Spartacus
Likes
162
Antal inlägg
645
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Orkla vs Checklistan

Norska Orkla har en lång historik. Man drar sin historia bak till  1600-talet då  man började  med brytning av svavelkis. Som noterat bolag har man dock ”bara” funnits sedan 1929. Även om grunden varit gruvbrytning och annan basindustri så har man idag fokus på livsmedel, snacks och hälsoprodukter.

 

 

Orkla av idag delar upp sin verksamhet i fem affärsområden: Orkla Foods, Orkla Confectionery & Snacks, Orkla Care, Orkla Food Ingredients och Orkla Investments.

Orkla Food är störst och står för lite över 40% av omsättningen. Det inkluderar varumärken så som Abba, Grandiosa, Kalles, Felix, Fun light m.fl. I dagsläget omsätter man ca 17 miljarder nok och rörelsemarginalerna brukar ligga på stabila 12-13%.

Orkla Confectionery & Snacks är där OLW,Ballerina, Göteborgs Kex m.fl. varumärken är samlade. Omsätter ca 6 miljarder nok och med fina 13-17% i rörelsemarginal.

Orkla Care är Jif, Comfort, Jordan, Sun m.fl. och det handlar som säkert framgår om diskmedel, tandkräm m.m. Omsätter ca 7 miljarder nok med i regel 14-17% i rörelsemarginal.

Orkla Ingredients handhar Kronjäst, Bakke Dal m.fl. och omsätter ca 8 miljarder nok med 4-5% rörelsemarginaler.

Slutligen Orkla Investments. Det inkluderar en 42,5% ägarnandel i färgbolaget Jotun, vattenkraftstillgångar, fastighetsutveckling via Orkla Eiendom samt Orkla Venture som investerar i bl.a. start-ups. Tidigare ingick en 50%-ig ägarandel i Sapa också men det har sålts till Norsk Hydro. Man fick drygt 12 miljarder nok för sin andel.

Sammantaget så presterar Orkla ca 10 % i rörelsemarginal i snitt.

Nu till checklistan.

 

Storlek och notering

Orkla är noterat på norska OBX. Börsvärde strax över 80 miljarder nok.

Kriterium godkänt.

 

Ägare

Störste ägare (19,05%) är Canica som är Stein Erik Hagens familjebolag (han, frugan och deras barn kontrollerar Canica). Stein Erik Hagen brukar räknas till bland de rikaste i Norge.

Jag har godtyckligt satt en gräns på 20% här så man når inte riktigt upp till den kontroll jag vill se. Det fattas 0,95%, men jag ger det godkänt ändå p.g.a. att jag gillar långsiktigt familjeägande.

Kriterium godkänt.

 

Ger bolaget utdelningar?

Ja. Senast var den på 2,50 nok/aktie vilket varit nivån de senaste 7 åren.

Kriterium godkänt.

 

Politisk risk

Risk för ökad smygbeskattning av ketchup? Nej ingen politisk risk på det sätt som menas med kriteriumet.

Kriterium godkänt.

 

Råvarurisk

Nej inte på det sätt som menas med kriteriumet.

Kriterium godkänt.

 

Innovativ produktutveckling

Ska kaviar med ost eller kaviar med dillsmak bli nästa succe? Nej det hänger inte på lyckade produktlanseringar. Det mesta säljer ändå. Ska det förresten uttalas kavviarr eller kaaviaar?

Kriterium godkänt.

 

Utdelningsstabilitet

Ingen utdelningssänkning de senaste åren. 2,25 eller 2,50 nok/aktie har den legat på. Tittar man på det fria kassaflödet så är min bedömning också att den motsvarar i princip utdelningen för den verksamhet som är nu.

Kriterium godkänt.

 

Balansräkningen

Q3 2017 så låg soliditeten på 62%. Det egna kapitalet på 37,6 miljarder nok. Långfristiga skulder på 11,5 miljarder. Totala skulder på 23 miljarder. Immateriella tillgångar på 19,3 miljarder. Inga problem med andra ord. Balansräkningen är sund. Vill man stämma av med gamle Graham huruvida omsättningstillgångarna är dubbelt så stora som de kortfristiga skulderna så är det bara att säga,  26,1 gentemot 11,5 miljarder nok – ja, check.

Kriterium godkänt.

 

Avkastning på eget kapital

Just nu på rekordhöga 23 % men 10-års snittet ligger på ca 5%. Orkla är ett konglomerat i förändring. Kanske orättvist men någonting ska väl bolaget ändå få gå bet på...

Kriterium ej godkänt

 

Tillväxt

Som sagt det går inte jämföra rättvist då Orkla för 10 år sedan var ett helt annat bolag. Det som är Orkla av idag stod då bara för 1/3 av omsättningen (något mer av vinsten) medan aluminium, metaller, silikon m.m. stod för resten. Men om vi ska försöka göra en uppskattning av tillväxten i just det segmentet så har försäljningstillväxten varit drygt 66%. Vinstökningen har varit bra mycket mer då man gjort av med verksamheter med sämre marginaler somdragit ned resultatet. Man når inte i mål då fördubblade utdelningar krävs och så har bevisligen inte skett.

Kriterium ej godkänt.

 

Ledningen

Stein Erik Hagen är föga överraskande ordförande. Kuriosa är att  Lars Dahlgren från Swedish Match sitter med i styrelsen också. Peter Ruzicka, med erfarenhet från RIMI, Hakon Gruppen, ICA m.fl. är VD.

Inget att anmärka.

Kriterium godkänt.

 

Vinststabilitet

Några år tillbaka då Orkla var ett annat bolag svängde det ordentligt. Dock så faljerar man nu ändock  då historik som ”nya” Orkla saknas. Rörelsevinsten ligger enligt min bedömning på ca 4 nok/aktie. Det ”nya” Orkla kan mycket väl vara mycket mer stabilt i intjäningsförmågan än det ”gamla”, men det ska bevisas först.

Kriterium ej godkänt.

 

Rating

Orkla får betyget B vilket är helt ok. Det är ingen tillväxtsraket. Dess historik gör också att bolaget faller på vinststabiliteten, men när man kikar på bolaget idag så verkar verksamheten vara mycket stabilare.

Uppskattad genomsnittlig rörelsevinst på 4 nok/aktie. Uppskattad redovisad vinst på ca 3 nok/aktie och fritt kassa flöde på ca 2,50 nok/aktie gör också att nuvarande värdering känns lite, ansträngd. Men ni vet vad de säger, PE 25 är det nya PE 15....

Jag väljer dock hålla mig avvaktande än så länge även om jag kommer fortsätta följa bolaget. Jag håller också en dörr öppen för att jag medvetet underskattat intjäningsförmågan och kanske behöver ompröva det vid närmare granskning.

Tankar om Orkla?

 

*Staplar från Börsdata

Mer läsning från andra bloggare:

40procent20 år från 2010

Defensiven från 2013

Bearfigher från 2017

 

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
KGfinans (ej registrerad)

Vart ser du att de har 23 miljarder i skulder. enligt 4-trader.com har orkla 2,2 miljarder i skulder i nuläget alltså i princip skuldfritt. Det finns därför brutla kraft framåt, mkt starka finanser att investera och öka vinsten framåt. Därav bullish och starka insiderköp

 

 http://www.4-traders.com/ORKLA-1413234/financials/

Spartacus's picture
162
646
47
0
Spartacus

@KGfinans - Tack för input. Som det står i inlägget så tittade i bolagets senaste kvartalsrapport, Q 3. Där summeras skulderna till totalt 22.959 milj nok (d.v.s. ca 23 miljarder).  Jag vet inte var 4-traders får sina siffror ifrån.

Spartacus's picture
162
646
47
0
Spartacus

@KGfinans - Skillnaden kan möjligtvis bero på att 4-traders bygger på estimat för 2017, men vet inte säkert. Nyttjar inte själv 4-traders.

Anonymous's picture
TexasRanger (ej registrerad)

Tropicana ägs väl ändå av Pepisco!?

Anonymous's picture
AktieMajen (ej registrerad)

Hej TexasRanger!

Det stämmer att Pepsi äger Tropicana men Orkla företrader produkten i Norden

http://www.orkla.com/Press/News/Orkla-enters-into-agreement-with-PepsiCo/(language)/eng-GB

Mvh /

AktieMajen

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (49)

Taggar