Marknadskommentar
3 May, 2024

BÖRSEN: NCC OCH VOLVO UNDER PRESS, OMXS30 +0,1%

Uppdaterad:
3 May, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg försiktigt i fredagens inledande handel i likhet med de ledande Europabörserna. Lastbilskoncernen Volvo pressades efter svag ACT-statistik och NCC backade efter sin rapport medan Karnov rusade efter bud.

Vid 9.40-tiden hade OMXS30 stigit 0,1 procent till 2.527 och aktier för cirka 2,3 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Även tyska DAX-index och franska CAC40 noterades upp 0,1 procent vardera.

Inom OMXS30 låg Kinnevik och Sinch i topp, med uppgångar om drygt 3 respektive 1,3 procent. Även storbankerna stärkte indexet, där Handelsbanken steg 1,3 procent och gick bäst i sektorn.

Största förloraren var lastbilskoncernen Volvo som sjönk närmare 3 procent och sektorkollegan Traton var ned lika mycket. ACT-statistik visade en svag orderingång på tunga lastbilar i april på den för Volvo viktiga nordamerikanska marknaden. Samtidigt backade tyska Daimler Truck efter sin rapport där bolaget flaggar för att "motvinden ökar" på Europamarknaden.

Bygg- och fastighetsbolaget NCC backade 2,7 procent. Rörelseresultatet och orderingången var något svagare än väntat. Även om signalerna om lägre räntor är positiva är det ännu inte tillräckligt för att ge konkret effekt, och det finns fortfarande en viss avvaktan och försiktighet hos NCC:s kunder, uppgav vd Tomas Carlsson i rapporten för det första kvartalet.

Fastighetsbolagen Castellum och Balder var också ned, med drygt 4 procent respektive drygt 5 procent, efter sina rapporter. Båda fastighetsbolagens rapporter innehöll siffror som inte nådde upp till analytikernas snittförväntningar.

Lindab, som levererar till bygg- och ventilationssektorn, handlades ned drygt 5 procent efter att rapporten innehållit en resultatförsämring.

Finans- och kredithanteringsbolaget Hoist Finance visade däremot en resultatförbättring och aktien stärktes 20 procent.

I övrigt bland de rapporterande bolagen sjönk kycklingföretaget Scandi Standard närmare 5 procent medan omsorgbolaget Ambea däremot steg drygt 4 procent.

Karnov har mottagit ett uppköpsbud från Greenoaks Capital Partners och Long Path Partners (tillsammans med budkonsortiet) om 84 kronor kontant per aktie. Karnov steg 30 procent till 85:60 kronor.

Programvarubolaget Vitec handlades ned 4,5 procent till omkring 498 kronor under relativt hög omsättning. Carnegie har inlett bevakning av Vitec med en säljrekommendation och en riktkurs om 430 kronor.

Truecaller gynnades däremot av att Deutsche Bank tagit upp bevakningen med en köprekommendation. Aktien var upp drygt 3 procent.

First North-listade Bonzun rusade 87 procent efter att bolaget ingått en avsiktsförklaring om ett omvänt förvärv av Reltime, ett Web3- och AI-bolag.

Graf: OMXS30 fredagen den 3 maj

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.