramatiskt och spännande !

 

Over and out !

 

 

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
4 december 2016

Första Blogginlägget !

Jaha då ska man börja blogga ! Varför ? Det finns  många bloggar som är helt suveräna att följa jag skulle kunna lista minst 20 stycken som verkligen tillför ngt för mig. Så varför ska jag börja det finns väl alldeles tillräckligt eller ? 

Jag kommer att försöka skriva om hur man hittar balans i livet mellan träning, ekonomi, inre frid och Arbete ngt som jag  tycker fattas bland många inlägg, vidare så skriver jag denna blogg delvis för min egen skull jag behöver för att utvecklas kunna ventilera och delge de tankar och idéer som har hjälpt mig dit där jag är idag.

Jag slås ibland över hur ytligt mycket i dagens samhället är hur mycket pengar eller en fin titel skapar respekt hos andra medan goda gärningar eller god moral som att stå upp för människor närmast har kommit i glömska där tror jag att jag har ngt att tillföra så huvudtema i bloggen kommer att vara

Ekonomi - träning - inre sökande och reflektioner kring dagens samhälle

Jag kommer inte att vara väldigt frekvent i mina inlägg, jag har ett arbete som marknadschef som är väldigt intensivt, som upptar en stor del av min tankeverksamhet och är väldigt energikrävande men 1-2 inlägg i månaden kommer jag nog att producera.

Jag har bloggat på Tumbl nu i ett år så en del av de inläggen som jag känner är relevanta kommer att dyka upp i denna blogg. 

Till sist så vill jag önska alla välkomna såklart och påminna om att dialog och feedback uppskattas !

Taggar (forum): 
Taggar (blogg):