Investerarfysikern
Likes
748
Antal inlägg
1372
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Global trendföljning med svenska ETF:er

Idag publicerade jag ett längre backtest på en global trendföljande strategi med svenska ETF:er på Börslabbet. Studien finns att läsa i sin helhet här (premium). Jag tänkte här kortfattat dela med mig av mina resultat till bloggens läsare som inte är medlemmar på Börslabbet och är lite nyfikna på strategin och vad den innebär.

 

Den stora anledningen till att ta fram strategin är på grund av att det blev förbud att köpa amerikanska ETF:er nu med nya Mifid-regelverket vid årsskiftet. Det innebär att vi nu behöver rikta in sig på vad som erbjuds här i Sverige och de marknader som man kan komma åt här. Då det inte finns riktigt test ur svenskt perspektiv på liknande strategier har jag genomgående undersökt en sådan strategi som ska vara enkel och implementera. Jag har arbetat med att ta fram strategin sen årsskiftet och det är kul att äntligen få dela med mig av resultaten. 

 

Studien utgår från tester på data för följande index och tillgångar; Sverige, USA, Europa, Japan, Pacific ex Japan, Guld och Obligationer. Alla går att komma åt via olika svenska ETF:er och har månadsdata från 1970. Nedan visas resultatet för denna strategi under perioden 1970-2017. Topp 1-3 innebär att man håller de tillgångar som rankas högst på 3, 6 och 12-månaders momentum och innehaven uppdateras varje månad. Som syns har alla alternativ gett hög avkastning till lägre risk än index. I testet på Börslabbet går jag också bland annat igenom hur det skulle varit att ha flera tillgångar och resultat för olika momentumperioder. 

 

 

Nedan visas avkastningen för strategin som håller topp 2 tillgångar varje månad (notera logaritmisk skala). 

 

 

Resultaten är mycket liknande de som många andra sett för globalt trendföljande strategier/taktiskt tillgångsallokering och mycket i likhet med exempelvis Meb Fabers resultat, vilket gör att testets avkastning inte är så förvånande. Nu har man lite svart på vitt att en trendföljande strategi enkelt går att implementera också här i Sverige med svenska ETF:er.

 

Själv kommer jag att gå över till denna strategi med mitt eget sparande som tidigare var i ETF:en GMOM. Notera också att alla resultat ovan är i SEK så man slipper den extra dollarrisk som många var oroliga över med GMOM. På Börslabbet finns nu också trendverktyg för de som vill enkelt följa strategin och i den fulla studien går jag igenom mer om implementering och implementeringskostnader.

 

Framöver kommer det flera tester tillgångsstrategier på Börslabbet och hur en portfölj bestående av Börslabbets strategier historiskt presterat. Det har blivit en hel del tester och jag håller på för fullt att sammanställa dessa, så det är bara hålla utkik framöver. 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
henrik helander (ej registrerad)

Intressant! Hur många tillgångsalternativ ingår totalt?

Anonymous's picture
The_value_bay (ej registrerad)

Anser du att man bör vikta de olika momentumfaktorerna baserat på löptiden, alltså 12 månader väger tyngre än 3 månader osv, göra det helt likaviktat eller använda en annan typ av kernelfunktion för vikterna? Också var hittade du månadsprisdata för ETF:erna använda i backtestet? Ha en trevlig helg! 

med vänliga hälsningar
the_value_bay

Anonymous's picture
henrik helander (ej registrerad)

Momentum är ju färskvara så 3 mån borde väl i s f viktas högre än 12 mån..

Anonymous's picture
the_value_bay (ej registrerad)

@Henrik samtidigt så kan ju marknader trenda länge och stabilt och man riskerar slippage och transaktionskostnader om man flippar runt för mycket, men visst att vikta 3 månader högre är också ett alternativ. Tror det blir svårt att besvara utan att göra adekvata backtester, därav min ursprungliga fråga.  

med vänliga hälsningar 
the_value_bay

Anonymous's picture
the_value_bay (ej registrerad)
Anonymous's picture
henrik helander (ej registrerad)

nä alltså, hade jag kört en sån här strategi hade jag kört likviktat :)

tack för listan, Value bay

Investerarfysikern's picture
748
1372
139
0
Investerarfysikern

Hej!
@Henrik Det är totalt 7 tillgångsslag som är med i studien som visas ovan och de går att följa genom de ETF:er som value-bay länkade till ovan. 

@the_value_bay Har inte testat olikvikta de olika perioderna. Testade däremot att lägga till 1- och 9-månaders tillbakablick utan förbättring. Så man fångade det mesta genom att endast ha 3-, 6- och 12-månaders momentum. Har inte heller sett något test som visat att annan viktning är bättre. Testet utgår för MSCI:s index för de olika marknaderna. 

Anonymous's picture
henrik helander (ej registrerad)

Hej IF!,

tack för svaret :) Alltid kul att läsa om vad du håller på med.

Anonymous's picture
Christian_ (ej registrerad)

Har du också tagit hänsyn till om tillgången med bäst Momentum är över eller under MA200 eller liknande? Om ja, hur placerade du dig då tillgången låg under sitt glidande medelvärde?

Investerarfysikern's picture
748
1372
139
0
Investerarfysikern

Jag testade det i testet på Börslabbet och det gav inget mervärde (den låg investerad i korta räntepapper om den låg under). Det gav i stort sätt liknande avkastning eller något lägre och samma nedgångar. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (10)

Taggar