Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Att spara MED barnen - utfall efter ett år!

För drygt ett år sedan så slutade vi att spara till barnen (fram till dess hade vi satt undan barnbidraget i några fonder vilka är syliga på shareville för den som är intresserad). Vi beslutade istället för att spara MED barnen med fokus på aktiviteter tillsammans. Samma belopp 3754 kr i månaden sätts av för att göra saker tillsammans med två olika tidsperspektiv 

  1. 3000 kr i månaden sätts undan för att göra en större resa (när även frun är fri) vilket nu efter 14 månader är 42 000 som står på ett sparkonto hos SBAB vilket ger 0,7% ränta...inte kul men ändå nått. Tanken är att senast 2018 åka på en flera månader lång resa i nordamerika. 
  2. 754 kronor i månaden (ca 9 000 kr per år) sätts undan till aktiviteter innevarande år. Perioden för sparandet är läsår så innan sommaren gjorde vi ett "uttag" ur fonden som barnen sedan har fått vara med och bestämma vad vi skulle göra. Denna sommar när vi varit mest hemma blev det en studsmatta, några roliga utflykter och ett besök på nöjesfält. När sommaren nu är summerad visade det sig att vi hade 3 150 kr kvar vilket barnen fick vara med och investera och de valde att köpa 3 aktier i Volkswagen...för "vi har en sån bil", "Scania gör bra lastbilar"...och "Porsche är en häftig sportbil". Kanske inte den skarpaste analysen men det kan mycket väl vara början på ett begynnande spar/investeringsintresse.  

Sammantaget tycker jag att det här är ett kul sätt att spara tillsammans och få alla att känna sig delaktiga. Våra barn är fortfarande små 8, 6 och 3) så de kan ju inte besluta så jättemycket själva men gradvis så hoppas vi att de ska ta större och större ansvar för dessa "gemensamma" pengar! 

Hur gör ni andra med barnsparande? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

Naturligtvis mycket klokt att spara med barnen.

Det blir både långsiktiga insikter och kunskap. Tyvärr gjorde jag inte det men det blev bra ändå. Antagligen pga ett normalt sparande och ekonomiskt tänkande i familjen.

Tycker också att analysen är klockren, Allt för många investerare tror på komplexa formler för att bedömma framtiden. Det funkar oftast inte.

Besser

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

He he..jo ibland har man sina stunder och är lite klok. När du säger att ni inte gjorde så och det ändå blev rätt bra så tänker jag på vad David Eberhard skriver i sin bok "när barnen tog makten" där han menar att vi är så stressade för att vi vill vara de perfekta föräldrarna...när alla forskning tyder på att vi inte behöver vara perfekta...vi behöver bara inte vara fullkommligt värdelösa så klarar sig barnen alldelse utmärkt...en rätt skön tanke om man känner sig stressad:-) 

Vad gäller barnens analys så känns den ju i varje fall igen från en del poddar om sparande och börs:-) 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar