Marknadskommentar
25 Mar, 2024

BÖRSEN: NIBE UNDER FORTSATT PRESS, OMXS30 -0,3%

Uppdaterad:
25 Mar, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen stängde på minus på måndagen, trots att huvudindexet under eftermiddagen återhämtat sig från än lägre intradagsnivåer. Nibe var under fortsatt press medan Intrum och SBB däremot stärktes.

Vid stängning hade OMXS30 gått ned 0,3 procent till 2.526 och aktier för relativt låga 19,3 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen under handelssessionen.

Bland förlorarna i OMXS30 fanns värmeteknikbolaget Nibe, som sjönk 3,4 procent efter att under fredagen ha fallit 8 procent. Enligt DI lyfte Nordea i kundbrev på fredagen fram vissa negativa signaler kring värmepumpssektorn.

Verkstadsbolagen Sandvik, SKF och Alfa Laval visade nedgångar i häradet 1,8-2,2 procent. Storbolagsindexet tyngdes även av att ABB och SCA handlades exklusive utdelningar.

Ericsson backade 1,1 procent. Telekombolaget meddelade neddragningar om 1.200 tjänster i Sverige för att möta minskade volymer i mobilnätsmarknaden 2024.

SBB låg däremot i täten med en uppgång på drygt 10 procent. Fastighetsbolaget offentliggjorde på söndagen utfallet av sitt återköpserbjudande av vissa hybridinstrument och värdepapper.

Evolution rekylerade upp med 3,3 procent. Fredagens kurstapp om 9 procent utlöstes av att analysfirman In Practise i ett X-inlägg hävdat att Evolutions produkter i Asien används av olicensierade spelbolag. Enligt en kommentar från Citi på måndagen avfärdar Evolution anklagelserna.

Flyg- och försvarskoncernen Saab, som fått en order från Nato värd 700 miljoner kronor, steg 1,3 procent.

Intrum fortsatte de senaste dagarnas kursrusning och lyfte 4 procent. Under måndagens lägesuppdatering uppgav vd Andrés Rubio att kredithanteringsbolaget i dagsläget inte har planer på att inkludera sina aktier i en lösning av skuldproblematiken. Vidare har bolagets styrelseordförande Magnus Lindquist köpt ytterligare Intrumaktier.

Kundlojalitetsbolaget Awardit rusade 45 procent till 132:20 kronor efter att Fayes Investeringar 1 lagt ett kontantbud på 132 kronor per aktie.

Braincool, som utvecklar produkter för medicinsk kylning av hjärnan, rasade däremot 41 procent. På fredagskvällen meddelade bolaget att den kommersiella chefen och tidigare vd:n Martin Waleij avskedats och polisanmälts. Bolaget uppgav också att det finns ett kapitalbehov på 85-95 miljoner kronor.

Millicom handlades upp 2,6 procent efter att Dagens Industri köprekommenderat teleoperatören.


Graf: OMXS30 måndagen den 25 mars

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.