Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1335
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Att ta betalt för sånt som man själv aldrig skulle betala för....

Idag fortsätter jag med mina funderingar kring vad och hur jag ska göra saker under 2017.

Min ambition är att påverka flera svenskars syn på pengar som en verktyg för personlig frihet istället för ett verktyg för att köpa konsumtionsartiklar, bilar, nya kök och charterresor. Inte för att det är något fel på dessa artiklar och tjänster i sig men min mission är att visa att det även går att använda pengar för att köpa frihet...och min enfaldiga tro är att om det skulle bli lite mer tydligt så skulle också fler välja den vägen. 

Jag är ju i den utomordentligt priviligierade positionen att jag inte behöver tjäna pengar på bloggen (eller andra aktiviteter) för att sätta mat på bordet och betala elräkningen men däremot så måste bloggen bära sina egna kostnader. I sin enklaste form så innebär det en dator och en telefon men så snart det blir lite mer avancerade aktiviteter så rör det sig även om en och annan resa och med tiden kanske en enklare kontorsplats istället för köksbordet? Inga jättekostnader där heller men det behövs ändå en inkomst. 

(OBS! Stycket nedan innehåller affiliate länkar)

För närvarande har jag tre inkomstkällor alla via bloggen. För det första så får jag betalt av tradevenue för trafiken på bloggen. Jag har ett samarbete med Lendify där jag förbinder mig att månadsvis skriva inlägg om mina erfarenheter med plattformen. Jag har även ett antal affiliate sammarbeten med bland annat Nordnet (nätmäklare), Matsmart (matöverkott), Hallon (lågpris teleoperatör), Vimla (lågpris teleoperatör) och några företag till där jag får betalt om ni använder mina länkar och signar upp sig/handlar på från webplatsen.  Har valt ut dessa företag för att det är sådana som jag själv kan tänka mig att använda och i de flesta fall använder. Det finns många affiliates som man tjänar mycket mer pengar på och man kan vara mycket mer aggresiv i sin marknasföring men det går liksom mot hela syftet med den här bloggen som i huvudsak går ut på att konsumera mindre. Mode, spel och olika typer av snabblån passar absolut inte in här.  

Normalt ingår i bloggavtal  att man inte får avslöja detaljerna i dem men för att ge en indikation på inkomster så var min totala fakturering den bästa månaden hittils cirka 4000 kr (ex moms) inga stora pengar men väl möjligt att göra lite aktiviteter. Om jag hade noll i kostnader och tog ut pengarna som lön så skulle det innebära en nettolön på cirka 2 000 kr efter sociala avgifter och skatt. Nu är inte det syftet och i det närmaste alla inkomster har återinvesterats i utrustning och resor. 

Jag vill tacka alla som när de ändå ska köpa något använder mina länkar..det kostar inte dig något extra men hjälper mig mycket med att bygga upp den här verksamheten.

Något som jag funderar mycket på kring detta är om det skulle vara möjligt för mig att ta betalt för föreläsningar och/eller personlig ekonomi coachning? Det tar mig emot på ett vis för jag skulle inte själv betala för detta...men å andra sidan så har jag det senaste året betalt många andra människor för att gör jobb som jag inte är så duktig på...och då försöker vi ändå göra så mycket som möjligt sjäva. När det gäller ekonomi och framförallt sätt att spara pengar så har jag kanske något att komma med...däremot får jag hyra in någon annan för att göra avancerade reparationer på bilen eller installera en ny kamin. De senaste två jobben finns det många som skulle kunna göra sjäva samtidigt som de kanske skulle vilja ha lite hjälp att få koll på ekonomin. Men det tar på någotvis emot att ta betalt för sådant som man själv inte skulle betala för. Jag fortsätter att fundera på detta...

Hur ser ni andra på inkomster från bloggar och andra källor? Klarar ni av att ta betalt av andra för hjälp som ni själva inte skulle vilja betala för?   

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
OlaSlayer (ej registrerad)

Om jag inte missförstår dig helt i sista raden är det väl just detta som får världen att snurra runt. Jag hjälper ibland vänner och släkt med deras IT men jag skulle ju aldrig lämna in min egna dator eller skrivare för en kostsam reparation. Det är ju därför det finns yrken för alla. En webbdesigner tar hjälp av en rörmockare och en byggare tar hjälp av en bilreparatör. Nu gäller ju inte detta alltid men det är ju så världen går runt. Utbyte av tjänster i form av pengar. Ser inga problem i att man säljer ekonomisk rådgivning. Om du däremot behöver köpa det själv så anser jag inte att du ska sälja det. Lika lite som att killen på bilverkstaden lämnar in sin bil på annan verkstad för att få den fixad.

Kör hårt!
//OlaSlayer

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej OlaSlayer och tack för din kommentar, 

Jo du förstår min fråga och ditt svar är nog egentligen väldigt mycket i linje med vad jag tänker. Min svåger är väldigt duktig på att laga motorer själv men jag tror inte att han förstår ett smack när han får sitt pensionsbesked. Tror att han har lite jobbigt med att ta betalt när han hjälper alla han känner med bilar, båtar, skotrar, motocyklar och allt vad det är...för han tycker att det här kan jag ju...det är rätt kul och det kostar mig inget. Samtidigt har det han gör stort värde för andra och det tar tid i anspråk som han hade kunnat använda på annat...tillexempel alla sina egna motorfordon:-) 

På samma sätt är det för mig med ekonomi, principerna kommer rätt enkelt och jag tror mig vara rätt duktig på att förklara saker så att andra förstår...men att ta betalat för denna tjänst känns på samma vis lite konstigt. Då är det ju lättare med bloggen där de som vill kan bidra utan att det kostar en krona extra (kanske till och med blir #sparadkrona) genom att använda någon affiate länk.  

Vi får väl se var detta slutar men återigen stort tack för din kommentar!  

Sparo's picture
34
47
3
0
Sparo

Självklart kan man ta betalt för sånt man själv inte skulle betala för, på samma sätt som man själv betalar för sånt man inte skulle kunna ta betalt för (helt enkelt för att det är varor/tjänster man inte skulle kunna leverera).

Exempelvis föredrag betalas ju antingen direkt av åhörare eller av en arrangör som tycker sig se ett mervärde. Jag ser verkligen inte problemet. Att ta betalt för bluffakturor, undermåliga produkter eller rent tiggeri är en sak, men så länge man levererar det man tar betalt för är ju resten upp till marknaden.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Tjena Sparo och tack för din kommentar, 

Det är väl snåljåpen inom mig som säger "allt det du har att säga finns ju att tillgå på bloggar och i bokform på närmaste bibliotek" men å andra sidan så är ju utbilding fri i Sverige och det finns ju även instruktionsböcker för hur man fixar ett avlopp och en bil...det betyder ju inte att man sätter sig in i allt och gör precis allt själv så tack för din support:-) 

Min uppfattning är dock dock att detta är lite av minerat område med privatekonomi eftersom det finns så många som utger sig för att vara "rådgivare" men som sedan säljer dyra dåliga produkter (allt från Storbanker som säljer sina egna dåliga produkter till rena scams) eller webkursen om hur man ska bli miljonär snabbt...därför känns det som att det finns en inbyggd misstänksamhet mot alla som kan tänkas vilja verka inom detta område. 

Anonymous's picture
Dandyn (ej registrerad)

Sen får man ju (i mitt fall) se det ur ett faktureringsperspektiv.

Om jag som ensamföretagare behöver lägga tid på att fixa med egna bilen som inte är faktureringsbar tid och jag på säg den hela helg det skulle ta att byta bromsar runt om (för mig, totalt handikappad när det gäller bilar) . Om jag istället kunnat fakturera kund 600 kr / timme så är det 16 (om vi räknar med 8 timmar / dag)*600=9600 kr i intäkt i firman.

Det är för mig ett bättre alternativ att lämna bilen till verkstaden än att bränna en hel helg på bara ren misär, som dessutom kan råka bli bogsering till verkstad och dyr jäkla reparation samt att vara utan bil i en halv vecka. Blä :) Roligare att fakturera och billigare (för mig)

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Dandyn och tack för din kommentar, 

Det finns absolut bra grunder i ditt argument dock kan det bli lite problematiskt tycker jag när man drar det för långt. När man vid enskilda väl valda tillfällen outsourcar sånt som man inte kan eller vill göra så kan det vara super men om man lägger ut för mycket på andra så slutar man att kunnan något alls utanför sin yrkesroll och blir då en ganska ofri människa och väldigt beroende av ett komplext system. Jag har tummen mitt i handen så jag ska inte kasta sten i glashus eller låtsas att jag kan göra så mycket själv men det finns en poäng i att kunna så mycket som möjligt och sen selektivt låta andra göra jobbet i vissa situationer. 

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Jag håller med Dandyn. Jag har själv i många år varit egenföretagare och det är exakt så jag resonerar i många fall.

Sen finns en en lite subtilare del också. Två heltidsarbetande villaägande småbarnsföräldrar kanske vill spara pengar genom att själva renovera, serva bilen, städa, laga datorn, klippa gräset m.m. Efter ett överjävligt stressat år är det kanske förståligt att de vill ta det lite lugnt ett tag och flyr alla måsten genom att åka till Thailand över julhelgen för att komma bort från all stress, få lite återhämtning och umgås med familjen. Alla pengar de sparade på att göra allt själva försvinner i ett nafs.

Två andra heltidsarbetande villaägande småbarnsföräldrar köper in tjänsterna, har kanske därför en ganska harmonisk tillvaro med tid för återhämtning, motion och umgänge med familjen. De kanske inte alls känner något behov av att åka bort över julhelgen utan kanske hellre stannar hemma i sitt nyrenoverade hus och umgås med släkt och vänner och gör inte av med några pengar på resor.

Jag gissar att det är ganska individuellt vilken familj olika personer helst skulle vilja vara en del av.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo och tack för din kommentar, 

Återigen håller jag med förutsatt att "outsourcingen" av uppgifter ur livet till andra sker på ett intelligent sätt och att man väljer var man får värde för pengarna. 

Problemet med att lägga över många tjänster på andra är inte bara pengar utan också att man blir väldigt beroende av ett komplext system av tjänster för att lösa enkla uppgifter. Risken är också att man hela tiden lägger på nya "måsten". Som ett exempel fick min far ganska tidigt tjänsten att någon annan bytte och förvarade däcken till hans tjänstebil. Detta var något han uppskattade stort efter att ha bytt däck 100-tals gånger..men frågan är hur det är för den som haft motsvarande service hela sitt liv...kanske inte ens vet ur man byter däck??

Sen kan jag se ytterligare ett problem med ditt resonemang ovan....för jag tror att de flesta inte tänker sig att avstå charterresan bara för att de har lagt ut all personliga service på andra....så där kommer vi in på pengarna igen... 

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Jag håller naturligtvis med, om man gör både och så blir det en annan vinkel på det hela ur ekonomisk synvinkel.

Jag håller också med om att det finns risk för "livsstilsinflation" med automatiska biltvättar, däcksförvaring, RUT-tjänster, hämtmat, taxiresor, uteluncher m.m.

Har man gjort ett aktivt valt att leva på ett visst sätt har jag inga som helst problem med det. Det som jag i så fall reagerar på är de som gör av med alla sina pengar på ett "bekvämt" leverne och sedan har mage att klaga t.ex. på sin låga pension eller hur mycket bankerna tar betalt för deras bolån. Personer som har valt att spendera hela sina inkomst under sitt arbetsliv, tokbudat på en stor villa i Stockholms närförort och köpt ny bil var tredje år har gjort sina val och då tycker jag man får stå för det och ska sen inte komma och klaga. Det är mina fem öre.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1336
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo, 

Nej det är ganska svårt att förstå ibland personer som under alla sina år ha pissat iväg sina pengar och sen har mage att klaga över dålig pension...om det inte är i samband med att de erkänner att de har gjort fel och önskar att de gjort annorlunda..det senare kan trots allt visa på någon form av senkommen mognad...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (217)
Nov (4)

Taggar