AktieEntreprenören
Likes
4
Antal inlägg
18
Följare
5
Medaljer
0
Om användaren
Finns även på Shareville och Twitter: https://twitter.com/aktieprenoren

RSS

RSS feed

Blogg

Kort analys av Diadrom

OBS. Har skrivit en uppdatering av analysen i februari efter bokslutskommunikén publicerats.

Tänkte skriva ett inlägg om mitt nya innehav, Diadrom. Det är väl ingen genomgående analys, men åtminstone en liten introduktion till bolaget, för er som inte kan det sedan tidigare.

Diadrom är ett specialistkonsultbolag, men där erbjudandet börjar gå mer från att hyra ut konsulter till paketerade produkter. Faller det väl ut, så borde tillväxten kunna tillta och marginalerna förbättras. Tillväxten har redan börjat visa sig, vilket dock inte behöver vara ett bevis på detta.

Bolaget sysslar med diagnostik av högteknologiska produkter med inbyggd mjukvara. Det är ett område som har haft tillväxt länge, och more or less garanterat kommer fortsätta ha det en lång tid framöver, kanske till och med accelererande. Ju mer avancerade produkterna blir, desto mer komplicerat blir mjukvaran. Detta ökar behovet av diagnostik, som Diadrom alltså erbjuder.

Största kundgruppen är fordonsindustrin, som tex. Volvo, som länge har varit den största kunden.

Branschen är inne i ett väldigt intressant skede, där det håller på att ske ett enormt paradigmskifte, från vanliga fossildrivna fordon, till autonoma elfordon. På deras hemsida står det: 

”Diadroms fokus inom Autotech kan delas in i två kategorier: Life Cycle Management Systems (LCMS) och Advanced Driver Assistance Systems (ADAS).

Diadrom är ledande inom utvecklingen av LCMS, via egna produkter och expertkonsultering. Diadrom upplever för närvarande en stor ökning i efterfrågan vad gäller ADAS, speciellt inom IP-basade teknologier och sensor-fusion.

Autotech har sitt ursprung i Automotive, men lösningarna är användbara i andra sektor.”

Bolaget är väldigt välskött, men har stått och stampat lite senaste 10 åren. De har haft bra rörelsemarginaler (ca 14-24%) varenda år, till och med genom finanskrisen 2008-2009 lyckades man hålla en rörelsemarginal på 14-16 %, trots en del omsättningstapp. Man har också gett utdelning konstant förutom 2008. I dagsläget ligger direktavkastningen strax under 4%. Ett välskött, välmående bolag helt enkelt, vilket kan vara skönt att luta sig tillbaka på, om tillväxten inte riktigt blir som tänkt. Nu har dock kursen gått upp rejält senaste året (ca 100 %), vilket gör att risken att kursen får sig en törn om tillväxten uteblir finns där.

VD:n, Henrik Fagrell, har tjatat i många årsredovisningar om den starka tillväxten i branschen och hur detta kommer gynna Diadrom. Samtidigt har tillväxten uteblivit. Min känsla är dock att de nu lyckats knäcka nöten. Bolaget verkar vara rejält på offensiven, med ca 40 % tillväxt under 2017 och en hel del nyanställningar. 

På tal om Henrik Fagrell. Han var med och grundade bolaget 99, och blev VD 2008. Han tog över efter Fredrik Ljungberg, som också var med och grundade bolaget. Ljungberg tog styrelseordförandeposten, som han fortfarande sitter på idag. Den tog han i sin tur över från Frederik Kämmerer, som fortfarande sitter som ledamot. Det verkar således vara väldigt god harmoni hos ledningen.

Värderingen ligger runt 140 mkr (likviditeten i aktien är således därefter). Jag förväntar mig en omsättning i år på minst 60 mkr. Offensiven skulle tillfälligt kunna innebär en något lägre rörelsemarginal, vilket man såg i Q2, då den landade på 12,7%, vilket är det lägsta senaste tre åren (kollade inte längre bak på kvartalsbasis). Min gissning är att rörelsemarginalen kommer in runt 14-15 %, vilket skulle innebära ett rörelseresultat runt 9 mkr, dvs. en vinst efter skatt runt 7 och ett P/E runt 20. 

Om bolaget återgår till att vara välmående, men utan tillväxt, så ska nog kursen ned åtminstone 30 %, förmodligen ytterligare lite. Men om man kan fortsätta växa i en takt över 20 %, och kanske i kombination med långsamt förbättrade marginaler, så tror jag det finns stor potential att hämta. Det är också vad jag tror att bolaget kommer att göra.

Jag har följt Diadrom ett par månader nu. Bestämde mig egentligen sista fredagen i september för att kliva in, men väntade till måndagen då jag ville skriva ned lite tankar. Hade en order ute hela dagen, men eftersom den hade gått upp en del på kort tid så hoppades jag på att den skulle falla tillbaka, så jag blev för snål och fick inga aktier. Tisdag morgon går Jan Dinkelspiel in, vilket får aktien att rusa  ytterligare några procent. Sedan dess har jag väntat på lägen, men de kommer aldrig. Nu ger jag mig, men köper en lite mindre post än vad jag egentligen hade tänkt (ca 5 % av portföljen). Med tanke på att aktien har gått över 60 % i år, och 100 % på 13-14 månader, så tycker jag risken i aktien har stigit. Går aktien ned, har jag då möjlighet att snitta ned mig.

Det ska bli spännande att följa utvecklingen!

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.