Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1329
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Är du naturligt fräsch?

Något som faschinerar mig och som jag skrev en del om på min gamla blogg är hur vi använder ord och vad det gör med oss. Om vi kallar vinstskatt vid försäljning av bostad för "flyttskatt" eller skatteavdrag för arbetande för "straffskatt på pensionärer" så skapar vi en viss känsla med detta som oftast har ett politiskt eller kommersiellt syfte. 

För någon vecka sedan fick jag ett nytt sådant exempel denna gång från kommersiellt håll. Då hade P1 rapportering om skönhetsindustrin och ett ord som återkom då och då var "naturligt fräsch". Det skulle man kunna tänka sig är det tillstånd man får om man äter bra, rör på sig och sover en god natt sömn. Det vill säga lever ett naturligt och hälsosamt liv. Men icke i skönhetsindustrin  där har man istället lyckats få personer att känna sig "naturligt fräscha" efter att de sprutat in nervgift i pannan, klistrat plastögonfransar på ögonen, fyllt brösten med  silicon eller tagit bort hår med laser. 

Personligen har jag aldrig känt mig lockad av skönhetsoperationer eller andra ingrepp men jag kan se att de i vissa fall kan ha en plats. Om du råkar ut för en skada eller har ett drag som verkligen stör dig så kan det kanske finnas undantagsfall så man ska inte dömma det i sig. Det jag vänder mig emot är ordvalet "naturligt fräsch" hur kan det vara naturligt att på konstgjort väg förbättra (förändra) sitt utseende?  

I realiteten handlar det återigen om smart kommersiell använding av ord. Andra liknande exempel är när man försöker förknippa bilar med "frihet" eller "miljövänlighet" när de i själva verket är en av de största ekonomiska bojor som vi kan skaffa oss och dessutom finns det inte en enda miljövänlig bil...bara några som är något mindre miljövidriga....dock tror jag inte att ord som "boja" och "mindre miljövidrig" skulle sälja så många bilar. 

Har ni andra reflekterat över några ord av denna typ? Ge mig gärna fler exempel!

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Onkel Tom (ej registrerad)

Jag ser din poäng, men är samtidigt lite tveksam till sättet att argumentera. Att se till vad någon säger, eller vill säga, är för mig fundamentalt. Att styra det mot ordval, sätt som det är sagt eller tonfall är farligt.

Stora delar av min släkt är kommunister. Dom kan inte säga en mening utan att spotta ur sig värdeladdade ord. Så gillar du ordlekar läs kommunistbloggar. Det kan skada dig mentalt dock. :)

Onkel Tom

onkeltomsstuga.se

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej Tom...tack för din kommentar även om jag inte riktigt förstår vad du menar....självklart är det så att man väljer viss ord för att man vill sända ett budskap...det gäller både företag, politiker och individer. Det är ju välkänt att både politiker och företag väger ord på guldvåg för att avgöra vad de kan säga utan att inte direkt ljuga men ändå plantera en tanke i väljaren eller konsumenter.... Det är väl klart man vill vara "naturligt fräsch" eller visst är det orlimligt med "flyttskatt" ? Själva ordet besvarar frågan som ställs. 

Anonymous's picture
Onkel Tom (ej registrerad)

Det blev säkert helt obegripligt!

Jo, jag var inte i motsats till din ståndpunkt. Det blir dessutom en enorm skillnad på om vi pratar om en produkt eller exempelvis en politisk ståndpunkt. Vad jag försökte säga var att du likväl som dom du hackar på använder ett retoriskt trick.

Att istället för att bemöta argumentationen kring straffskatt på pensionärer", alternativt acceptera att det finns poänger i det de säger, så pratar du om det dom säger. Hur dom framför sin åsikt.

I det här sammanhanget är det ju en skitsak, men i lite mer generella termer är det ofta en större synd att flytta diskussionen från sakfrågan, till exempelvis ordval, än det är att välja sina ord klokt.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1329
65
0
Fantastiska Far...

Hej igen Tom, OK nu tror jag att jag förstår lite bättre vad du menar även om jag inte tycker att vi har motsatta åsikter. Min åsikt är nämligen att det är galna ordval som förflyttar diskussionen. När en person vill diskutera "jobbskatteavdrag" men motståndaren vill diskutera "straffskatt på pensionärer" så möts de två inte. 

I den komersiella arenan tycker jag mer att det är en bildningfråga och jag föröker göra fler uppmärksamma på dessa retoriska figurer som jag tror går många förbi...och hux flux tror man att man är "naturligtfräsch" eller att man  har något så omöjligt som en "miljövänlig bil"....

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar