Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Ännu en helt vanlig sparsam dag!

Sparsamheten är en så naturlig del av vårt liv att jag ibland får påminna mig själv att alla andra inte lever som vi. Många säger till exempel att det är i stort sett omöjligt för en familj på 5 att leva på 20 000 kr men mars ser ut att bli den tredje månaden på raken då vi lever på mindre än 19 000 och dessutom lever vi rätt lyxigt med två bilar, ett fint hus, helger fyllda av friluftsliv och god mat och dryck. 

Om man ska försöka beskriva vad som möjliggör detta så börjar det med det faktum att vi har ett avbetalt hus vilket gör att vi inte betalar någon ränta. Det samma gäller våra bilar som vi köpt kontant och även om vi inte köpt dem särdeles billigt så behåller vi dem länge vilket gör att värdeminskningen kan slås ut över många år. De är dessutom bränslesnåla och av hög kvalitet vilket skapar en grundläggande nivå. Vi har några grader kallare hemma än de flesta men har istället långärmat och tofflor inne och fryser mycket sällan. Vi sover dessutom jättebra eftersom det inte är för varmt. 

Men nu till hur en helt vanlig dag kan se ut. 

Morgonen börjar vid 6.15 när jag och frun stiger upp. Hon gör sig i ordning för att gå till jobbet och jag gör i ordning matlåda och en frukostsmörgås som hon tar med sig sen väcker jag barnen och hjälper dem att få på sig sina kläder. Barnen åker med frun till skola och dagis och sedan vidare till jobbet. Hon åker självklart i vår 11 år gamla Skoda som är väldigt bränslesnål. 

Sen öppnar jag datorn och tittar vad som har hänt under natten (svarar på blogg kommentarer och kommenterar själv på de bloggar jag följer) och kanske publicerar/tweetar ett blogginlägg. Sen startar jag kaffebryggaren (en perkulator som vi haft i 8 år och har fått "ärva") brukar gå åt en 8 koppar under dagen så jag fyller snabbt över detta i en termos (inköpt på loppis för 20 kr). Medan kaffet bryggs så kokar jag en portion havregrynsgröt som jag sedan äter med hemkokt sylt eller äppelmos och mjölk.  

När jag har ätit frukost kollat vad som hänt i världen så brukar jag läsa någon timme antingen in en skön stol hemma eller om vädret samarbetar på solsidan av huset. Boken är självklart lånad på bibliotek. Sen dags för lunch vilket vanligen är rester ofta kan det bli lite hopplock av sådant som blivit över från tidigare middagar men som inte räcker till en matlåda. På så vis slänger vi nästan ingen mat. 

Om vädret är fint kan det hända att jag istället packar lunchen i ryggsäcken och ger mig ut i skidspåret/backen eller nu när det börjar bli vår kan det snart bli på moutainbike istället. Jag har väl fungerande utrusting till allt detta men ingen proffsutrusting och mycket med flera år på nacken. Min absouluta sparfavorit är mina slalomskidor (Cirka 10 år gamla carvingskidor som inköpts för 30 kr) på loppis och som fungerar utmärkt. 

På eftermiddagen skriver jag lite mer alternativt besöker en granne där jag får hjälpa till och samtidigt lära mig lite mer kunskaper kring att bygga och fixa i ett hus. Sen går jag och hämtar barnen vid 3 tiden. Hämtningen sker alltid med muskelkraft men om det är pulka, spark, cykel eller gång beror på årstiden. 

När vi kommit hem igen så hjälper barnen mig att duka och fixa maten. Maten tillagas i Gjutjärnspannor från mormorstid som kommer leva i hundra år till och inte kostat oss ett öre och våra stekspadar och annan utrusting inköptes i samband med att vi flyttade hemifrån för snart 20 år sedan. Middagen lagar jag från grunden bestående av råvaror som köps i säsong och oftast med ett protein (kyckling, kött, fisk) som köpts med kort datum. I veckan köpte jag till exempel Svensk kycklinglårfile för 29 kronor kilot, förra veckan Svensk köttfärs för 25 kr kilot och för någon månad sedan fläskkarre för 20 kronor kilot. 

Medan jag gör klart maten så brukar barnen titta på film (de är lite sega efter en dag med massa lek på förskola och skola) filmerna är från svt, netflix (de månader vi har abonemang) eller biblioteket. Efter maten brukar vi göra läxor och titta lite på TV tillsammans. På kvällen innan de går och lägger sig läser vi en bok återigen vanligen lånad på biblioteket.

När barnen har lagt sig vid 20 tiden så har vi en del att fixa men frammåt 21 tiden brukar vi sätta oss framför TV'n någon timme tillsammans och ta en kvällsmacka och titta på någon TV-serie på netflix eller SVTplay. Klockan 22 går vi vanligen och lägger oss och läser en stund (du kan säkert gissa att boken kommer från biblioteket:-)...snart börjar en ny dag.   

Som ni ser en ganska vanlig dag men med stor frihet och även med stora besparingar. Vi fokuserar på att bygga in kostnadseffektiviteten i livet (inte lägga den utanpå) så att vi kan ta vara på livet fullt ut utan att avstå från något viktigt samtidigt som vi inte slösar på naturens resurser i onödan.

Hur ser din dag ut? Är dina kostnader jämförbara med våra? Om inte kan du direkt se var skillnaden ligger?  

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Vi är två vuxna och fyra barn 3-12 år som också lever så sparsamt vi kan men inte på något sätt extremt, jag skulle nog personligen vilja dra det ännu längre men det måste funka tillsammans också. Jag jobbar heltid och sambo 80%.

Vi bor ”på landet” men har lån på huset (ca 60% av värdet) men inga andra lån alls så våra räntekostnader är låga. Vi har två bilar av kvalitetsmärken som är 10-15 år gamla, sköter all service själv, kör mycket så bilarna gått långt (30 och 45000 mil). De gör jobbet men inga direkta statussymboler…Många som jag känner med mycket sämre inkomst/ekonomi än oss har bra mycket häftigare bilar.

Matinköpen görs kostnadsmedvetet, storpack, lagar från grunden och matdosor till jobbet. Inga direkta lyxvaror men vi äter bra och enligt oss god mat och vi kan lyxa till det ibland här (gärna eko).

Barnen har vissa fritidsaktiviteter som kostar en del och vi brukar göra någon resa ibland men då oftast budgetvariant med lågprisflyg/hotell eller med bonuspoäng (jag tjänar in en del då jag reser i jobbet ganska frekvent).

Vi sparar undan varje månad och köper aktier med fokus på utdelning, värdetilläxt samt betalar av huslånet.

När jag jämför med dina siffror så ligger vi trots allt en bra bit över (dock har vi ju ränta/amortering + fler barn och mer bilresor till jobb då vi bägge pendlar). När jag tittar i vår budget så sticker försäkringar ut en del. Bilarna har jag bara trafikförsäkring på. Har ni barnförsäkringar? Dessa är dyra, vi betalar ca 10000 per år för fyra barn. Vilken typ av hemförsäkring har ni?

 

Följer din blogg sedan länge, grattis till friheten!

Anonymous's picture
Nilsson (ej registrerad)

Nu har jag ingen stor familj, men vad jag tänker är att det måste ändå vara ett tryggt sätt att leva på, allra helst för dina barn. Att hålla sig inom de ekonomiska ramar som man har skapat själv, som i sin tur generar kreativa tankar, om vad man kan göra istället för att shoppa eller köpa dyra upplevelser på ett slentrianmässigt sätt. 

Skillnaden är ju stor mellan oss, eftersom jag inte har familj, men de ekonomiska tankegångarna är liknande. Jag letar  extrapriser, kastar ingen mat,odlar en del och plockar upp alla tomflaskor jag ser. Jag drar ned på onödigheter men har ändå en bra livskvalitet. Jag är inte rik eller lever i överflöd, men har tex varit utomlands precis i två månader och gått en kurs. Den friheten är mycket värd, men den skulle inte kunna vara möjlig om jag inte var sparsam i min vardag. 

Trots enkelheten äter jag god och vällagad mat varje dag, ibland tillsammans med grannen. Tar långa härliga promenader. Läser böcker och lyssnar på radio. Guldkantar tillvaron ibland med en lunch eller kaffe ute, tillsammans med någon kompis. Hjälper mina äldre grannar en del, och hoppas att jag får igen det av någon annan, som kan hjälpa mig när jag blir äldre. 

Är det inte tråkigt att vara hemma? Det är en fråga jag får ganska ofta, eller kommentarer som - gud så tråkigt jag skulle aldrig kunna gå hemma sådär! Ha, säger jag då - precis som man inte skulle kunna drabbas av leda och tristess när man jobbar. Många skulle behöva hålla sig innanför ramarna när det gäller pengar, och tänka utan för dem i andra avseenden. 

Jag börjar alltid mornarna med havregrynsgröt, det är en bra början ,äter vegetariskt, ibland fisk, mina matkostnader ligger på 600 -700kr i månaden. Jag har en buffert för dyrare utgifter såsom tandläkare, glasögon eller att något går sönder i lägenheten, stugan. Dessutom är det viktigt att kunna ge eller bjuda ibland, så där naggas det emellanåt på bufferten. Jag lever på ungefär 5500kr i månaden, plus pengar från undersökningar, eller biobiljetter som jag i stort sett aldrig betalar för. Sen tillhör jag dem som uppskattar ett samtal över en kopp kaffe eller mat,hemma, istället för en helkväll på krogen som i mitt tycke är bland det tråkigaste man kan göra, har alltid känt så, men det fanns en tid när jag gjorde saker bara för att alla andra gjorde det, utan att reflektera över om det var rätt för mig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anonymous's picture
Anonym (ej registrerad)

Vi är en familj på fyra som lever ungefär som er. Vi ligger på ca 20-25 tusen per månad. En stor skillnad är att vi inte äger bil men lägger mer pengar på mat. Vi bor dessutom i en bostadsrätt så vi betalar för framtida reparationer varje månad men drabbas (förhoppningsvis) inte av framtida kostnadstoppar när yttre underhåll ska göras. Jag trodde att ni drog åt det minimala hållet vad gäller tv-tittande men det verkar inte stämma eller?

Barnförsäkringar funderar jag också en hel del på. Är det värt det eller inte om man redan har en rejäl buffert?

Blir ni mätta på havegrynsgröt? Jag vill gärna äta det men blir hungrig igen inom någon timme. Jag kokar fiberhavregryn och har ibland i ett rått ägg för att bli mättare. Har ni något annat tips?

Anonymous's picture
Investerarens.se (ej registrerad)

Ja det är bara buga och inspireras av dig Fabror Fri! Du är en förebild och jag kan både känna igen mig samtidigit som jag inte direkt har den frihet du har skapat. 

Nu när jag sparat så länge och försökt leva sparsamt så blir det en slags tävling eller självuppfyllelse varje gång jag lyckas spara in på något, utan att för den delen försämra livskvaliten avsevärt. Ett klockrent exempel på det är som du nämner att låna böcker! Oj vad jag kastat bort pengar på böcker som jag endast läst en gång och sedan lagt som dammsamlare i hyllan.

/Investerarense.se 

Anonymous's picture
Hemmapappan (ej registrerad)

Hej! Jag bara undrar hur ni gör/resonerar kring barnomsorgen. I min kommun får man bara ha barnen 15 timmar i veckan på förskolan om det finns någon förälder hemma som inte jobbar, studerar eller är sjukskriven. På din beskrivning om vad du gör en vanlig dag kan man nog inte anse att du faller inom någon av de kriterierna. Hur känns det att utnyttja samhällets förmåner med skattesubventionerad barnomsorg när man är hemma och lever semesterliv i frihet? Brukar ni ha barnen på förskolan under semestern också?
Tack för en inspirerade blogg! Vill bara veta hur du resonerar kring detta...

Anonymous's picture
Nilsson (ej registrerad)

Här ovan näms att Farbror Fri lever semesterliv, Semester är något som är lagstadgat, för dem som har en arbetsgivare och ett avtal. Farbror Fri har ingen arbetsgivare och därmed ingen semester. 

Anonymous's picture
Hemmapappan (ej registrerad)

Farbror fri har ju defakto fortfarande ersättning från sin arbetsgivare enligt vad han angivit så har han avgångsvederlag och inarbetad semester som han ännu inte tagit ut. Visserligen är han arbetsbefriad men han är ju fortfarande anställd tills sista semesterlönen är betald om 1,5år.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1406
64
0
Fantastiska Far...

Hej och tack allihop för era kommentarer. 

Var och en skulle vara nästan ett eget inlägg för att besvara men jag ska försöka med några av huvudpunkterna:

Försäkringar - har vi ett minimum av eftersom vi har en stor buffert själva och inte behöver försäkra annat än hus och bilar (trafikförsäkring) allt annat klarar vi själva via högt sparande (eget inlägg om detta kommer)

Havregrynsgröten - förstärks med fördel med rågflingor och några frön (solrosfrön eller liknande) för att bli mer mättande. Brukar även äta dubbel portion varje morgon. 

Teve - vi tittar relativt lite tid på TV men däremot så tittar vi på någon TV serie varje kväll jag och frun och barnen får titta lite efter skolan/dagis då de brukar vara lite utpumpade och gilla lite "underhållning". Då och då tittar vi på film tillsammans också..vet inte om vi tittar mer eller mindre än andra däremot brukar vi välja ganska noga då vi inte har så supermycket tid.

Böcker på bibliotek - de kan inte nog understrykas hur smart detta är...nog det bästa som finns. 

Semester? - I sommar kommer jag ha semester tillsamamns med familjen och då kommer vi vara helt lediga. Just nu så har jag "fritt valt arbete" och betalar full avgift för barnen på förskolan och de får vara där så länge som vi tycker funkar bäst för balansen i familjen. Jag jobbar på dagarna men styr min tid och därför ser jag inget problem med vårt upplägg däremot skulle jag aldrig till exempel åka på en semesterresa och lämna barnen på dagis.

 

 

 

Anonymous's picture
Kallepettersson (ej registrerad)

Jag är inte nöjd med svaret till hemmapappan angående att barnen är på dagis medans du inte jobbar. Alltså hur får du ihop detta rent moraliskt att någon annan tar hand om dina barn medans du läser i en skön stol? Jag förstår att drt funkar rent lagligt eftersom du fortfarande är anställd. 

Anonymous's picture
erik (ej registrerad)

Jag tycker också det finns lite moraliska frågetecken i levenet.

För det första reagerar jag på att farbrorn anser sig "betalar full avgift för barnen på förskolan". Förskolan i sverige är extremt subventionerad. Att ha barn på dagis när man har semester/är ledig är att parasitera. Detsamma gäller ju hur du/ni utnyttjar gratis skolgång, gratis sjukvård osv. Det är lagligt, men samtidigt att utnttja systemet. Jag ser klara paraleller med personer som simulerar för att bli sjukskrivna eller som för att få sin bror som personlg assistent. 

Åter igen förtsår jag att det är härligt för er, men det är alla som fortfarande jobbar som betalar för ert liv. Inte olagligt, men kan sticka i ögonen om ni inte ser hur ni utnyttjar systemet.

Vad gäller alla frågor om barnförsäkringar måste jag hålla med farbrorn. Vad skall försäkringen hjälpa? Om ditt barn blir skadat/sjukt, vad skall du med pengarna till? Barn har hög prio inom svensk sjukvård och ett sjukt barn får träffa specialist direkt. Till detta har vi VAB så du kan vara hemma och ta hand om ditt barn. Har en man dessutom en buffert så är anledningen ännu mindre.

Själv sätter jag in motsvarande summa som en barnförsäkring skulle kosta på ett konto med avanza zero varje månad. Med rimliga antaganen om avkastning på kapitalet kommer båda barnen ha MER på kontot än de skulle fått om de hade fått från försäkringen vid amputation en fot i 10-års ålder.  Läs också det finstilta. Ersättning för ADHD, psykisk sjukdom etc är löjlig, långt under de premier du kommer betala in.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (23)

Taggar