ekonomisk trygghet
Likes
211
Antal inlägg
355
Följare
53
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en helt vanlig kille i 30-årsåldern som har en förkärlek till utdelningsinvestering. Köper gärna aktier på den Amerikanska marknaden med betoning på KÖPER. Försäljningar sker sällan och då endast om bolagen visar minskad vinst eller kapad utdelning under en längre period.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Tesla Powerwall, köper Ni?

 För några dagar sedan hade vi ett strömavbrott här i villan. Klockan var ca 20.45 och rätt som det var blev det helt svart i huset...

 

Ungefär vid 23.30 kom strömmen tillbaka, alltså var det ingen fara den här gången om man tänker på kyl-/frysvaror, värme (hade ingen värme på), tvättmaskin etc...

 

Det kan dock finnas tillfällen då ett längre strömavbrott ställer till det en hel del. Nu är det 2015 och de flesta hushållen klarar sig undan längre avbrott, å andra sidan HÄNDER det faktiskt för oss som bor på landet då och då.

 

Tesla har kommit en smidig lösning på detta, produkten är relativt "billig" och det går även att använda en variant dagligen om man vill det:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det handlar givetvis om Tesla`s powerwall. Produkten är ett hembatteri som laddas med el från valfri källa, man kan t ex ansluta sin solpaneler eller helt enkelt ladda upp det med elen man köper från elbolaget. Har man timtaxa kan man med fördel ladda upp batteriet under den perioden på dygnet som elen är billig och sedan använda powerwallen då elpriset är som högst.

 

 

"Powerwall växlar automatiskt till batteriförsörjning om det blir strömavbrott"

 

 

Det här tycker jag är intressant. Även om strömavbrott endast sker några gånger per år hade varit väldigt skönt att ha en "backup" Har man en tvättmaskin igång och maten står på spisen när strömmen går kan det bli lite panikartat, speciellt när ugnarna står och väntar på maten...

 

 

Det finns två varianter av Powerwall och man kan seriekoppla vid behov. Den ena modellen ligger på 10 kWh och är anpassad för veckocykel, jag antar att denna är menad för att användas sällan och är mer en backup vid strömavbrott.

 

Den andra modellen ligger på 7 kWh och är anpassad för dagligt bruk. På tesla`s hemsida har dom skrivit ut normal elförbrukning för hushållsapparater:

 

Platt-Tv 0,1 kWh/timme

Belysning per rum 0,1 kWh/timme

Bärbar dator 0,05 kWh/timme

Kylskåp 1,6 kWh/dygn

Tvättmaskin 2,3 kWh/tvätt

Torktumlare 3,3 kWh/tvätt

 

Som Ni ser är tvättmaskin och torktumlare riktiga energislukare. Inte undra på att vår elräkning ibland är suspekt hög när dessa maskiner går konstant här hemma =)

 

 

 

 

Priset då?

Enligt Tesla skall 10 kWh-modellen kosta 3 500 dollar. 5kWh-modellen landar på ett lite lägre pris, närmare bestämt 3 000 dollar. Omräknat till SEK med dagens valutakurs blir det 29 495 kr respektive 25 282 kr, dock får man antagligen räkna med MINST 5000 kr till i extrakostnader.

 

 

Är detta något för mig personligen?

Enkla svaret är NEJ! Med ett lågt elpris i Sverige finns det knappast några större fördelar för gemene husägare att köpa en sådan här produkt. Den största fördelen är inte ekonomisk utan mer bekvämliget vid eventuella strömavbrott. Att lägga 30 000 kr på ett batteri känns för mig i dagsläget väldigt avlägset, då hade jag hellre lagt de pengarna på en kamin.

 

Det kan dock vara intressant för personer som har täckt en större yta av sina villor med solpaneler. Just lagring av solenergi är ett problem och lösningen med Powerwall är ett riktigt bra steg i rätt riktning för de personer som vill bli självförsörjande på el.

 

 

Det finns å andra sidan alternativ, mycket billigare alternativ. Efter en snabb sökning hittade jag ett 3.5kWh elverk på Biltema (bensindrivet) för ca 4000 kronor. Jag antar att det finns ännu större verk att få tag på som ändå inte kostar mer än 10 000 – 15 000 kr.

 

 

Sammanfattningsvis kan jag då säga att Tesla`s Powerwall antagligen inte kommer att bli en världssuccé, jag hoppas verkligen att min gissning är felaktig men magkänslan säger att detta mestadels är en gimmick som inte fyller någon större funktion, iaf inte i länder med få soltimmar.

 

 

2016 skall de första leveranserna ske, hur tror Ni lanseringen kommer att gå?

 

 

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
zlaskarn's picture
239
360
24
1
zlaskarn

Coolt, hade inte hört talas om den innan!

Investerarfysikern's picture
748
1376
139
0
Investerarfysikern

Jag har hört att de verkar vara riktigt populära och de har redan nästan beställningar på en miljard. De verkar vara mycket prisvärda jämfört med alternativen och om man har en powerwall tillsammans med solceller så kan man nog minska sin elräkning markant. Om 5-10 år så kan nog priserna ha pressats så pass mycket så att det är en vettig investering att köpa solceller + en powerwall för många hushåll, även här i Sverige.

ekonomisk trygghet's picture
211
356
53
0
ekonomisk trygghet

Det har du helt rätt i, om priserna på solceller halveras kommer antagligen efterfrågan på powerwall att öka.

SpreZZaturian's picture
236
228
67
0
SpreZZaturian

Bra genomgång.

Hur mycket kan man tjäna på att utnyttja lägre nattpriser på el? Vad är prisskillnaden per kWh?

(Jag tror inte att just mitt elpris varierar över dygnet faktiskt, men jag vet egentligen inte)

Hur länge håller en power wall? (särskilt viktigt om den slits av ständig natt/dag-arbitrage)

Jag räknar egentligen inte med några svar utan vill bara få upp frågorna på bordet.

ekonomisk trygghet's picture
211
356
53
0
ekonomisk trygghet

SpreZZaturian Angående hållbarheten så har båda modellerna 10 års garanti, jag vet dock inte exakt VAD som ingår i garantin.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive