PerPenning
Likes
252
Antal inlägg
581
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Känn din råvara

 

En resa i fjärran land är nu till sin ände. Ja, det har ekat tomt i bloggraderna då jag saknat både internät och roaming på de platser jag varit tillsammans med familjen. Fast egentligen har jag inte direkt saknat något utan upplevt nya, ovanliga och märkliga skeenden i det innersta av Afrikas kontinent. Det fanns dock vissa brister för en geniun javakonsument som jag - drägligt kaffe.

 

För även om vi inte odlar råvaran så har vi svenskar både finsmak och djupa kunskaper kring hur ett ädelt kaffe ska te sig. Det tråkiga för många av de länder som odlar kaffebusken är att de själva inte förädlar produkten utan enbart exporterar det torkade råkaffet - de kan därför heller inte bygga upp kunskap kring den slutliga produkten.

 

Jag har lärt mig en hel del om kaffe den senaste månaden som jag inte visste trots ett över trettioårigt inmundigande av drycken. Jag visste inte att kaffeträdet har sitt ursprung i just Afrika och inte Sydamerika. Jag visste inte heller att de röda frukterna rostas under exakt temperatur och minut beroende på om det ska bli ett ljust kaffe eller starkt. Inte heller att koffeinet i frukten är ett skydd mot fåglar och andra djur som moder natur har skapat genom evolutionens årtusenden. Vad jag definitivt inte visste var att ju starkare kaffe desto mindre koffein i drycken.

 

Odlandet av kaffe är under stress av klimatförändringarna samtidigt som allt fler människor får upp ögonen för drycken vilket torde höja priset på kaffe framgent. Kan det tänkas vara en god långsiktig investering? Jag kan inte se att det är helt enkelt som att bara köpa certifikat eller minifutures - för vad är egentligen ett kaffepris? Vad är det jag köper för råvaror?

 

Det finns nämligen i huvudsak två olika arter som används för kaffeframställning - Arabica och Robusta. Arabica är den viktigaste och mest populära av de kommersiellt odlade kaffearterna. Arten härstammar från Etiopien. Den står idag för drygt tre fjärdedelar av den globala kaffeproduktionen. Arabica är mer svårodlat och ger en mindre skörd än Robusta, vilket, tillsammans med den godare smaken, har resulterat i att Arabica är den dyrare av de två kaffesorterna. Ett annat av Arabicas kännetecken är att den innehåller lite koffein relativt till andra kaffesorter. Då koffein är det ämne som ger kaffe den bittra smaken är Arabica därför den minst bittra kaffesorten. Robusta har sitt ursprung i centrala Afrika men majoriteten av världens Robusta-odlingar finns idag i Vietnam dit arten introducerades i början av 1900-talet. Robusta är lättare att producera och ger större skörd än Arabica-bönan, vilket gör den billigare att producera. Efter att den har rostats får den en fyllig smak med distinkt jordig karaktär, men på grund av det högre koffeininnehållet är den också mer bitter än Arabica-bönor. Robusta har ungefär dubbelt så mycket koffein som Arabica. Robusta används i regel för att späda ut Arabica-bönor i billigare blandningar.

 

Om jag skulle investera i Kaffe vill jag nog kunna göra det mer specifikt - och då i antingen Arabica eller Robusta. Kan man det? Är det möjligt? Även ekologiskt kaffe är i sig intressant, anser jag.

 

Jag älskar mitt kaffe. Jag är övertygad om dess fortsatta framgång i vår värld. Men att investera i råvaran är en svårare manöver.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anonym (ej registrerad)

Starkare kaffe är inte nödvändigtvis likställt med mindre koffein. Däremot ju mörkare rostning, desto mindre koffein! :)

PerPenning's picture
252
581
53
0
PerPenning

Tack, Anonym, din petimeter! ;-)

Exakt så - ju längre rostningstid desto mindre koffein. Därför innehåller vanligtvis espresso, som anses starkt, mindre koffein vilket jag inte trodde. 

Anonymous's picture
Anonym (ej registrerad)

Fast espresso innehåller mer koffein per volymenhet än vanligt kaffe, trots rostningen, för det är bryggt starkare. / Petimetern :)

PerPenning's picture
252
581
53
0
PerPenning

Haha - jag ger mig. :-)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (5)

Taggar