Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Att leva något mindre löjligt ineffektivt!

Den västerländska medel- och arbetarklassen (kort sagt de flesta som har ett fast arbete) lever löjligt ineffektivt. Man köper hus, bilar, prylar och resor som man egentligen inte har råd med och dessutom så ger dessa inte den tillfredställelse som man önskar. Ofta handlar det mer om att man bara gör som alla andra oavsett om det är något man vill göra eller inte. 

 

Företagen och organisationerna som löntagarna jobbar åt eller kunderna till egenföretagaren fokuserar alltid på effektivitet det handlar om att få ut maximal nytta med minsta möjliga insats. Det tryckett gör att många känner sig stressade av arbetslivet och även om de är välbetalda och ”inte har något att klaga på” så känner de inte förnöjsamhet med livet. De stressar för att få ihop pengar men alla pengarna rinner mellan fingrarna och trots att man jobbat i många år så har man ”inget på banken”.

 

Pressen och stressen i arbetslivet gör att man inte orkar med livet utanför vilket resulterar i tre egentligen kontraproduktiva beteenden:

 

  

  • Man köper oftast det ”största/bästa” man har råd med inte den sak som bäst tillgodoser behovet på ett kostnadseffektivt sätt (mest uttalat när det gäller boende och bilar men gäller även på andra områden)
  • Att man betalar andra för att göra kort sagt allting åt en från att koka kaffe på morgonen, till att tvätta bilen, ute-lunchen fixa den färdigpackade salladen till middag till att reparera eller städa . 
  • Att man tycks behöva ”unna sig” saker så som en ny bil, en renovering i hemmet och en resa till solen. 

 

Dessa beteenden gör ironiskt nog att man blir mer beroende av det arbete som man från början blir så pressad av att man känner sig tvungen att ta till dessa beteenden trots att man inser att de är dåliga för såväl plånbok som livskvalitet och miljö.

 

Det finns ett alternativ till detta och det heter medvetenhet och effektivitet. Å eftersom vårt liv här i vår del av världen är så totalt ineffektivt så kan man behålla nästan alla fördelarna men till hälften av kostnaden genom att medvetet göra val här i livet och att fokusera på att varje krona som lämnar plånboken ska göra maximal nytta. 

 

Det handlar om att köpa mycket få saker och tjänster och att köpa det som på mest kostnadseffektivt sätt tillgodoser behov utan att tömma plånboken eller förstöra miljön i onödan. Och detta utan att du behöver låta bli att vare sig bo, resa eller ha kläder på kroppen. Att du dessutom kommer bli fantastiskt fri på kuppen gör ju inte saker sämre. 

 

Här på bloggen kommer jag fortsätta att prata om detta? Låter det intressant?

 

För den som är intresserad finns en intervju medmig här: http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2016/02/intervju-med-frivid42-12.html

zlaskarn's picture
239
360
24
1
zlaskarn

Kunde inte ha sagt det bättre själv. Tycker dock man kan tillägga att den andra punkten faktiskt kan vara försvarbar, om man har en hög inkomst.

Anonymous's picture
Mrs Lyckopeng (ej registrerad)

Detta var ett fantastiskt inlägg! Jag ser fram emot de nya som kommer!!!

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

zlaskarn: Kunde inte ha sagt det bättre själv. Tycker dock man kan tillägga att den andra punkten faktiskt kan vara försvarbar, om man har en hög inkomst.

 

Visst kan det i vissa fall selektivt vara OK att köpa tjänster men om man vill ta sig ur ekorrhjulet så bör man vara lika restriktiv med detta som nya prylar...det är dessutom många tjänster som inte förenklar livet särskilt mycket utan bara förstör kapital. 

Anonymous's picture
Livsvil (ej registrerad)

Jag tycker det är fantastiskt roligt att du nu har blivit fri och att du nu bloggar under nytt alias. Alltid roligt att läsa det du skriver.

Att både arbeta *och* göra allting själv är för mig inte ett möjligt alternativ, och eftersom jag inte kan arbeta mindre för att få tid över att utföra tjänsterna själv så väljer jag ibland att köpa tjänsterna och därmed köpa mig kvalitetstid efter arbetstid. Jag ser det som ganska rationellt.

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Livsvil, som jag sagt ovan så är det självklart så att det finns tjänster som man kan köpa. Bör dock fundera på om de ger värde för pengarna och framförallt om de verkligen sparar någon tid...och i så fall hur mycket får du betala för den tiden. För att ta ett kanske löjligt exempel så brukar färdigskalade morötter kosta upp till 5 gånger så mycket som vanliga på affären...det tar ca 5 minuter att skala ett kilo morötter....

Anonymous's picture
David (ej registrerad)

Stämmer väldigt väl exemplet med bilen. Nästan alla verkar vilja "maxa" bilen man har, istället för att se det bara som ett transportmedel. 

Anonymous's picture
Helena (ej registrerad)

Håller med men skulle vilja tillägga att man ska välja vad man lägger sina pengar på. Om filmer är ens liv ja då är det kanske försvarbart med en riktigt bra tv, surround mm men då kanske man får ha en billigare bil.

Vi köpte helrenoveringsobjekt i ett billigt område med tanke på var vi bor. Vi renoverar det mesta själva och kör budgetalternativ där det inte gör något. Vi har en bil (leasing genom jobb så ny) där vi valde bort Metallic och bra radio mm men fokuserade på det som är viktigt tex drag och stark motor (har häst), äter ute oerhört sällan och är väldigt kostnadsmedvetna.

Köper två tjänster. Utvändig fönsterputs och städning varje kvartal (sådant man inte städar så ofta).

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar