Investerarfysikern
Likes
748
Antal inlägg
1376
Följare
139
Medaljer
0
Om användaren
Jag är doktorand i fysik och intresserad av investeringar och nationalekonomi. På denna blogg skriver jag om kvantitativa aktieinvesteringar, aktier, forskning inom finans och om nationalekonomiska problem.

RSS

RSS feed

Blogg

Avvaktar med momentum-portföljen

Jag hart valt att avvakta med momentumportföljen trots allt. Det blev en del funderingar över jul och nyår om det skulle vara vettigt att ha med en sådan portfölj och jag kände att jag behövde hoppa på tåget efter att ha missat en uppgång på runt 40-50 % sen i somras. Däremot så var anledningen till att jag inte behöll min momentumportfölj då liknande som den blir nu. Aktierna i denna portfölj är bland de högst värderade på Stockholmsbörsen och tenderar att gå riktigt dåligt historiskt sett, sett till värderingen (men ej till momentum). Det är nästan aktier som jag hellre vill gå kort. Att köpa dessa aktier nu kändes lite som Isaac Newton när han köpte in sig i igen South Sea-bubblan, se nedan. Det börjar med att han investerade i början, sedan går han ur då han tycker att värderingen är helt löjlig, sedan går han in igen då aktien bara går upp. Efter kraschen så säljer han av efter att ha förlorat en stor del av sin förmögenhet.

 

 

På samma sätt så känns det lite med att hoppa på momentum-aktierna i dagsläget. Jag identifierade under mitten av förra året att momentumeffekten varit riktigt stark. Jag köpte aktier i juli och behöll till september, tills jag tyckte att vi nu började gå in i en björnmarknad och aktierna i portföljen hade löjliga värderingar. Därefter så snarare fortsatte de gå upp, vilket gjorde att jag kände suget över att hoppa på igen. Istället för att rygga tillbaka för värderingarna så vill man hoppa med på tåget. Oftast är det detta som driver värderingarna i en momentum-portfölj, men det gör också att den maximala nedgången är -70 %, oftast efter börstoppar som den vi verkar befinna oss i.

 

Ytterligare en av anledningarna till att jag faktiskt tänkte starta min momentumportfölj igen var att följa Keynes citat "Markets can stay irrational longer than you can stay solvent". Min tes var att momentumaktier kan tendera att fortsätta att rulla vidare. Men kollar vi på den senaste månadens utveckling och årets första börsdag så ser det ut som sentimentet har skiftat från momentumaktier. Det känns som att om man investerar i en momentumportfölj nu så är det på en topp för en sådan, något som framöver kan vara riktigt förödande. Dessutom så är det oftast efter att en faktor har fungerat riktigt bra som man ska vara lite mer försiktig att investera, vilket då gäller momentum som har presterat otroligt bra de senaste två åren.

 

Utöver detta så är jag osäker hur jag ska forma en långsiktig momentumportfölj. I min korrespondens med de på Alpha Architect var de liksom andra skeptiska till om simpel momentum verkligen fungerar i längden, det som jag implementerade i den nuvarande portföljen. De förespråkar att det är snarare kvalitetsmomentum som driver en momentumeffekt, vilket de implementerar i sina ETF:er.

 

Till slut så är de flesta bolag i momentumportföljen aktier jag aldrig skulle ta i annars. P/E och P/S är rekordhöga och det är verkligen förhoppningsbolag som jag inte skulle vilja investera i. Det spelar stor roll om man tror på sina investeringar eller ej och det är extra svårt att ha dyra investeringar. Billiga investeringar blir alltid billiga, så som en kvantitativ värdeportfölj, vilket kan göra att man kan motivera sig själv att köpa även om börsen är ner. Men dyra företag är fortsatt dyra även om de gått ner med tiotals procent.

 

Istället kommer jag nu framöver fortsatt "pappershandla" portföljen och följa dess utveckling via ett excelark som går att se här. Pengarna jag hade i denna portfölj är nu investerade i min Magic formula-portfölj efter fördelningen som gjordes förra månaden. Nu får vi se om momentumeffekten är fortsatt stark i år och om det är rätt val att avvakta med att starta en sådan portfölj. Värt att notera är att fortfarande så använder hälften av mina kvantitativa värdeportföljer momentum, vilket gör att en del av sparandet fortfarande är exponerad mot denna faktor men i billiga företag.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Matti (ej registrerad)

Har du sett Nordeas "nya" momentum certifikat STRIKT SE MOM och STRIKT SE UTDMOM? 

HSBingenjören's picture
25
48
5
0
HSBingenjören

Intressant, och jag kan hålla med... Aktierna du tänkt köpa har enorm fallhöjd... IOF har väl allt det i en bear trend. 

Jag håller mig till index så länge =) 

Investerarfysikern's picture
748
1376
139
0
Investerarfysikern

Ja, det har jag. Kommenterar de i detta inlägg: http://www.tradevenue.se/Investerarfysikern/b%C3%B6rjar-momentumeffekten... De skulle vara en möjlig kandidat, enda nackdelen (eller fördelen) är att de är ganska breda. Det är lite deras utveckling jag använt för att ta beslutet att avvakta med en momentumportfölj. De gick bra 2005-2007, för att sedan gå ner med ca 70 % i kraschen. Utdelning + momentum är också intressant då det är typ liknande som en värde + momentum strategi. 

Investerarfysikern's picture
748
1376
139
0
Investerarfysikern

HSBingenjören: Intressant, och jag kan hålla med... Aktierna du tänkt köpa har enorm fallhöjd... IOF har väl allt det i en bear trend. Jag håller mig till index så länge =) 

Ja verkligen, det var lite annat förra året då flera momentumaktier var Rottneros, Axfood, Betsson t.ex. som tjänade pengar och kändes vettiga. Helt annat i dagsläget.

HSBingenjören's picture
25
48
5
0
HSBingenjören

Ja det är lite skillnad kan man säga...

Inaudible's picture
33
78
9
0
Inaudible

Vad skulle få dig att "öppna" momentum-portföljen igen? Avkastningen fortsätter ju vara relativt bra, och om du satt in en stopploss på -10% på alla inköp hade den varit än bättre. Forskningen stöder momentum-effekten, och Alpha Architect anser ju att den är strakare än värde-effekten. Teoin att effekten skulle sluta pga att många käner till den är också svår att köpa helt då effekten blir starkare ju fler som följer den.

Så, som sagt, vad är det som skall ändras för att du skall öppna de igen?

Jag funderar själv på att ha en portfölj som investaras i momentumaktier (med stop-loss). Frågan är bara om jag skall starta direkt eller vänta på en bull-market? Vad investerar man i tills tjuren är här igen? Guld och räntor, andra kvant-strategier eller kanske REIT/pref?

Investerarfysikern's picture
748
1376
139
0
Investerarfysikern

Får se, sparar löpande så kanske startar en framöver. Resonerade mest just nu att jag hellre köper värdeaktier istället för momentumaktier, då momentum presterat bra senaste åren och värde dåligt. Väntar lite på mean reversion innan jag hoppar på momentum-tåget. Sen tyckte jag att det blev nästan för jobbigt att sätta upp en momentumportfölj med stop-loss, eftersom innehavstiden helst bör vara närmare 3-månader för att minska courtage och stop-loss så länge gick inte att ha hos Avanza. Det blev helt enkelt för mycket administration och effekten har inte varit så tydlig de senaste tio åren: http://www.tradevenue.se/Investerarfysikern/b%C3%B6rjar-momentumeffekten...

Om jag nu kommer börja med den så blir det nog QMOM och IMOM för att slippa hålla på med det administrativa själv. Kanske framöver är det motiverat att ta över det själv, men inte i dagsläget. Istället inkluderar jag momentumkomponenten i mina värdeportföljer. 

Hittills har det varit rätt beslut att vänta, då momentum i år har gått generellt sämre än index och värde.

Investerarfysikern's picture
748
1376
139
0
Investerarfysikern

Kan tilläga att den signal jag väntar på är positiv momentum för börsen som helhet. Just i dagsläget har den ganska mycket negativ momentum och det brukar inte vara så bra för momentumaktier historiskt sett. 

Anonymous's picture
anonym (ej registrerad)

Jag har precis läst "Framgångsrik Aktiehandel – 10 vinnande strategier" där momentumstrategin gås igenom. I den boken kollar de enbart på Large Cap och utgår från hur aktierna har preseterat senaste tre månaderna. Kortfattat så köper man de 5-10 bäst presterande aktierna och håller i tre månader och sen repeterar man. Applicerar man ett marknadsfilter på 12 månaders medelvärde och undviker med hjälp av det bearmarknader så är avkastningen häpnadsväckande, åtminstone i deras tester 2001-2011.

Jag antar att min fråga är vilka regler du själv har satt upp för din momentumportfölj (även om den bara är på papperet). 3,6,12 månader? Marknadsfilter? Hur länge håller du i aktierna?

Tack!

/Martin

Investerarfysikern's picture
748
1376
139
0
Investerarfysikern

Hej. Intressant, också hört talas om den boken men inte läst den. Har själv inte valt att gå vidare med att implementera en momentumportfölj då det oftast kräver ganska mycket omsättning, men hade en bevakningsportfölj fram till sommaren som gav helt okej avkastning, speciellt förra året: https://docs.google.com/spreadsheets/d/15b21rCH_QQHp8RFXNUZuOHPOUSbJ9VKD...

Efter att ha läst på en del om momentum är ett av de bättre alternativen en viktning mellan 3, 6 och 12 månader momentum, vilket går lätt att göra med Börsdatas nya export-funktion och balansera om var 3:e månad. Sen kombinerat med 12 månaders medelvärde eller liknande är nog ytterligare en säkerhet. Det är nog så jag skulle göra om jag startade en sån portfölj.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (11)

Taggar