Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
589
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Tencent Holding - ett kinesiskt Kinnevik

Modellportföljen av investmentbolag har onekligen gått bra trots (tack vare?) minimal arbetsinsatts. Detta gör ju att nyfikenheten på globala investmentbolag ökat. Samtidigt så har jag fortsatt försöka läsa in mig och lära mig mer om spelutvecklingsbranschen med relaterade sidonischer.

Dessa två spår leder osökt in på ett av världens största investmentliknande bolag - kinesiska Tencent Holding.

Tencent Holdings grundades så sent som 1998 av riskkapitalister och flaggskeppsprodukten då var en internetbaserad meddelandetjänst - QQ.  En kinesisk version av ICQ, ni som liksom jag, använt detta chatt-program någon gång under ”tidig jägarstenålder”. Idag har QQ ca 900 miljoner användare och Tencent Holding har växt till ett av världens börsvärdemässigt största bolag.

Tencent Holdings har kommit en lång, lång väg från att vara ett bolag som driver en meddelandetjänst. Det är i dag ett gigantiskt holding bolag som är delägare i verksamheter som tilhandahåller spel, onlinetjänster, mobiltelefoni, online annonser, elbilar, underhållning, media m.m.

Man har en förkärlek att gå in i bolag och branscher som anses ha framtiden för sig. Inga Trump-stödda kolgruvor m.a.o. utan gärna internet-relaterat eller ny teknik-relaterat.

Man kan tänka Tencent ungefär som ett kinesbaserat Kinnevik fast mångdubbelt större.

Man äger eller äger andelar i bolag så som spelutvecklare Riot Games, Activision Blizzard, Epic Games, GluMobile och SuperCell. Kakao som är ägare av koreansk musiktjänst liknande Spotify, elbilstillverkaren Tesla, äger rättigheterna att distributera musik från de stora musikbolagen i Kina, twitter-liknande Tencent Weibo m.m.

Ja ni får förhoppningsvis bilden klar för er. Den intresserade kan läsa på mer vad Tencent-portföljen innehåller.

Tencent Holdins finns listad som ADR i USA . Tickern TCEHY. Börsvärdet ligger i skrivande stund på ca 375 miljarder usd. Det här är dock långt ifrån en köprek då värderingen så vitt jag kan bedöma genom en snabbtitt är av, tja, kinesiska eurofori-mått. Men det är ju i sådan tider vi levt i ett tag.

Den underliggande verksamheten, om man vågar sig på kinesiska bolag, ter sig dock intressant för den tillväxtsintresserade. Kraschar börserna lite och man söker en bred, global, exponering mot tillväxtsbranscher via något investmentbolag så... Eller om man vågar förutspå att den kineiska draken ska fortsätta flygamot högre höjder.

Åsikter om Tencent Holding?

Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Jag kan bara instämma med ditt resonemang. Allt har ett pris då det ä för dyrt, oavsett framtida förväntningar. Jag har också Tencent på bevakningslistan, i det fall börsen faller rejält. Intressant nog så äger Tencent 5% av Paradox, så de kommer säkert dra i sina trådar för att underlätta försöket att etablera en stark marknadsposition på den gigantiska kinesiska spelmarknaden. 

Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

Anonymous's picture
Sarah (ej registrerad)

Väldigt intressant bolag! Men man kan bara handla den akier genom telefonorder på HongKong börsen? 

Spartacus's picture
156
589
45
0
Spartacus

@Investeraren_tw - Kan vara bra för Paradox att ha en sådan jätte som Tencent som ägare. De verkar ha resurser och kontakter till lite allt möjligt. :)

@Sarah - Har sett att de har en ADR (American Depositary Reciept) vilket är som en slags omgjord aktie anpassad för utländska investerare listade på Nasdaqs OTC lista. Jag har inte köpt några aktier själv, men jag kan lägga ordrar via vanligt logga-in-och-klicka via t.ex. en av de större nätmäklarna här i Sverige. 

Spartacus's picture
156
589
45
0
Spartacus

Verkar i alla fall som det går bra för verksamheten - Kinesisk speljätte krossar förväntningar

Anonymous's picture
Sarah (ej registrerad)

Har tyvärr inte hittat nånstans i Avanza som man kan köpa den aktien direkt. Har fått info från Avanza tidigare att om man vill köpa aktier som är listade på Hongkong börsen så kan man lägga en telefonorder och minimum courtage är 799 sek.

Anonymous's picture
Sarah (ej registrerad)

Sedan vad jag kan lägga till är att Ten Cent är mycket mycket mer än Kinnevik!

Spartacus's picture
156
589
45
0
Spartacus

@Sarah - Ja visst är det mycket, mycket mer. Referensen är p.g.a. inriktningen mot tillväxtsbranschen. Jag såg ADR:n hos Nordnet. Tickern TCEHY. Listad på Nasdaq OTC Foreign, men går ju maila först och fråga för säkerhets skull. :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (20)

Taggar