Marknadskommentar
8 Mar, 2024

BÖRSEN: UPPÅT MED VERKSTAD SOM VINNARE, OMXS30 +0,7%

Uppdaterad:
8 Mar, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen avancerade på fredagen och kunde summera ytterligare en positiv handelsvecka. Verkstadsbolagen visade god form och återfanns bland vinnarna.

Den amerikanska sysselsättningen steg mer än väntat i februari. Antalet sysselsatta ökade med 275.000 personer för månaden jämfört med en förväntad uppgång om 200.000 personer enligt Trading Economics konsensusprognos.

Vid börsens stängning var OMXS30 upp 0,7 procent till 2.488. Aktier för 15 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet.

Storbolagsindex OMXS30 toppades av Hexagon, upp knappt 2 procent. Därefter följde verkstadsbolagen Assa Abloy, Alfa Laval, Volvo och Atlas Copco som samtliga steg med mellan knappt 1 och närapå 2 procent. Sämre utvecklades Autoliv och Boliden med nedgångar på 1 procent vardera.

Kepler Cheuvreux har sänkt sin riktkurs för SBB med en krona till 3:90 kronor med en bibehållen rekommendation om behåll. Aktien var ned 1 procent.

Medicinteknik- och cybersäkerhetsbolaget Sectra rapporterade ett sämre rörelseresultat och en lägre rörelsemarginal än under motsvarande kvartal i fjol. Däremot steg Sectras orderingång med 238 procent till 1.854 miljoner kronor (549). Aktien var i det närmaste oförändrad.

Läkemedelsbolaget Bioarctic klättrade upp 4 procent. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har senarelagt ett beslut om huruvida amerikanska Eli Lilly ska få ett USA-godkännande för donanemab vid behandling av Alzheimers sjukdom. Donanemab är en konkurrent till Bioarctic och deras partner Eisais läkemedel Leqembi.

Djurhälsobolaget Vimian har antagit nya finansiella mål och har för avsikt att byta handelsplats från First North till Nasdaq Stockholms huvudlista inom kommande tolv månader. Vidare har Vimian beslutat om en nyemission på upp till lite drygt 1,6 miljarder kronor. Aktien handlades upp 3 procent.

Kredithanteringsföretaget Intrum, som sjönk nära 8 procent under torsdagen efter en sänkt rekommendation från Arctic Securities, fortsatte ned 5 procent.

Logistea avancerade 4 procent. Fastighetsbolagets mål om att nå ett fastighetsvärde som överstiger 15 miljarder kronor vid utgången av 2024 ligger fast. Detta trots att bolaget med mindre än tio månader kvar av 2024 är en bra bit från att nå målet. Det framgår av en intervju som Nyhetsbyrån Direkt har gjort med Logisteas vd Nicklas Zuckerman.


Graf: OMXS30 fredagen den 8 mars

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.