Investerarfysikern
Likes
747
Antal inlägg
1359
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Börslabbets strategier i mina privata portföljer

Jag tror verkligen på att om man skriver om ekonomi, investeringar och strategier bör man vara investerad efter sina egna tips och strategier, alltså "eat your own cooking". Det har varit ett ledord för bloggen och nu efter att ha investerat i kvantitativa strategier på svenska börsen sedan början av 2015 har jag valt att gå över till Börslabbets strategier. Börslabbets strategier är framtagna förra året från utförliga tester om vad som fungerat på Stockholmsbörsen och är information jag inte hade när jag skapade mina tidigare kvantitativa portföljer. Så nu vid årsskiftet tyckte jag att det var lämpligt att göra om i portföljerna.

 

Skillnaden kommer inte bli så stor. Hittills har jag investerat i aktier efter låga EV/EBIT, EV/EBIT + momentum samt trendande och sammansatt värde som på Börslabbet. Trendande och sammansatt värde kommer att vara kvar, medan EV/EBIT och EV/EBIT + momentum kommer att bytas ut mot Börslabbets två andra strategier; Trendande utdelning och Trendande kvalitet.

 

Fortsatt kommer jag att investera i 10 aktier i varje portfölj efter samma löpande schema som innan:

  • 1:a Mars: Trendande utdelning
  • 1:a Juni: Trendande värde
  • 1:a September: Trendande kvalitet
  • 1:a December: Sammansatt värde

Aktierna köps vid ombalansering och byts ut ett år efteråt. Den 1:a januari valde jag att balansera om alla portföljer, sen byts de därefter ut löpande under året. Utöver dessa portföljer kommer jag också lägga till sammansatt momentum som uppdateras kvartalsvis, parallellt med de andra portföljerna.

 

Stora skillnaden är just att EV/EBIT-strategierna byts ut mot Trendande utdelning och kvalitet, då de senare visat sig fungera klart bättre på Stockholmsbörsen än EV/EBIT. EV/EBIT är fortfarande bra strategi och helt okej att använda över tid, men flera procent bättre avkastning per år motiverade till bytet.

 

Hittills har avkastningen för portföljerna varit följande:

 

 

Alla aktier har sedan start redovisats i detta Google Docs. Nu efter årsskiftet kommer jag sluta uppdatera denna då aktierna är desamma som de i Börslabbets screener för den aktuella månaden (se schemat ovan). 

 

Detta upplägg kompletterar bra till de andra som är presenterade på Börslabbet, bland annat den nyligen publicerade kvartalsportföljen som är mer koncentrerad och uppdateras oftare. Båda har sina för och nackdelar, där denna typ av ombalansering är mer diversifierad och de trendande strategierna uppdateras mer sällan. Mer utförliga backtest på dessa portföljer kommer snart på Börslabbet.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
jjohan (ej registrerad)

Har tagit del av "excelportföljerna" och Simpla portföljen och ryggat en del. Synd dom försvinner men helt förståeligt :)

Absolut intresserad av börslabbet framgent, rör sig dock om ganska litet kapital för tillfället jag handlar med. Men jajo, kostnaden blir det säkert värt förr eller senare.

 

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Kul att de kommit till nytta!

Kan ju tipsa om att om du har lite kapital så behöver du inte fördela om det allt för ofta och göra det någon gång per år. Då kan du köpa en månad åt gången och få okej kostnad i relation till kapitalet.

ceden's picture
9
44
1
0
ceden

Finns sammansatt värde på börslabbet också? 

Mår det bara svenska eller kommer nordiska finnas? 

Är det large, mid å smallcap?

vad säger du om detta https://www.quant-investing.com/blogs/general/2015/01/29/be-careful-of-this-time-tested-value-ratio

läst många andra negativa kommentarer om just p/b på andra sidor. 

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Sammansatt värde finns på Börslabbet också och där finns också svenska och nordiska aktier. 

I portföljen utgår jag från samma regler som Börslabbet, vilket innebär 500 miljoner i gräns på marknadsvärde. Fungerat både bra i Sverige och USA som bra gräns för att få in småbolagsfaktorn men undvika illikvida bolag. 

Ja, har kollat på det. Skrev om det för ett år sedan efter att läst en del resultat från andra sidan atlanten: http://tradevenue.se/Investerarfysikern/uppdatering-av-value-composite-o... Men när jag väl kunde testa det så visade sig att det var bättre att inkludera P/B i Value composite i Sverige. Skrev om det här: http://tradevenue.se/Investerarfysikern/test-av-value-composite-kriterier Trots detta är P/B den enskilt sämsta faktorn att gå på i Sverige i mina tester. Så håller fullt med om varningarna.

Anonymous's picture
jjohan (ej registrerad)

Ja, det kan ju vara något :) Blir nog ett test och ombalansering/köp i vår.

Anonymous's picture
AlexPav (ej registrerad)

Hej,

Jag vet att du tidigare tagit position i IAU för att få exponering mot guldpriser. Men nu är de Amerikanska ETF:erna inte går att handla längre, hur gör du då för att få exponering mot guldpriset? 

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Tror jag kommer gå över till Guld-S. Alternativt använda en tracker på Avanza market eller Nordnet market. Alla är någon slags typ av certifikat som verkar ge exponering mot guld. Guld-S blir mer troligt att jag väljer, då underliggande är terminer på guld i Chicago (CME). Vet inte exakt hur de andra är uppbyggda, men känns som större motpartsrisk och var enklare att förstå hur Guld-S är uppbyggd. Annars finns ju alltid alternativet att köpa fysiskt guld, men det är lite krångligt.

Anonymous's picture
Ema (ej registrerad)

Hej!

För trendande kvalitet - rankar du först på ROE, väljer ut säg de 10% med högst ROE, och rankar sedan dessa på momentum?

För sammansatt momentum - adderar du 3-, 6- och 12 månaders uppgång och delar på 3?
Alltså, säg (3% + 5% + 22%) / 3 ?

Tack för bra blogg!

Investerarfysikern's picture
747
1359
139
0
Investerarfysikern

Hej! Ja, det stämmer, just så. 

G-ice's picture
9
73
2
0
G-ice

Investerarfysikern: Hej! Ja, det stämmer, just så. 

 

Jag har tidigare trott att du rankade varje tidsperiod för sig, och sen adderade dessa för att därefter rangordna? 

Blir lite olika resultat om gör ett genomsnitt eller sammanslagning. På vilket sätt det skiljer sig åt och om något är att föredra framför det andra vet jag inte. Vad säger du?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar