Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

50% sparande i två enkla steg..

När diverse sparekonomer och andra experter är ute och vevar i tidningarna så handlar det nästan alltid om att vi ska spara på två sätt: 

  1. Genom att dra ner på små vardagsutgifter så som kaffe på stan, utelunchen etc 
  2. Förhandla priser på försäkringar, elavtal, räntor etc 

Gemensamt för dessa är att de visserligen ger besparingar nästan omgående men också att de accepterar konsumismens själva grundtes att vi måste köpa och konsumera för att vara lyckliga...vi ska bara göra det lite smartare. 

Därför blir jag alltid nyfiken på personer som tänker på tvärs mot detta och hittar egna sätt att ta sig ann problemet. Ett sådant sätt är att börja titta på vad som man lägger mest pengar på och fundera över vad som går att göra där. 

Som en tumregel lägger man vanligtvis 50% av hushållsinkomsterna på boende och transport. Bor man i en storstad så är boendet dyrare och bor man på landsbygden är boendet billligare men det är då inte ovanligt att man har flera bilar i familjen och att dessa dessutom används flitigt. Summan slutar ändå på 50% av hushållets inkomster. Denna siffra verkar också stämma rätt bra på olika inkomstnivåer då man anpassar sig till vad som kommer in helt enkelt.

Tänk då om man skulle kunna eliminera dessa utgifter helt? Det låter ju som en dröm men det finns exempel på personer som gjort detta och det ser ut så här.

  1. Flytta närmare jobbet (eller flytta jobbet till dig?) så att du kan gå och därmed eliminerar din kostnad för transport. 
  2. Skaffa ett boende som du kan använda för att generera inkomster via uthyrning som täcker dina löpande kostnader (detta kallas i USA för "House Hacking").

Så enkelt är det! Efter det kan du i övrigt fortsätta att leva precis som vanligt och spara 50% av inkomsten...eller fortsätta med den tredje största utgiften som vanligtvis är mat...

(Nästan gratis boende och transport:-)

För egen del så har vi ju numera en situation där vi arbetar hemifrån (och mycket mindre än tidigare) och där vi kan sköta det mesta i vardagen utan motoriserad transport detta har sänkt vår transportkostnad i vardagen till några få hundralappar i månaden (vi har dock kvar bilen som en ren fritidsmaskin för skidåkning och semesterresor). Vi har ett relativt litet och kostnadseffektivt boende och vi hyr även ut en stuga på tomten vilket täcker cirka 60-70% av våra löpande kostnader för boendet. Dessa vardagliga besparingar "levereras" till oss månad ut och månad in helt utan ansträngning. 

Detta är ett helt annat sätt att ta sig ann och tänka kring kostnader, det ställer lite andra krav på design och kommer inte passa alla! Tänker dock att denna typ av övningar i att vända och vrida på koncepten bidrar till en annan förståelse och tanke kring privatekonomi! Vad tycker ni finner ni inspiration i denna typ av lite mer annorlunda exempel? Om du inte kan annamma hela tanke sättet, finns det delar du kan ta till dig? 

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Nu har du nått pudelns kärna!

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Sen går det med målmedvetet att komma ännu längre
!
En av mina avkommor har lyckats med bedriften att ha en Zero post i budgeten för boende och transportkostnader!

Det klarar jag inte ens själv!

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kalle och tack för dina kommentarer, 

Att kunna bro och leva bra med noll i kostnad för transport och boende är ju verkligen en ögonöppnare...har hittils bara hört om personer i USA som gjort detta rent praktiskt men då finns det en till i Kalle-familjen då:-) 

 

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Tror det är rätt många. Det är bara att det pratas inte så mycket om det.

Grundkonseptet är ju lika ditt!
Betald bostad med extra hus på tomten.
Hyresgäst som betalar hyra.
Egna aktiebolag som hyr rum som kontor.
Centralvärme till gårdens hus med ved.

Bägge har billiga bilar inköpta på kvd, som används i tjänsten, upp till 3000 mil om året.

Underhåller och meckar själv med husen och bilarna på gården. Det spiller över lite till privatmilen, även av den skattefria grundersättningen.

Sen är ju beskattningen av att hyra ut ett extra hus relativt bra i Sverige!

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Ps
Nu kör Lovisa Eklund på Avanza en vända till, på att vi hippiekapitalister är samhällets fiender nummer 1. :-)
Ds

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kalle och tack för dina kommentarer, 

Tror att det finns en del här också som är hyresvärdar men syn är dock att många gör det för att dryga ut kassan så att de kan köpa större hus och mer grejer. Det tycker jag inte riktigt platsar som "house hack" då det är mer inriktat på att leva billigt så att man kan frigöra tid. 

Intressant av Lovisa Eklund...undrar kur det kommer sig att så många har så svag tilltro till marknadsekonomin...om den är så svag att den inte kan anpassa sig till att vi lever ett mer rimligt liv...så är den inte mycket att ha. Generellt så utgår man också ifrån att de som slutar på ett "jobb" sedan inte bidrar på annat sätt i samhället vilket är en konstig och mycket negativ inställning till sina medmänniskor. ??? 

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Avkomman med respektive är ju fortfarande unga och arbets sugna. Dom har lagom hunnit med att göra sig totalt skuldfria inklusive csn. För närvarande handlar nog livet om att ha kul och bygga upp “F--k-you money”!

Tids nog kommer dom nog att vilja frigöra tid.

Anonymous's picture
oceanicfinance (ej registrerad)

Behöver du ett lån för att betala dina räkningar? behöver du ett lån för att starta verksamhet? Vi erbjuder alla typer av lån om du är intresserad av att få ett lån till en billigare ränta på 3% av något slag. E-post: Oceanicfinance113@gmail.com hemsida: https://oceanicfinancialhome.wordpress.com

Anonymous's picture
Diana1 (ej registrerad)

Jag vill dela mitt vittnesbörd till er alla, jag gifte mig med min man för 2 år sedan börjar vi ha problem hemma, vi slutar sova på samma säng, kämpar om små saker han kommer alltid hem sent på kvällen, dricker för mycket av alkohol och sova med andra kvinnor utanför sidan. Jag har aldrig älskat någon man i mitt liv utom honom. Han är min barns fader och jag vill inte förlora honom eftersom vi har arbetat så hårt för att bli det vi är idag . för några månader sedan bestämde han sig för att leva mig och barnet, att ensamstående mamma kan vara svår ibland och så jag har ingen att vända sig till och jag var hjärtbruten. jag ringde min mamma och förklara allt för henne, min mamma berättade för mig om Dr OGUNDU hur han hjälpte henne att lösa problemet mellan henne och min pappa, jag var förvånad över det eftersom de har varit utan varandra i tre och ett halvt år och det var som ett mirakel hur de kom tillbaka till varandra. Jag var riktad till Dr OGUNDU på hans email: drogunduspellcaster@gmail.com
och förklara allt för honom så han lovar mig att inte oroa sig för att han kommer att kasta en stavning och få saker att komma tillbaka till hur vi var så mycket kär igen och att det var en annan kvinnlig anda som styrde min man. mitt problem kommer att lösas inom två dagar. Så han kastade en stavning för mig och efter två dagar kom min kärlek tillbaka och frågade mig att förlåta honom. Jag är så glad nu. så det är därför jag bestämde mig för att dela med mig av mina erfarenheter med varje kropp som har ett sådant problem. Dr befri den stora stavningskastaren på hans e-postadress: drogunduspellcaster@gmail.com han kan lösa följderna

Aktieinkomster's picture
796
1346
66
0
Aktieinkomster

Mycket intressant, tack för fortsatt bra läsning!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (23)

Taggar