Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Avslöjad - jag lever inte som jag lär! Eller?

För dig som är ny på bloggen rekomenderar jag att du börjar här! 

Ibland reflekterar jag över vilken bild av vårt liv som vi ger här på bloggen. För vissa låter det säkert underbart och perfekt och för andra som en ren plåga. Men oavsätt vilken bild vi ger så vet jag att många skapar sig en ganska tydlig bild av oss utifrån sina egna förväntningar och prioriteringar. 

Anledningen till att jag vet detta är att jag gör det själv med andra personer. Någon känd person som jag tycker har sunda åsikter i ett hänseende klistrar jag sedan på en massa övriga positiva föreställningar...och jag blir sedan förvånad när samma person blivit för full och slagits på stan eller det visar sig att hen inte spenderat många timmar med sina barn under uppväxten. Jag tänker alltså att en person som jag tycker delar men världsbild i ett hänseende troligen gör det i alla hänseenden..och sen blir jag besviken..

(Bullerbyliv och glada barn varenda dag...eller?)

Det är svårt att vara 100% jesus brukar Patrik Andersson som driver podden Andra Sätt säga om att vi förväntar oss av dom som väljer att leva annorlunda att de ska vara perfekta vilket ju förstås är nästan omöjligt och inte ett krav som vi ställer på dom som lever i nutidens mittfåra. 

För egen del så är ju vi ganska tydliga med att vi är sparsamma och att vi har prioriterat tid med familjen. Då tänker många att vi alltid, alltid, alltid väljer det billigaste i alla sammahang. Att vi aldrig äter ute eller går på kafe. Vissa tror att vi spenderar all vår vakna tid tillsammans med våra barn. Någon tror att vi lever utan bil då jag ofta pratar mig varm för att cykla och gå. Andra tror att vi lever något slags bullerbyliv där vi aldrig skriker på barnen och där barnen aldrig är aviga eller sätter sig på tvären. Dom flesta förstår ju intellektuellt att så inte är fallet men känslomässigt märker jag i kommentarer och frågor och mail att det finns en sådan grundförväntan. Detta från dom som tycker att det vi gör är positivt.

 

Dom som tycker att det är lite mer negativt och fattigt tänker nog istället att vi går i trasiga kläder, inte gör något roligt med barnen eller att vi gråter varje gång vi måste ta fram plånboken. Att vi snålar och aldig bjuder och bara säger nej till allt roligt här i livet. 

(Frukost på kafé...vad faan håller den där Farbror Fri på med egentligen?)

Ledsen att göra er alla besvikna för vi lever egentligen ett så vansinnigt vanligt liv med den enda skillnaden att vi arbetar betydligt mindre än de flesta och att vi styr detta arbete själva och att vi köper och gör lite färre saker. Vår levandsstandard är dock inte fattig och det därför att vi generellt i Sverige lever i ett sådan absurd fontän av överflöd och välfärd att vi som lever på hälften av en vanlig familj har ändå allt vi behöver och lite till. Igår morse var jag riktigt sur på barnen då dom inte ville komma ut genom dörren och gå till skolan. När jag skriver detta sitter jag på ett kafé och har betalat för frukost. Jag äger både en MacBook och en iPhone och ibland har jag ett missbruksbeteende med twitter. Igår körde vi bil då vi behövde köra några fönster för reparation. Den här veckan har jag dessutom beställt lite nya kläder då en del plagg börjar falla i bitar....och inte minst en regntät jacka är ett tydligt höstbehov:-).

Det är lätt att säga att man inte ska bry sig om vad andra tycker och tänker och personligen tror jag att min styrka på detta område är relativt stark men ändå är vi sociala varelser och vi vill leva upp till förväntningarna från flocken.  

Hur tänker ni kring detta att leva upp till förväntningar? Eller bryr du dig inte alls om vad människor tänker? 

Anonymous's picture
Johan__ (ej registrerad)

Klart det är lätt att bli påverkad även om man tror sig valt det som passar en bäst. Ville egentligen mest skriva, Heja er och kör på!!

Anonymous's picture
Christofer (ej registrerad)

Jag har på senare tid/sedan ett par år tillbaka börjat bry mig betydligt mindre kring vad som anses vara normen, vi byter inte kök - trots att det är från mitten 90-tal, vi byter inte ut våtrumsmatta och våtrumstapet mot kakel bara för att. Vi kör 9 år gammal bil och har inga planer på att byta. När man har familj med tre barn inser man också att ju fler prylar man har ju mer strul och underhåll och tid krävs för att det skall fungera, denna tid lägger vi hellre på varandra, varje gång jag kan köra ett lass med prylar till tippen/återvinningen känns det som en stor befrielse. När det kommer till kläder är jag dock ganska mån om att det inte skall se för schabbit ut, dock fokuserar jag oftast på kvalitet men mer sällan (ex. 1-2 st skjortor / år á 1000-1500, då dessa oftas håller betydligt längre)

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Bryr mig inte mycket om vad folk har för åsikt om mitt sätt att leva, så länge som min inre kompass säger att det är ok!

Vissa eftergifter gör jag dock. Har tv och betalar licens, mest för att inte folk ska tycka jag är ännu konstigare än vad dom redan gör!

Sen är det svårt att förstå för många, den fulla styrkan i detta sätt att leva!

Att vi lever under EU fattigdomsgräns men ändå med mycket lyx och bekvämligheter!

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1408
64
0
Fantastiska Far...

Hej Allihop och tack för era kommentarer, 

Johan - Man ska följa sina drömmar så långt som möjligt men samtidigt så måste man ha en grundläggande respekt för andra för att ha ett bra liv. 

Christipher - känner igen mig i det du beskriver. Man tänker att när man når en viss nivå av att göra sig av med grejer så ska det bli svårare men det är nästan så att det blir enklare. Att köpa få men bra grejer är alltid en vinnare, dock ska man inte alltid dra likhetstecken mellan högt pris och hög kvalitet det finns exempel på billiga och bra grejer men även på dyra och dåliga. 

Kalle56 - Det är bra att leva efter eget huvud samtidigt så är det ju trevligt att komma överens med folk så att man kan hälsa glatt över staketet och bjuda grannen på en kopp kaffe. Det finns också ett mått av att vi tror att vi behöver vissa saker (typ ny bil) för annars kommer grannen titta snett på oss...men i själva verket bryr sig inte grannen ett skit om det. Grannen bryrs sig däremot om att du ler och hälsar och hjälper till när det behövs..det kostar inga pengar! 

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Swedbank har idag presenterat denna undersökning.

SWEDBANK
Minus i plånboken som pensionär, trots skattesänkningar (Cision)
2017-09-25 12:27
När den som är 35 år idag går i pension sjunker inkomsten med 30-40 procent från en dag till en annan. För många yrkesgrupper som redan idag har små marginaler kommer det till och med innebära att ekonomin går minus varje månad. Det visar en ny analys från Swedbank.

- Att inkomsterna faller den dag man går i pension är inget nytt, men att det innebär att många yrkesgrupper kommer hamna på minus varje månad är kanske mindre känt, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och Sparbankerna.

Nödvändiga utgifter i förhållande till inkomst
Olika hushåll spenderar olika mycket pengar. Men utgår man från det mest nödvändiga hamnar utgifterna på omkring 6 800 kronor per månad för ett enpersonhushåll. Lägger man till hyran för en tvåa på 65 kvadrat hamnar de nödvändiga utgifterna på 12 200 kronor per månad. [1]

Hur hög andel av inkomsten som går åt till nödvändiga utgifter beror på hur hög inkomsten är. För en undersköterska går knappt tre fjärdedelar av inkomsten efter skatt åt till det allra nödvändigaste, medan en läkare lägger mindre än 40 procent av sin inkomst efter skatt på nödvändiga utgifter.

- När inkomsten minskar med 30-40 procent för en pensionerad undersköterska kommer hen inte att få sin ekonomi att gå ihop utan ett kompletterande sparande eller bidrag. Trots att regeringen sänker skatten för pensionärer kommer pengarna ändå inte ens att räcka till det mest nödvändiga, fortsätter Arturo Arques.

Stora yrkesgrupper kommer gå minus på sin pension
Även om inkomsten faller lika mycket i procent för de flesta blir det stor skillnad i kronor och ören. För stora yrkesgrupper, såsom undersköterskor och butikssäljare, faller inkomsten efter skatt med över 5 000 kronor per månad från yrkesarbetande i 35-årsåldern till pensionsåldern. [2]

Från att ha 4 500 kronor kvar att leva på varje månad när de nödvändiga utgifterna är betalda kommer undersköterskan gå 600 kronor minus varje månad som pensionär. Inom andra yrken, såsom grundskolelärare och lastbilsförare, kommer pensionen precis räcka till att betala det mest nödvändiga.

- En 35-åring som idag tjänar under 25 000 kronor kommer sannolikt behöva bidrag för att över huvud taget klara ekonomin som pensionär. Det är oroväckande, med tanke på att en relativt stor andel av svenskarna har löner i den nivån och kanske inte heller kan förvänta sig någon rejäl löneutveckling, fortsätter Arturo Arques.

Analysen utgår från Swedbanks beräkningar av nödvändiga levnadskostnader för olika typhushåll. Exemplet utgår från siffror för enpersonhushåll. I beräkningarna används de skattenivåer regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2018. Analys över framtida pension är gjord utifrån Pensionsmyndighetens typfallsmodell och de antaganden som görs där. Utifrån ersättningsnivån har pensionen räknats om till dagens penningvärde.

För mer information:
Arturo Arques, privatekonom, tfn 072-242 99 62 www.swedbank.se/arturosblogg
Madelén Falkenhäll, samhällsanalytiker, tfn 076-790 16 38 www.swedbank.se/privatekonomi

[1] Utifrån Swedbanks beräkningar av nödvändiga levnadskostnader. Kostnad exklusive bil.
[2] I dagens penningvärde.

Det är många som behöver ta åt sig ditt budskap, om det anses besvärligt för en person att överleva på dessa summor!

Anonymous's picture
Miljonär innan 30 (ej registrerad)

Sen blir det kanske så att man i en blogg bygger upp en typ roll eller fiktiv personlighet. För att göra bloggen tydling så förstärker man de delar som bloggen handlar om. Jag tex har aldrig ljugit i bloggen men väljer ju hellre att skriva om när jag går en omväg via soprummet och plockar upp 10 burkar än när jag några gånger om året går ut och tar några öl med kompisar. För att bloggen handlar om min sparsamma väg till ekonomisk frihet och inte om öldrickande.

Så jag tror många skulle uppleva en besvikelse om de såg att jag även under de mest sparsamma åren slösade bort några 100-lappar här och där. Även om jag aldrig skrivit att jag aldrig någonsin skulle betala 60 kr för en öl.

Medan jag i privatlivet snarare gör tvärt om och håller låg profil om besöken i soprummet och avrundar uppåt till 2-3 gånger om året när någon frågar hur ofta jag är på bio, när svaret kanske snarare är 1-2 gånger.

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Sen är det ju så att fff jag och snart miljonär innan 30, inte lever så annorlunda liv! Det är inte lätt för en obekant att se någon skillnad utåt sett!

Vi lever bara på framkanten av vågen!
http://www.mrmoneymustache.com/2013/05/25/which-part-of-the-money-wave-d...

Det går bra med både villa, bil, sommarstuga , båt och utlandsresor om man låter det ske från framkanten av vågen!

Anonymous's picture
Onkel Tom (ej registrerad)

Jag har nämt att jag inte tycker att det är något större värde i att sitta halfull på vin i en pensionärskuvös vilket gör att många läsare verkar tro att jag är absolutist. Så det är ett igenkännande här. 

Samtidigt så måste väl vi som väljer att leva offentligt ha viss förståelse för att människor följer oss av en anledning. Man följer väl dig för att kunna motivera och inspireras till goda val. Om du inte är den inspirationen utan helt "vanlig" så faller ju hela sammanhanget samman något. 

Anonymous's picture
TillVarjePris.se (ej registrerad)

Tycker som Miljonär innan 30, som bloggare måste man ju förtydliga vad man vill framföra och det kan låta extremt ibland, eftersom det blir så stort fokus på just den saken - som i sig är hela poängen.

Liknande kan hända om man är med en kompis. Ett exempelv är om man är med en kompis som har en bra lön och tycker det är värt att köpa dyra saker pga placeboeffekt eller oro eller status. Och man själv då säger saker som, men du vet att du kan köpa den andra hand, både sparsamt mot ekonomin och miljön. Har man sagt såna saker upprepade gånger så blir man lite placerad som snål. Om man då har olika perspektiv och syn på saker blir man automatiskt och omedvetet extrem i sitt sparande i förhållande till kompisen som konsumerar mer. :)

PerPenning's picture
254
625
52
0
PerPenning

Jag förstår inte frågan? Förväntningar från andra?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar