Marknadskommentar
27 Mar, 2024

BÖRSEN: H&M RUSAR, FORTNOX RASAR EFTER FT-ARTIKEL, OMXS30 -0,1%

Uppdaterad:
27 Mar, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsens storbolagsindex öppnade uppåt på onsdagen men handlades runt nollstrecket efter cirka 40 minuters handel. Klädkedjan H&M rusade efter sin rapport medan affärsystemsbolaget Fortnox var ned tvåsiffrigt efter en artikel i brittiska Financial Times rörande ökat blankningsintresse.

En halvtimme efter Stockholmsbörsens öppning meddelade Riksbanken att räntan lämnas oförändrad, vilket var helt i linje med konsensus. Riksbanken drog dock ned räntebanan och ser nu en första sänkning i maj eller juni.

Kronan försvagades mot både dollarn och euron efter beskedet.

Vid 9.55-tiden handlades OMXS30 ned med 0,1 procent till 2.547. Aktier för omkring 4,4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet.

Modebolaget H&M:s rapport för det första kvartalet, som är bolagets säsongsmässigt svagaste, visade på ett rörelseresultat som vida översteg analytikerförväntningarna.

H&M-gruppen redovisade ett rörelseresultat på 2.077 miljoner kronor för det första kvartalet (december-februari) i det brutna räkenskapsåret 2023/2024. Analytiker hade i genomsnitt väntat sig ett rörelseresultat på 1.355 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av 21 estimat.

H&M-gruppen står fast vid sin målsättning om att nå en rörelsemarginal om 10 procent för helåret 2024, enligt vd Daniel Ervér. H&M-aktien rusade 14 procent och toppade storbolagsindex OMXS30 i stor stil.

Även molnkommunikationsbolaget Sinch och investmentbolaget Kinnevik återfanns i toppskiktet med uppgångar om 3 procent respektive 1,2 procent.

I andra änden av indexet tyngde kullagertillverkaren SKF och Swedbank som var ned med 7:20 kronor respektive 17:10 kronor. I båda fallen avskildes dock utdelningar om 7:50 respektive 15:15 kronor.

Fortnox rasade omkring 12 procent efter att Financial Times, i en artikel på onsdagsmorgonen, lyfte bolaget och det uppgifter om att hedgefonder tagit korta positioner i bolaget.

Forskningsbolaget Oncopeptides var upp drygt 20 procent efter ett samarbete i Mellanöstern och Nordafrika (MENA) med Vector Pharma FZCO kring blodcancerläkemedlet Pepaxti.

Gamingbolaget Embracer var upp runt 5 procent under morgonen. En kommentar från Dagens Industri på tisdagskvällen antydde att flera faktorer talar för att en försäljning av Embracers dotterbolag Gearbox rycker allt närmare.

"En lyckad miljardaffär är ett steg mot att röka ut blankarna och få den pressade gamingjättens aktie åter på rätt kurs", hette det i tidningen.

BHG, e-handlare inom bygg- och heminredningsprodukter, steg 11 procent. Bolaget har kommit överens om en förlängning av sitt befintliga finansieringsavtal med nuvarande kreditgivare. Förlängningen görs till 2026 med option för ytterligare ett års förlängning enligt överenskommelse.


Graf: OMXS30 på onsdagen

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.