Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

375 kr netto i timmen för att handla mat....

Många som försöker jonglera både jobb, barn och andra aktiviteter verkar tycka att det är väldigt smidigt att handla mat på nätet..och vad vet jag? Jag är inte intresserad då jag gillar att gå i mataffären och se varorna, kunna upptäcka små erbjudanden på kort datum och bedömma kvaliten på frukt och grönt. 

Tycker att det är riktigt trevligt att gå i mataffären (den enda affären där jag trivs). En snabb överslagsräkning ger att den mat som min familj äter skulle kosta cirka 5 000 kr i månaden med ordinarie priser. Eftersom jag är en ihärdig jägare på bra priser, inte minst tillfälliga partier och varor med kort datum kan vi istället klara oss på 3 500 kr till mat per månad (ibland mindre när vi verkligen försöker minimiera kostnaden).

Om vi accepterade en matkostnad på 5 000 kr så skulle inhandlningen kunna ske på en butik och väldigt snabbt (1 timme i veckan) men nu besöker jag istället flera butiker vid veckans inhandlingstillfälle. Detta tar ungefär en extra timme i veckan. Men den timmen lägger jag gärna eftersom jag som sagt tycker att det är roligt och trevligt att gå i mataffärer. 

Häromdagen satt jag dock och funderade lite över detta och insåg att jag nog sällan gjort något med så bra timpenning. Tog fram miniränkaren och delade månadsbsesparingen 1 500 kr med tidsåtgången 4 timmar och fick fram netto timlönen på 375 kr..inte illa. För att dra in motsvarande på ett jobb hade jag behövt det dubbla i timlön vilket är långt mycket mer än vad jag tjänade i mitt tidigare välbetalada jobb. 

Skillnaden är ju såklart att det finns en gräns för hur mycket billigare mat man kan få och timlönen är snabbt avtagande på att jaga ännu bättre priser. Dock som fri mångsyslare som dessutom gillar att gå i mataffärer så är det väl värt tiden. 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Nu är det väl i huvudsak min hustrus ansvarsområde i vår familj och hon sköter det så bra att jag har inte mycket att tillföra.

Mycket liknar din strategi men hon har tagit de ett steg längre.

Potatis köper hon otvättade hos odlaren och det kött jag inte själv kan dra hem, köps av andra jägare och lämnas till viltslakteri, för hängmörning, styckning, packetering, etikettering och infrysning.

Bröd hämtas ett par dagar innan bäst före och fryses in.

Hon köper baslivsmedel i affären och allt övrigt köps en gång om året i Ullared.

Alkohol köps in någon gång om året i Tyskland vid tillfälle då vi ändå är ute och åker.

Bär och svamp brukar hon ta en cykeltur som utflykt för att hämta.

Anonymous's picture
Marie (ej registrerad)

Själv brukar jag tänka på värdet i pengarna. Om du köper något för 49:- på en affär och affären bredvid säljer för 99:- så är det självklart att välja den billigaste, eller? Men om en dyrare sak, typ en TV, kostar 8999:- i affären du är i så är det inte många som går till affären vägg i vägg som säljer samma TV för 8949:-. Helt plötsligt tycker inte folk att 50:- är så mycket, men det är samma ihopjobbade och skattade 50 lapp.(ingen struntar ju i att ta upp en 50lapp om man tappar heller)  Varje krona är för mig lika mycket värd och genom att tänka så är det lättare att vara ekonomisk. Brukar även tänka i hur många arbetstimmar en sak/upplevelse kostar och utifrån det se om det är värt det :)

Anonymous's picture
Malin (ej registrerad)

Mataffären, eller i mitt fall ICA Maxi, är enda gången jag shoppar så jag tycker att det är trevligt att handla mat. Vi brukar göra det som en utflykt hela familjen med bonusen att barnen blir medvetna om vad mat kostar, till exempel att den juice vi köper absolut inte är den billigaste. Då får vi också en möjlighet att diskutera prioriteringar - vi gillar juicen så därför tycker vi att det är värt att betala lite mer för den. Istället köper vi billiga frukostflingor och skippar chips varje fredag. Det kommer en dag då barnen skall ta hand om sina egna inköp och jag tänker att det är bra att lära dem att göra medvetna val istället för att slentrianhandla.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej allihop och tack för era kommentarer,

Kalle - ja det finns alltid nivåer på detta. Att köpa kött direkt från producent gillar jag men har kommit fram till att det faktiskt (ironiskt nog) är dyrare eftersom kött så ofta säljs i butik till halvapriset. Dock gör jag det ändå gärna för att det är härligt att veta var det vi har på talriken kommer ifrån. 

Marie - absolut är 50 kr alltid 50 kronor och om man inte får något extra så finns det ingen anledning att betala för mycket. Däremot kan jag i vissa fall vara beredd att betala lite mer om tillexempel ett lokalt bolag erbjuder en bra service som ingår i priset...eller bara för att stödja ett lokalt bolag. 

Malin - jättebra att låta barnen vara med. Våra är med ibland när det är själva och då brukar de få vara med och välja men oftast handlar jag faktiskt ensam...kanske får bli ändring på det:-) 

Anonymous's picture
Andreas79 (ej registrerad)

Hej
Hur ser du/ni på eko/krav mat?
Den är ju ofta upp till 50% dyrare. Köper du/ni t.ex den billigaste majsen, kaffet, frukten, mjölken... eller den ekologiska?

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Andreas och tack för din kommentar, 

Vi handlar en del ekologiskt men inte uteslutande. Vi har större fokus på att i så stor utsträckning som möjligt handla lokalt och hos tillexempel torghandlare som utmanar den traditinella handeln både i kvalitet och pris. Bifogar en bild som visar vår approach....3 av 10 synliga varor (mjölk, grädde och rödbetor) är ekologiska och kylen är lagad med silvertejp:-). Dessutom är nästan allt som syns på bild inköpt med "kort datum". 

Alasevt's picture
5
35
0
0
Alasevt

Spara riktigt stora pengar, gör man på bilservice. Gör den hemma. Ja jag vet garantier mm. Jag ger inte mycket för garantierna, det blir att betala lite ändå.

Besparing bromsbelägg på V70n min: 2500kr och tar 3 timmar att fixa

Lilla servicen, olja oljefilter kontrollpunkter. Besparing 1900kr

Stora servicen, besparing 4500kr, tar 6 timmar.

Alasevt's picture
5
35
0
0
Alasevt

Byta hjulen mellan vinter o förvaring hemma, besparing ca 1000kr per år.

Dessutom spänner man bultarna för hand vilket innebär att du kan få av dem vid punktering vilket inte går när de dragit dem med tryckluftsverktyg

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Alasevt och tack för dina kommentarer, 

Bilservice kan verkligen bli dyrt så om man är duktig på bilar så tycker jag att det är ett jättebra förslag att göra service själv. Däckskifte är en självklarhet för varje person med två armar och två ben.

Det bästa sättet att minska bilkostnaderna är dock att bo så till att man kan köra mycket lite eller ingen bil, det slår allt!! 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar