Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Är du en bil-fåne?

Om du är ny på bloggen rekommenderar jag att du börjar läsa här! 

För närvarande har jag en blogg-paus på grund av andra prioriteringar vilket jag skrev om i det senaste inlägget...men nu kan jag inte låta bli att skriva ändå.

Det är alla dessa bil-fånar som gör mig så upprörd. 

(Vem tror ni kom fram först..vi eller fånarna?)

En bil-fåne är en person som anväder det fullkomligt fantastiska "verktyget" bil på helt fel sätt så som att:

  • åka ensam trots att andra ska åt samma håll
  • åka korta sträckor som är fullt möjliga att gå eller cykla (minst 5 km för alla fungerande människor upp till 70+ år)
  • åka korta sträckor med packning som väger mindre än personen själv (typ matkassar) 
  • åka utan att samordna ärenden (med andra ord åka samma sträcka massor av gånger vid kort efterföljande tillfällen) 

 

Det räcker med att ett av ovanstånede kriterier är uppflytt för att klassas som fåne...fånigheten förstärks om bilen är för stor eller för bränsletörstig för den egentliga uppgiften. (Jag är fåne ibland,och var framförallt en riktig fåne som yngre, men försöker begränsa min fånighet!). 

Problemet med bil-fånar är att de inte bara förstör för sig själva i form av tjockare mage och smalare plånbok de förstör också för alla andra då de förpestar vår gemensamma miljö med buller, avgaser och livsfara. De förstör också för dem som behöver ta bilen.

Som exempel på utbredd "bil-fånighet" var det  här på hemmaplan i lördags hockeymatch och vid samma tillfälle en välbesökt allhelgonagudstjänst i kyrkan. Vissa var långväga gäster och andra hade behov av motoriserad transport på grund av handikapp (bil = rullstol med motor). Eftersom en massa bil-fånar enligt ovan hade tagit bilen trots att de inte behövde och att de dessutom inte samåkte med sina grannar kunde dom som verkligen behövde bilen knappt komma fram. Flera som hade genuint svårt att gå fick parkera långt från arenan och/eller kyrkan. Dessutom körde bilar in och parkerade på områden där bara gång och cykeltrafik får förekomma vilket innebar fara för många barn och gamla som hade vett att gå och cykla. 

(Den som åker bil i onödan blir fetare, fattigare och går miste om den vackra naturen..inte alls samma sak bakom ett fönster)

Det är dock inte fordonen det är fel på ( o vissa för stora, dyra och bränsleslukande fordon är också rätt dumma) men framförallt är det förarna som inte vet hur de ska använda verktyget. Nästa gång du ser att någon (du själv?) tar bilen utan bra anledning så tycker jag att du ska föreställa dig detta: 

Visualisera en person som försöker slå i en skruv med hammare...tänk dig sedan att det finns ett gäng med liknande fånar som inte vet hur man använder en hammare och att dessa går runt på stan och svingar sina hammare åt höger å vänster till fara för sig själva och sina medmänniskor.

Med samma mistänksamma blick ska vi se på dem som tar bilen i onödan...de använder ett bra verktyg på helt fel sätt...det är korkat och skadligt för dem själva och för deras medmänniskor och bör därmed vara ett beteende som anses pinsamt och dumt och något att skämmas över.    

Eller vad tycker ni? Håller ni med eller tycker ni att jag ska lämna bil-fånarna i fred med sin fåninghet? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Ännu en fåne (ej registrerad)

Jag håller med, i princip.

Det första kriteriet är dock inte helt vattentätt. Man ska kanske åt samma håll och dit samtidigt, men man kanske inte ska lämna platsen samtidigt och kanske inte heller lämna den åt samma håll. Då kan det vara motiverat att ta varsin bil.

Samordning, kräver... samordning och det betalas ibland med sämre flexibilitet. Känns onödigt att samåka till en plats, sedan köra hem ena personen för att den andra personen sedan ska åka tillbaka och förbi stället man just kom ifrån på väg till sin nästa destination.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1406
64
0
Fantastiska Far...

Hej "Ännu en fåne" och tack för din kommentar, 

Visst är det så. Inget kriterium kommer hålla jämt men det är mer en princip, att försöka samordna så mycket som möjligt. Kunna vara flexibel kanske kunna tänka sig att åka en kvart tidigare eller senare för att sedan kunna åka tillsammans. Den nuvarande generella attityden är att det är så jäkla enklet (och billigt) att ta egen bil så att när nog alla gör det. Det enskilda fallet spelar nästan ingen roll men på totalen bidrar det till en jäkla massa extra (onödig trafik). Med andra ord om cykel, gång, samåkning och övriga alternativ är förstanhandsalternativ och egen bil en avvikelse så skulle det bli betydligt mindre trafik. Nu är det tvärt om..bilen är standard och allt annat är avvikelse...det är enorm skillnad. 

Anonymous's picture
Malin (ej registrerad)

Det handlar ju om att helt ändra tankesätt kring transporter. När man skall transportera sig någonstans skall man först se om det går att gå, cykla, åka kollektivt innan man tänker bil. Istället för att slentrianmässigt ta bilen. För egen del tar jag dessutom ofta bilen då jag skall handla så om jag låter bli att handla, låter jag bli att köra bil och sparar dubbelt!

Nu har jag tur att bo i en stad med bra kollektivtrafik och aktiviteter inom gång- och cykelavstånd. Familjen har dock medvetet valt att bo så att vi inte behöver bilpendla till arbete och barnen har fått välja på fritidsaktiviteter i närområdet. Om det vill börja med någon särskild aktivitet som ligger på andra sidan stan får de vänta till de blir äldre och kan ta sig dit själva. Samma gäller med skolval - de får ta in restid i valet, jag kommer inte köra dem.

Just nu har vi extrem parkeringsbrist på min arbetsplats. Det finns många som behöver köra bil till arbetet så jag blir trött på min lata kollega som bor granne med mig och som kör bil till jobbet fast det tar 20 minuter att gå och 5-10 minuter att cykla. Han kör extra tidigt för att få en parkeringsplats. Den borde han lämna till någon som behöver ta bilen och som måste lämna barn på förskola och inte kan åka "extra tidigt." (Han är ensamstående) Synnerligen egoistiskt, en riktig bil-fåne!

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Jag håller med dig och ditt inlägg motiverade mig extra ikväll när jag skulle sticka och göra en rejäl mathandling till vår familj (5 pers). Är en person som nästan alltid cyklar/åker kollektivt men ikväll var jag trött och det var kallt ute. Så tvekade en stund men valde till slut cykeln - gick inte riktigt att sätta sig i bilen efter att ha läst detta inlägg. 

Ekonomitankar's picture
13
30
0
0
Ekonomitankar

Men alltså, hur storhandlar ni? När jag handlar åt vår familj är det lätt 6 stora tunga papperskassar. Inte något jag med lätthet släpar på bussen och sen promenerar 4 km hem med.

Eller ja, med tre bussar om dagen är bussalternativet inte helt realistiskt för oss ändå.

/bilfåne

Anonymous's picture
Händelsevis (ej registrerad)

Bra sagt! Håller helt med dig och tycker verkligen inte vi ska lämna dem ifred! De lämnar ju inte mig i fred!
Jag kommer ofta cyklandes i regn och rusk med cykelvagn med två barn, ryggsäck, påse i cykelkorgen och tung last. Ska jag över en cykelöverfart och kan bilisterna inte ens bemöda sig att lätta lite på gasen så jag kommer fram. Nejnej, de måste ju kanske till och med flytta på foten! Ja, jag vet det är skandalöst att de ska behöva offra sig så! Då tänker jag alltid att där sitter du ensam i din bil på 1 ton, varm, torr, trygg. Jag är kall, blöt, ser inget i regnet och sliter som ett djur och så kan du inte ens lyfta på foten. Behöver jag ens säga att det gör mog skitsur varje gång?!

Anonymous's picture
Anonym (ej registrerad)

Tack för ett bra inlägg. Du skräder verkligen inte orden. Till er som funderar på att hitta alternativ till bilen kan jag varmt rekommendera en elassisterad lådcykel. För att ni skall förstå hur pass kraftfulla dessa är kan jag säga att en sådan cykel kan ta upp till 100kg i lådan, utan problem 4-fem stora maskassar eller upp till fyra barn. Man behöver visserligen trampa lite men inte så man blir svettig. Vi har en backe i vår kommun som är jämförbar med Götgatsbacken i Stockholm och det är inga problem att sitta ned och trampa upp för denna backe med två barn i lådan. Vi har sålt vår bil och har köpt en elcykel istället. Vi ägde tidigare en Prius som vi hade i fyra år. Bilen löptes när den var tre år gammal och vi körde ca 1250mil/år. när jag räknat ihop alla kostnader efter att nu ha sålt bilen landade jag på 3000kr/månad. Elcykeln kostar med planerade batteribyten, värdeminskning och underhåll ca 500-600kr/månad, kanske ännu billigare om man äger den längre än fem år.

Att storhandla med elcykeln är en ren fröjd, cykla ända fram till entren, handla, lasta i kassarna för att sedan cykla hem helt utan ansträngning. Inga svårigheter mer parkering, onödiga utsläpp eller dyra kostnader. Vår familj saknar inte bilen. När vi skall någonstans hyr vi bil, åker tåg eller buss. Vi bor i en mindre kommun och har arbetsplatser, skolor och allt vi behöver inom 5-7km kanske så denna lösning funkar klockrent för oss. När vi hade bil hittade vi alltid en anledning att använda den, kanske var det lite blöt eller så... Det var inte förrän vi sålde bilen som vi helt slutade använda den. Sen så är det såklart skönt att frigöra 3000kr per månad till annat.

Om ni funderar på en lådcykel, snåla inte, välj en med bra kvalitet, mittmotor är starkare än navmotor vilket behövs uppför. Om regeringen nu klubbar förslaget som ligger framme kommer du dessutom få tillbaka 25% på inköpspriset. Lycka till! Skall vi nå klimatmålen och förbättra närmiljö/buller/minska olyckor måste vi se till alternativa transportlösningar och låta de som verkligen behöver använda bilar vara enda som använder dem.

Anonymous's picture
Alexande (ej registrerad)

Tack för detta inlägg! Fick mig en tankeställare.

Jag lät bilen stå hela denna vecka och promenerade till jobbet. 30 minuter dit och 30 minuter hem. Jag slipper skrapa rutor och värma bilen som kan lång tid. Jag sparar bensin, jag blir pigg på morgonen, känner mig mycket piggare och även lite lättare på köpet.

Så tack för detta inlägg! Nu blir det promenad till och från jobbet även i vintern! :) 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1406
64
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer,

Jag har inte riktigt hängt med här då vi var bortresta förra veckan. Tycker att era kommentarer på många sätt sammanfattar både problemen och lösningarna på detta. Självklart finns det situationer när bilen är bra att ha men det är alldeles för mycket slentriananvändning. Det är också ironiskt att se hur vissa väljer bilen på morgonen men sedan är ute och springer på ledig tid trots att de bor på gång/cykel avstånd från jobb, skola, affär etc. 

Vad gäller storhandling så har vi bara cirka 1 1/2 kilometer till butikerna och vi sköter det allra mesta antingen med ryggsäck om det är lite eller med cykelkärra bakom cykeln om det är lite mer. Korta tider på vintern kan även spark vara ett alternativ men oftast är det för mycket sand på gångvägarna för det. En ny cyckelkärra av enklare slag kostar cirka 1000 kr vilket bara är något mer än en tank bensin i en familjebil. 

El-cykel är ett bra alternativ om den ersätter bil (förenkling) men ett dåligt alternativ om det ersätter vanlig cykel då man då istället går åt andra hållet och löser ett enkelt problem med en onödigt avancerad produkt. 

Anonymous's picture
Stephen Williams (ej registrerad)

Erbjuder KREDITA !!!

Vi är Stephen Villiams Loan Service som erbjuder långsiktig och kortfristig finansiering med en räntesats om 2%.

Om du är intresserad, kontakta oss med informationen nedan i E-post,
stephenswillsloan@gmail.com

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (23)

Taggar