Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

480 000 kr - Har du en likviditetsplan för din privatekonomi?

Det finns många välskötta företag och även privatpersoner som har hamnat i riktigt besvärliga situationer genom åren trots en underliggande sund ekonomi på grund av dålig likviditetsplanering (inte minst tydligt under finanskrisen 2008). För vår del har detta varit ganska enkelt på senare år eftersom vi har haft utgifter månadsvis på 1/3 av våra inkomster så har planeringen bara handlat om hur mycket mer vi kan investera. Nu går vi dock snart in i en ny fas . 

För tillfället så lever vi på fruns inkomst kombinerat med en liten hyresintäkt samt ränta/utdelning och vi har fortfarande en sparkvot på mellan 40-60% men det kommer snart att förändras. Från och med augusti efter att den sista lönen är utbetald i juli kommer börja leva på kapitalet. 

Grovt kan man säga att vi tänker oss att löpande ha 2 årsutgifter (480 tkr) i kontanter detta så att vi har möjlighet att i god tid anpassa vår budget till olika förutsättningar som idag inte är kända. Vi vet dock redan nu att vi kommer att få en del utbetalningar inte minst skatteåterbäring (både 2017 och 2018/19) så att redan nu stå med så mycket kontanter kommer göra att vi blir väldigt kontanttunga framöver. Därför har jag gjort en liten likviditetsanalys för att se hur mycket kontanter det är rimligt att vi sitter på i slutet av juli i år. Tanken är sedan att upprepa denna övning en gång i halvåret. (juni/juli och dec/jan) för att se om vi behöver lösgöra mer kontanter och/eller anpassa budgeten. 

Denna övning att titta på hur likviditeten ser ut över en lite längre period tror jag att många skulle må bra av att göra. Detta hjälper att ha rätt mängd kontanter för att klara en närmaste tiden samtidigt som man inte missar mer än nödvändigt av potentiell avkastning.

Nedan följer en kort beskrivning av posterna i vår sammanställning ovan:

Vi utgår från två års utgifter, från det drar vi kostnader som inte har kassaflödes påverkan (värdeminskning på vår bil som vi kommer ha under många år till) och lägger till eventuella kända extra utgifter (i detta fall eftersatt renoveringsbehov i vårt "nya" hus). Sen vet vi att vi kommer få tillbaka ganska mycket på skatten under 2017 och till detta kommer vår hyresintäkt där vi vet att den nuvarande hyresgästen stannar till sommaren 2018. Under 2018 kommer jag kunna ta ut andelar från en vinstandelsstiftelse hos min tidigare arbetsgivare. Även nästa år borde vi få tillbaka på skatten på grund av att "engångsskatt" dragits på delar av min inkomst och att frun skattar på en hel årsinkomst i år men "bara" får 7 månader vilket innebär att hon kommer ha betalat för mycket. Hyran fortsätter också att ramla in åtminstone fram till sommaren 2018.  Sammantaget visar denna sammanställning att vi bör ha 320 000 utanför aktiemarknaden i slutet av juli i år. 

Dessa 320 000 fördelar vi sedan så att 120 000 finns på ett sparkonto med fria uttag och ca. 0,5% ränta, 100 000 på olika transaktionskonton och 100 000 placerar vi hos Lendify (affiliate) där vi får ett löpande kassaflöde av amortering och ränta månadsvis. 

Hur ser det ut för dig? Har du en likviditetsplan?  

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Fribiljetten (ej registrerad)

Jag är än så länge i en tidig uppbyggnadsfas av portföljen så allt sparande går dit. Avkastningen från Lendify i din kalkyl, tar du den siffran från årsavkastningen under "mina investeringar?".

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Fribiljetten och tack för din person, 

Avkastningen från Lendify är snittet i min portfölj som den ser ut just nu med en mix av löptider mellan 1-7 år och kreditklasser A-E. Den underliggande avkastningen är något högre men jag räknar med lite kreditförlust...

 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar