Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

43% lägre bränsleförbrukning - ett oplanerat sparsamhetsexperiment!

Som jag skrev i mitt inlägg om transport/bil för ett par veckor sedan så anser jag att det verkligen avgörande beslutet för plånboken är om man alls väljer att ha bil och vilken bil man väljer. Det hindrar dock inte att det är intressant att fundera över löpande bilkostnader så som bränsle. Förra veckan var jag på starta-eget kurs på en ort cirka 15 mil ifrån där vi bor och det blev ett oplanerat experiment.  

På vägen dit gjorde jag något som jag sällan gör nämligen körde hemifrån med lite knappt om tid. Därför körde jag på vägen dit på eller något över hastighetsbegränsningen. Vilket betyder att jag höll mellan 110 och 125 km/h under större delen av sträckan. Det var bara precis över hastighetsbegränsningen och i linje med hur de flesta kör men själv brukar jag sällan köra över 110 km/h. På vägen dit drog bilen 0,7 liter diesel per mil eller 10,5 liter för hela resan till en kostnad av cirka 130 kronor.

När jag sedan skulle vända hem kollade jag på klockan och insåg att jag var för sent ute för att hinna hem till middagen med familjen men i väldigt god tid för att hinna träffa barnen innan de gick och lade sig. Därför beslutade jag mig för att göra ett litet experiment. När jag kom ut på motorvägen så hittade jag lämlig tysk lastbil som körde cirka 95 km/h och lade mig nära men säkert bakom (3 sekunders regeln). På vägen hem tog bilen 0,4 liter per mil eller 6 liter för hela resan till en kostnad av 75 kr (en besparing på 43% som hjälper både plånbok och miljö samt minskar risken för olyckor)

Eftersom jag inte missade något på hemmaplan de extra minuter det tog och i bilen hade tillgång till både radio och podcasts så tycker jag att detta var en stor vinst och ett intressant oplanerat experiment!

Har ni några liknande exempel?  

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
olf (ej registrerad)

En helt annan reflektion. Sedan du bytt bloggplattform så har stavningen blivit lidande. Antar att inmatningsrutan i denna plattform saknar rättstavningskontroll!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Olf, tackar för din feedback. Har märkt det själv också och hoppas kunna bättra mig. Det är lite svårare att se sin text på ett bra sätt när man skriver vilket påverkar både stavning och meningsbyggnad. Hoppas vänja mig vid detta. 

masterstocks's picture
2
3
0
0
masterstocks

Mycket intressant! Jag brukar försöka se hur långt jag kan köra på varje tank men även jämföra olika resor och bränsleförbrukning. Ibland kan det ju vara skönt att få ett par minuter för sig själv, varva ner lite och även lyssna på någon bra podcast. 

Följer din blogg med intresse! :) Keep up the good work.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

masterstocks: Mycket intressant! Jag brukar försöka se hur långt jag kan köra på varje tank men även jämföra olika resor och bränsleförbrukning. Ibland kan det ju vara skönt att få ett par minuter för sig själv, varva ner lite och även lyssna på någon bra podcast. Följer din blogg med intresse! :) Keep up the good work.

 

Hej Masterstock och tack för din kommentar och roligt att du tycker om att läsa. Visst är det det lite nördigt men roligt att jämföra. Den här resan förra veckan blev en nästan för bra jämförelse för att inte skriva något om det är nämligen så ovanligt att jag kör slösaktigt:-) 

masterstocks's picture
2
3
0
0
masterstocks

Fantastiska Farbror Fri: masterstocks: Mycket intressant! Jag brukar försöka se hur långt jag kan köra på varje tank men även jämföra olika resor och bränsleförbrukning. Ibland kan det ju vara skönt att få ett par minuter för sig själv, varva ner lite och även lyssna på någon bra podcast. Följer din blogg med intresse! :) Keep up the good work. Hej Masterstock och tack för din kommentar och roligt att du tycker om att läsa. Visst är det det lite nördigt men roligt att jämföra. Den här resan förra veckan blev en nästan för bra jämförelse för att inte skriva något om det är nämligen så ovanligt att jag kör slösaktigt:-) 

 

Javisst, händer väl att man klassas som lite nördig bland familj och vänner.
Ibland glädjer man sig lite extra när man ser hur sparandet ökar någon månad och hur väl siffrorna faller ut i excelarken. :) Gäller att ha koll på kostnaderna oavsett vad man håller på med. 

Du kanske kan hjälpa med mentorskap?

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

masterstocks: Fantastiska Farbror Fri: masterstocks: Mycket intressant! Jag brukar försöka se hur långt jag kan köra på varje tank men även jämföra olika resor och bränsleförbrukning. Ibland kan det ju vara skönt att få ett par minuter för sig själv, varva ner lite och även lyssna på någon bra podcast. Följer din blogg med intresse! :) Keep up the good work. Hej Masterstock och tack för din kommentar och roligt att du tycker om att läsa. Visst är det det lite nördigt men roligt att jämföra. Den här resan förra veckan blev en nästan för bra jämförelse för att inte skriva något om det är nämligen så ovanligt att jag kör slösaktigt:-)  Javisst, händer väl att man klassas som lite nördig bland familj och vänner.Ibland glädjer man sig lite extra när man ser hur sparandet ökar någon månad och hur väl siffrorna faller ut i excelarken. :) Gäller att ha koll på kostnaderna oavsett vad man håller på med. Du kanske kan hjälpa med mentorskap?

 

Har faktiskt tänkt på att ta uppdrag som mentor/coach...eftersom jag inte behöver tjäna en massa pengar kan det vara på nivån..."bjud mig på lunch och jag hjälper dig bli fri" :-) 

Anonymous's picture
Utdelningsnissen (ej registrerad)

Tjena FFF,

Först och främst läste jag din kommentar om att coacha, och att jag utan minsta tveksamhet skulle vara bland de första att signa upp för dig som PT i mitt liv! Jag skulle behöva budgetera lite dyrare lunchkostnader då och då, men det är en god avkastning på den investering ;) 

Anledningen till kommentaren var från början det här med bil. Jag äger två bilar, varav jag siktar på att sälja den "snyggare/bättre" efter sommaren. Sen har jag en riktigt skruttig bil, som dessutom är 2 år äldre än mig själv, som jag puttrar runt i idag. Jag mäter varje tank jag gör utav intresse för att se hur långt jag kommer varje tank. Tanken är 60 liter och jag brukar tanka när jag kommit 79-80 mil (vid oförsiktig körning). Det ger en snittförbrukning på 0,76 l/milen vilket jag tycker är helt okej för en bil som jag köpte för 10 000kr för 4+ år sedan. 

Tanken(hehe tank ;) är att köra så försiktigt/snålt jag kan nästa tank för att se hur det påverkar milantalet. Då jag känner mig rätt tvingad till att använda bilen för att ta mig till jobbet är det mitt val att behålla färdsättet tills vidare. I framtida boenden ska jag sikta på att slippa använda bil och kunna gå/cykla till jobb osv. 

Men som sagt, om du påbörjar en coachkarriär så har du en intressant här! 

Må gott,
Utdelningsnissen

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Utdelningsnissen,

Tycker det skulle vara intressant att coacha lite och testa lite av idéerna som jag har för en utblidning på området....då är det kanske ett mentorskap när det är vinst på båda sidorna. Hur som helst hör av dig på mail om du har intresse så kan vi kanske boka nått om vi är i närheten av varandra vid något tillfälle eller via telefon om du kan maila över en bild på en lunch:-) 

Låter som en underbar liten bil du har hittat....må den leva länge:-) Själva har vi två bilar varav den äldre är en 11 år gammal skoda octavia. För några år sedan fick vi 90 mil per tank men så lyckades vi en gång köra 100 på en tank och nu är vi aldrig nöjda med mindre:-) 

 

 

 

Anonymous's picture
Utdelningsnissen (ej registrerad)

Absolut, jag hör av mig gällande coachingen. Det är nog något som vi båda kan lära utav, låter som en mycket bra idé! :) 

Ja bilen håller jag vid liv med mina bara händer. Självklart har jag fått byta delar men fördelen med en gammal volvo är ju att 99% finns rätt lågprisat på ex. Biltema eller Mekonomen. Så det är spindelleder, avgasrör och sånt där smått och gått som man fått byta lite genom åren. Har nog inte lagt ut mer än 7 000kr på dessa 4 år ändå på bilen i reparationer, så jag är klart nöjd! 

Hörs vidare,
/U

Anonymous's picture
HL (ej registrerad)

Ytterligare en aspekt att räkna på är tidsvinst per krona. Hur många minuter snabbare kom du egentligen fram när du körde i 125 istället för 110? Räkna sträcka/hastighet. Ju snabbare du kör desto mindre blir tidsvinsten, dvs 15 km/h snabbare ger större vinst på en 70-väg än på en 110-väg. Inte många som tänker på detta för det är inte intuitivt.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar