Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1333
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

21 dagar av frihet - En liten semesterrapport!

Idag har vi varit fria tillsammans hela familjen i tre veckor. Sommaren har vi spenderat på hemmaplan så här långt med en del små utflykter, baseball för killarna och en hel del bad- och båtliv även om det varit åt det kallare hållet. 

Sommaren blev inte helt som vi hade tänkt oss så här inledningsvis då en journalist från Aftonbladet hörde av sig och ville göra en intervju med oss efter att ha hört om oss i podden pratapengar. Det ledde i sin tur till en artikel i Siljan News (den lokala onlinetidningen) och igår var SVT's lokalredaktion här och spelade in en kort inslag. 

Speciellt Aftonbladetartikeln fick stor spridning och det är ju inte varje dag som man är med på löpsedeln runt om i landet. Det är ju på gott och ont för nu känns det lite som "alla känner apan men apan känner ingen" men jag hoppas att fler Leksingar (och andra) som är nyfikna kommer komma fram och prata och höra av sig framöver. En annan bieffekt var att det förekom en del debatt om vårt upplägg i sociala medier, och det var av en helt annan typ än vad vi är vana vid. Nämligen att vi levde för "lyxigt" och på ett kapital som per definition var utsugande av andra som arbetar. I ekonomiblogg- och konsumistkretsar så brukar vi få höra att vi har ett för litet kapital för att leva på resten av livet och/eller att 20 000 kr i månaden för en familj på 5 är direkt fattigdom och skadligt för vår livskvalitet och inte minst våra barn. En intressant debatt som inte har ändrat vår inställing men ändå gett nya insikter kring hur andra kan tänka. Tror vårt tankesätt ändå sammanfattas bäst i detta inlägg

(Foton ovan från fruns instagramkonto @enkelboning, följ gärna henne där och mig på twitter @frivid42 om ni vill ha lite småuppdateringar under vägen.)

I och med att vi nu är mera officiella så har vi också haft möjligheten att träffa andra människor med liknande tankar vilket är givande. Detta hoppas jag mer på framöver då det är väldigt kul att utbyta ideer. Dock har det och medverkan i media och diskussioner i olika forum gjort att vi spederat väldigt mycket tid med att prata om våra livsstilsval vilket gjort att i varje fall jag tyckt att det känts som om vi nu har varit "fria" så länge och att vi vid det här laget borde ha en mer exakt plan för vad vi ska göra framgent...sen insåg jag att vi trots allt bara varit fria tillsammans i 21 dagar och dessutom under sommarlovet och att vi har all tid i världen. 

Om du är ny här på bloggen så föreslår jag att du börjar på den här länken där jag har försökt sammanfatta några av de mer matnyttiga inläggen enligt min helt subjektiva bedömning. Nu återgår vi till semesterlunken några veckor till och det blir troligen låg aktivitet här fram till mitten av augusti. 

PS. Den här bloggen och allt som jag gör har som syfte att vara trivsam för mig och er som läsare, men jag har även en större ambition att nå ut till fler med budskapet att frihet och frivillig enkelhet är möjligt för de flesta. Om du delar min uppfattninga att detta är ett viktigt budskap och vill bidra till min fortsatta kommunikation kring ämnet i detta och andra forum så stöd gärna bloggen genom att använda mina länkar nästa gång funderar på att köpa något. Här kan du hitta mer info om hur bloggens ekonomi ser ut och länkar till olika bolag som jag tycker har bra erbjudanden.  Ett riktigt bra spartips tycker jag är att byta mobilabonemang till ett av de billigare alternativen på marknaden. Vi är relativt aktiva men klarar oss med en kostnad på 99 kr i månaden per person.  Samma service med lägre pris kan det bli bättre, läs mer här.  

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
anonym (ej registrerad)

Varför inte Vimla? Säkert gratis på sikt med tanke på vilken möjlighet ni har att rekrytera medlemmar.... Bör då spara er hela kostnaden för mobiler. 

Mattias

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1333
65
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för din kommentar,

Vimla är ett utomordentligt alternativ även om vi för närvarande har hallon. Följ länken ovan för länkar till båda.

Ekonomitankar's picture
11
26
0
0
Ekonomitankar

Intressant, för lyxigt? Syftade de på att ni genom att inte jobba traditionellt inte heller betalar skatt? 

 

Och hur tänkte de då i så fall? Att om man inte betalar skatt ska man inte få gå till vårdcentralen??

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1333
65
0
Fantastiska Far...

Hej Ekonomitankar och tack för din kommentar, 

Man kan nog gruppera in de negativa kommentarerna i lite olika kategorier, det finns dom som likt du säger tycker att man inte borde ha rätt till någon offentlig service om man inte gör sitt bästa för att betala in så mycket skatt som möjligt, det finns andra som tycker att en konsumtinsnivå som vår (under existensminimum) ändå är för lyxig för en downshiftare vi borde istället bo i ett torp utan rinnande vatten och vara självförsörjande annars är det inte tillräckligt hardcore. Sen finns de dom som menar att vi är utsugare som lever på ett kapital  vilket innebär att andra jobbar och dessutom finns det ju dem som av nödtorft lever på mindre än oss (ensamstående mammaor med enkla jobb, eller flyktingar). Tror också att en del jämför äpplen och päron och inte inser att vår budget på 20 000 kr i månaden avser 5 personer.  

Ekonomitankar's picture
11
26
0
0
Ekonomitankar

Leva lyxigt för mig är att bränna pengar rasande fort på onödigt dyra saker, inte att leva en hel familj på 20.000 i månaden. Jag hänger verkligen inte med i folks tankar.

Eller ja, ni lever ju lyxigt i den bemärkelsen att ni är fria. Så vist kan jag kanske hålla med om att ni lever lyxigt på det sättet. Det är trots allt inte så många som lyckas uppnå detta! 

Javisst finns det de ensamstående som jobbar heltid och ändå inte ens har 20  att leva av. Men det ska väl inte ni ha dåligt samvete för?

Vi arbetar också på att ha så billigt leverne som möjligt så vi kan jobba mindre och med vad vi vill. 

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Hej. Hur kan ni anses som utsugare när ni lever på kapitalet som ni själva arbetat ihop? Det känna verkligen som den kungliga avundsjukan. Dessutom så tror jag inte ni direkt har skatteskolkat genom livet, utan tvärtom betalat mer än de flesta (pga att ni varit över brytpunkten till statlig skatt).

Glöm inte att berätta små spökhistorier för tältarna i trädgården, det hör till :-)

Anonymous's picture
MATIA (ej registrerad)

GOD DAG MIN MENNESKER AV NORGE

TESTIMONI PÅ HUR JAG FÅR MIN LÅN FRÅN EN VERKLIG OCH ÄGNIG LÅN
FÖRETAGET CALLED JOSE LUIS LOAN COMPANY. JAG ÄR VÄLDIGT GLAD IDAG
OCH GUD SÄNDER JOSE LUIS LOAN COMPANY.
,
Jag heter Lady Nura Jag är från staden Arendal i norge Jag är gift, jag har letat efter ett äkta låneföretag under de senaste 5 månaderna
Allt jag fick var en massa bedrägerier som fick mig att lita på dem och i slutet
Av dagen tog de mina pengar utan att ge någonting i gengäld, allting
Mitt hopp var förlorat, jag blev förvirrad och frustrerad, jag tycker mycket om det
Svårt att mata min familj, jag ville aldrig ha något att göra
Med låneföretag på internet, så jag gick för att låna lite pengar från en
Vän, jag berättade för henne allt som hände och hon sa att hon kan hjälpa mig det
Hon känner till ett låneföretag som kan hjälpa mig med någon mängd lån
Behövs av mig med en mycket låg ränta på 2%, att hon bara fick en
Lån från dem, instruerade hon mig på hur man ansöker om lånet, gjorde jag
Precis som hon sa till mig, jag ansökte med dem på e-post: (joseluisloans@gmail.com) jag trodde aldrig men jag försökte och till min
Största överraskningen jag fick lånet inom 24 timmar, jag kunde inte tro,
Jag är glad och rik igen och jag tackar Gud att sådant lån
Företag som det här finns fortfarande på dessa bedrägerier över alla ställen,
Snälla jag råda alla där ute som har behov av lån att gå för
(Joseluisloans@gmail.com) kommer de aldrig att misslyckas, och
Ditt liv ska förändras som min gjorde. Kontakta JOSE LUIS LOANS COMPANY idag och få ditt lån från dem, Gud välsigne JOSE LUIS låneföretag för deras genuina lån erbjudande.
 Se till att du kontaktar JOSE LUIS Lån för ditt lån eftersom jag fick mitt lån framgångsrikt från detta företag utan stress.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar