Marknadskommentar
11 Mar, 2024

BÖRSEN: ÖPPNING NED VÄNTAS, SÄNKT REK FÖR TRELLEBORG

Uppdaterad:
11 Mar, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas öppna nedåt under veckans första handelsdag i spåren av fredagens nedgångar i USA. Bland bolagsnyheterna har Trelleborg fått en sänkt rekommendation av Barclays medan SKF fått en höjd rekommendation av densamme.

Vid 8.20-tiden var både den tyska DAX-terminen och Paris CAC40-termin ned 0,5 respektive 0,4 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades samtidigt en nedgång om 0,4 procent i den svenska öppningshandeln.

I fredags avslutade de amerikanska börserna handeln på rött efter att ha vänt ned från inledande gröna nivåer. Från att ha varit drivande blev i stället Nvidia ett sänke. S&P 500 stängde ned 0,7 procent och räknat från Stockholmsbörsens stängning sjönk indexet lika mycket. Dow Jones industriindex var ned 0,2 procent, samtidigt som Nasdaq Composite backade 1,2 procent.

Amerikanska statspappersräntor steg något i kortare löptider i USA-handeln efter svensk stängning på fredagen, dollarn stärktes samtidigt något mot euron.

Asienbörserna var blandade på måndagen, tyngda av Japan, när spekulationer om en räntehöjning stärkte yenen. Nikkei 225 var ned 2,1 procent, medan halvledaraktier tappade. Kina gick åt andra hållet. Bland annat gick aktier relaterade till solenergi starkt på rykten om att Kina ska lätta på begränsningar av installationer av ny solenergi.

Här hemma har satellitbolaget Ovzon fått en order med ett totalt ordervärde som uppgår till 9,7 miljoner dollar, cirka 99 miljoner kronor.

Finansinspektionen har meddelat Hoist om sitt slutliga beslut avseende övervägandet om beslut av särskilda kapitalbaskrav och pelare 2-vägledning för finans- och kredithanteringsbolaget, där det slutliga beslutet överensstämmer med myndighetens övervägande om beslut.

Bland rekommendations- och riktkursändringarna har Barclays Capital sänkt sin rekommendation för Trelleborg till jämvikt från övervikt.

Barclays Capital har samtidigt höjt sin rekommendation för SKF till övervikt från undervikt.

Barclays Capital har vidare höjt riktkursen för Haypp Group till 150 kronor från 90 kronor. Rekommendationen övervikt upprepas. Aktien stängde på fredagen på 69 kronor.

HSBC har sänkt riktkursen för Embracer till 18 kronor från 26 kronor. Rekommendationen behåll upprepas.

Vidare har HSBC sänkt riktkursen för Stillfront till 13 kronor från 14 kronor, med upprepad köprekommendation.

Fastighetsbolaget Klarabo handlas till halva substansvärdet och ledningen köper tillbaka aktier. Hyrorna för bostadsfastigheter börjar nu höjas rejält samtidigt som räntorna är på väg ned. "På den här värderingen är aktien värd en chansning", skriver Dagens Industri i analysen "Veckans aktie" och rekommenderar köp i Klarabo.

Affärsvärlden rekommenderar köp i Meko. Reservdelskedjan har haft svårt att kompensera sig för stigande inköpspriser samtidigt som integrationsarbetet i Finland kostat. Breda åtgärder pågår som kan få läget att se bättre ut om något år.

Börsveckan sätter köp på Concejo och Traton, men avvaktar med Nibe, Kabe, New Wave och Storskogen.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.