Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Att sätta mål - om att vilja lyckas och att kunna misslyckas!

Så här under sommarsemestern (FFF är tillbaka på riktigt kring den 15/8) så kör jag lite favoriter i repris här på bloggen. Detta inlägg publicerades för första gången i början av februari i år (på den gamla bloggen frivid42.com) och känns nu relevent igen så här i slutet av sommaren när det är dags att fundera över vilka målsättningar som man ska ha inför den nya "terminen". 

Vi har haft stor framgång med att sätta oss ner och sätta mål på lång sikt och på ett års sikt. För oss ger det en struktur kring vad vi vill prioritera och hjälper oss att välja mellan olika alternativ under året. Ovan kan du läsa om våra mål för 2016 och utfall 2015 och 2014.

Målen hjälper oss att utmana oss själva och gör att vi har lite extra fokus på olika delar i vårt liv och vår ekonomi. Dock så tycker jag att processen mycket viktigare eller snarare är det inte viktigare det är det som är effekten av målen. På samma vis fungerar olika typer av spar/snål månader när man utmanar sina förutfattade meningar om vad man ”behöver” för att leva väl.

Men om man nu vill sätta mål hur ska man då förhålla sig till dem. Jag tycker att mål bör vara sådana att de är tillräckligt utmanande för att sporra men samtidigt så ska de vara möjliga att överträffa. Till exempel så visar vår budget för det kommande året att vi bör kunna spara mellan 65-75% av inkomsterna under 2016 och då har vi satt målet till 70%. Vi sporras av att nå minst 70% och samtidigt av möjligheten att faktist överprestera. Det samma kan sägas om mål kring aktiviteter med barnen eller tillsammans där det går att se möjlighet att göra fler saker än målet men där även målet är tillräckligt utmanande.

Om man likt oss sätter mål i mellan 5-7 kategorier och är noga med att sätta dessa på en lagom utmanande nivå så kommer man troligen att missa på något medan man överträffar något annat. Då får man anledning att fira samtidigt som det finns motivation kvar för förbättringar framöver. Denna process av att klappa sig själv på axeln för ett väl genomfört arbete samtidigt som man fortsätter att bli bättre på det man har misslyckats med gör att man hela tiden gör processen bättre…år för år blir livet bättre samtidigt som det blir mer pengar över…

Just förmågan att fira framgångarna men samtidigt ”slå sig själv i ansiktet” (för att stjäla Mr Money Mustaches uttryck) för att man är en sån vekling som lever i en fontän av överföd och lyx  tror jag är nyckeln. Lite ”fan vad bra jag är..nu är det dags att ta tag i saker”.

Hur ser ni andra på detta, sätter ni mål och i så fall hur?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Broder Muck (ej registrerad)

Mål är något jag själv har haft svårt att verkligen sätta mig med för att plita ned. Men något jag samtidigt är det stort värde i. Jag tror att min svårighet har varit att hitta nivån samt en "rädsla" för att inte nå målen. Tack för inlägget. Ikväll ska jag sätta upp lite mål för resten av året.

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Jag är kluven till att sätta mål. Jag har levt nästan hela mitt vuxna liv genom olika mål och tycker att det nog får räcka nu. Jag ger inga nyårslöften, jag ställer aldrig upp på motionsutmaningarna på jobbet, jag anmäler mig inte till några motionslopp, jag har inga sparmål, karriärsmål eller andra mål. För mig är det tillräckligt med alla mål man trycks på av andra oavsett om jag vill eller inte,  såsom barnens klasskassemål, mål på jobbet, renoveringsprojekten på villan, m.m.

 

Jag tror just på att det är vanor och processer som ska förändras genuint och från grunden och då behövs inga mål. Jag brukar skämta på jobbet när det pratas om de motionslopp de anmält sig till att jag tycker  de har dålig karaktär som behöver sätta mål för att motionera, och då brukar det bli en intressant diskussion om just förändringar av vanor vs. målstyrning.  Möjligen kan jag tänka mig att sätta upp prognoser om vad jag tror en vaneförändring kan innebära och sedan av nyfikenhet följa upp det, "om alla släcker alla lampor när man lämnar rummet man är i tror jag att vi kan spara 10% på elräkningen  per månad" eller något sådant.

Anonymous's picture
alf (ej registrerad)

Är extremt allerigisk mot mål. Tenderar bli lite löjligt. Är det något jag avskyr så är det föreläsare inom "mål", ofta gamla idrottare, med så extremt förenklad bild utav mål av typen "bestiga berg x", "cykla lopp x nästa år" eller "springa på x minuter sträcka y". Mer verklighetsförankrat vore uppgiften "du skall bestiga ett berg, vi berättar inte vilket berg, ej heller vilken dag, det kan även komma att bytas berg medans du bestiger, så, dags att börja träna för detta nu!", cyklisten - "Du kommer att behöva cykla en sträcka, vi vet inte underlag, sträcka eller datum däremot", löparen hade fått målet -"Du kommer behöva springa, vi säger inte hur långt, men du skall vara snabbast och bäst".

Kort sagt - det är vissa komponenter som behövs för att definera ett mål, tar man bort några av dem, vilket är fallet i vart fall min verksamhet och inbillar mig åtminstone att fler borde ha samma situation, så är det ingen idé att lägga tid på dem.

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej allihop och tack för era kommentarer,

Ja det här med mål är något som verkligen splittrar och jag tror att det delvis beror på vad man har för erfarenheter sedan tidigare (till exempel arbetsplatser) om att sätta relevanta mål. Sen är vi också olika när det gäller hur vi jobbar bäst och prioriterar. För oss tycker jag att det funkar superbra att ha mål just för att det blir tydligt för oss vad som är prioriterat. Jag och frun är lite olika...jag kan gärna gå runt och dra en hel dag med en kopp kaffe medan hon gärna sätter igång med 5 projekt samtidigt...om vi har mål så kan vi mötas på mitten och prioritera 2 saker som vi faktiskt är överens om och som vi redan har beslutat är viktigare än allt det där andra. 

Sen är man väl trots att man inte vill erkänna det lite sporrad av att testa sig själv...speciellt på sparområdet...går det att spara över 70%...kanske över 75%...och så vidare....

 

 

Ekonomiblogg's picture
386
554
80
0
Ekonomiblogg

Jag håller med dig speciellt på sparområdet.

 

Men så också att vi måste agera mer kraftfullt som du gör på det här området jag gillar det. Men utan att komma på djupt vatten med sitt sparande......

 

/Ekonomiblogg

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar