Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Använd hälften så mycket toalettpapper och rädda världen!

En positiv bieffekt av ett sparsamt och effektivt liv är att du i de allra flesta fall även gör vår gemensamma natur en tjänst. Om du endast kör bilen när det verkligen behövs, tar precis rätt mängd diskmedel och inte använder för mycket toapapper så kan du med en bibehållen livsstil troligen halvera ditt miljömässiga fotavtryck om du idag lever ett vanligt medelklassliv. 

Varannan bilresa är onödig då det hade gått och samåka, planera bättre eller helt avstå. De flesta använder på tok för mycket toalettpapper för att göra sig rena, man slösar med dushtvålen och diskmedlet med mera. Allt detta gör att man under en livstid kommer lägga dubbelt så mycket pengar på bränsle, toalettpapper, diskmedel och tvål vilka alla är produkter med en stor miljöpåverkan under sin livscykel och vilka också kommer till en kostnad. 

Vi bör alla fundera på hur vårt liv påverkar planeten och i fallen ovan så kan du spara på sånt som ger absolut noll i ökad livskvalitet och effekten blir direkt synlig i både plånbok och miljöpåverkan = vinst på alla håll. Så nästa gång du funderar på att sätta dig i bilen fundera "är denna resa verkligen nödvändig", nästa gång du går på toaletten fundera över om det går att minska mängden papper? Häll över diskmedel och duschtvål/schampo i en pumpflaska så att du kan dosera lagom mycket och bryt disktabletterna i diskmaskinen på hälften (många gåner blir det till och med bättre - det är nämligen vanligare att disken inte blir ren på grund av för mycket diskmedel än för lite).

Vill också tillägga att detta gäller även om man inte är hemma, det finns ingen anledning att bidra till slöseri genom att ta dubbelt så många servetter som man behöver på restaurang eller överdrivet mycket tvål på arbetsgivarens toalett. Att förbruka våra gemensamma resurser på ett oaktsamt sätt är onödigt oavsett vem det är som står för den ekonomiska notan. 

Vilka andra områden och exempel kan du komma på där man enkelt kan spara 50% eller mer utan att tappa något i livskvalitet och dessutom bidra till en bättre miljö?  

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Tove (ej registrerad)

Plastfolie är oftast helt onödigt! Man kan använda burkar istället, eller ställa en tallrik ovanpå en skål som lock, eller tvärtom.

Gällande burkar kan det vara klokt att investera i en av glas eller metall som håller i princip hela livet, jämfört med plastburkar som förutom att de är dåliga för både miljö och hälsa, också har en tendens att behöva bytas med jämna mellanrum, på åtminstone våra så passar inte locken längre efter ett tag.

Samma gäller ju t ex stekpannor, bättre att köpa gjutjärn som man sedan kan ha hela livet (och som kan gå i arv till barn och barnbarn) istället för teflon som är dåligt för både hälsa och miljö, och som slits och behövs bytas efter ett par år. Större ingångskostnad för dessa grejer (om man inte hittar på loppis), men sett över en längre tidsperiod lönar det sig flera gånger om.

Det där med bil är intressant. Vi hade tills nyligen bil och pratade någon gång om att sälja den för vi insåg att vi inte behövde den så ofta, vi bor centralt i Malmö så förutsättningarna är ju perfekta. Men det kändes väldigt jobbigt att tänka sig ett liv utan bil så vi behöll den. Sedan förolyckades den och vi bestämde oss för att testa att vara utan bil, och skaffade ett Sunfleet-konto som reserv. Nu har det gått över 2 månader, och vi har inte behövt hyra bil en enda gång, och det har inte ens varit svårt. Så det är inte så svårt att ändra vanor, men när bilen stod i garaget var det så enkelt att knalla ner och ta den :)

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Mycket bra exempel, vi har plastfolie hemma men använder det mycket sällan. Vad gäller burkar brukar vi bara återanvända sådant som man får tex när man köper glass eller hämtmat och även om vi köper ganska sällan så har vi inte ofta brist på burkar. Annars är glasburkar säkert en jättebra ide, bättre att ha några få bra burkar än många dåliga om man ska betala för dem.

Bilen är ett kapitel för sig och bra om man kan klara sig utan. Bara att tänka till gör att man kan använda bilen mycket mindre om man nu "behöver" en. Vi kommer ju även efter flytten bo på en mindre ort så att leva helt utan bil blir det nog inte för oss men däremot ser jag fram emot att få ner vår årliga körsträcka betydligt. Vi flyttar ju även närmare ena halvan av familjen så vi behöver ju inte resa för att hälsa på alla utan bara delar av famlijen vilket även kommer spara på helgresorna.

Anonymous's picture
Tove (ej registrerad)

Plasten i t ex hämtmatsförpackningar och glassförpackningar och dylikt är inte gjord för att återanvändas och därför inte helt säker ur hälsoperspektiv, pga kemikalier, ftalater etc. Så personligen försöker jag undvika plast i kontakt med mat så mycket det bara går :)

Anonymous's picture
James (ej registrerad)

Eftersom att jag såg Cowspiracy på Netflix igår så är det första jag kommer att tänka på: ät hälften så mycket kött. Eller helst inget kött alls...

Anonymous's picture
Tove (ej registrerad)

Jag glömde ju det bästa tipset, till alla kvinnor - menskopp! En menskopp håller i ca 10 år, jämför det med mängden bindor och tamponger en kvinna använder under 10 år så är det uppenbart att den är extremt miljöbesparande och plånboksvänlig. Dessutom snällare mot kroppen, så den har alla fördelar!

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer!

James - mindre kött har jag också berört, bra sätt att spara på både miljö och pengar samtidigt. Jag tycker att det är en bra balans utan att bli hel vegetarian/vegan. 

Tove - vad gäller plasten så är det så vad jag förstår att respektive förpackning ska användas till det den är avsedd för, alltså går det till exempel utmärkt att frysa mat i glasslådor men de är inte utprovade för att värma mat i så det bör man undvika om man är orolig. Menskopp låter bra även om jag har svårt att ha någon åsikt om det personligen...:-) 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar