Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Bättre betalt = incitament för att jobba mindre?

I vårt konsumistiska samhälle utgår vi ifrån att om folk får mer pengar kommer de vilja jobba mer, men jag tänker helt tvärt om. Sedan vi började vår resa mot ekonomisk frihet på alvar för 5 år sedan så har vi lärt oss att leva på betydligt mindre pengar samtidigt som vi har fått högre inkomster. Detta gör att det idag blir betydligt mer pengar över varje månad. Samtidigt har jag så länge jag var anställd alltid varit mån om att göra ett bra jobb (även om jag inte levde för eller på jobbet) och det lönade sig i det att jag fick nya spännande uppgifter och även högre lön och lite extra rörlig lön då och då. Frun har gjort en likande resa där hon tillfälligtvis tog en lönesänkning när hon bytte arbetsgivare men genom att jobba på bra så fick hon snart ett erbjudande om att byta igen och då med en lön högre än tidigare. Allt detta gör att vi från att ha planerat att sluta jobba 2018 (för mig) och 2022 för frun nu är i en position att jag redan har slutat och just nu lutar vår prognos mot att frun ska kunna sluta redan nästa år.  

Men vänta nu borde inte mer pengar göra att vi vill jobba mer? Att min lön på några år gick upp med  35% och att min möjlighet till rörlig lön gick upp från 10% av årslönen till 20%. Att frun fick 35% högre lön när hon bytte arbetsgivare? Borde inte det ha gjort att vi ville jobba mer och längre enligt gängse accepterad praxis? Jo kanske det men vi värderar vår tid och vår frihet högre...och dessutom saknar vi absolut ingenting. Om vi skulle få 10 ggr så mycket pengar i morgon så skulle vi inte ändra speciellt mycket i våra liv...visst det är förmätet att säga att om vår förmögenhet gick från 5 miljoner till 50 att det inte skulle påverka alls...men vi skulle inte göra mycket annorlunda. Det enda som skulle hända är att frun skulle sluta jobba direkt och så skulle vi kanske börja fundera på hur pengarna kan komma andra till nytta via någon form av välgörenhet.  

Hur ser ni andra på pengar? Blir ni motiverade att jobba mer eller mindre när ni får mer pengar i plånboken? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
maxaallt.blogspot.se (ej registrerad)

Jag tror nog att om jag hade fått 35% mer lön hade det varit lite svårare att sluta jobba. Man blir lite fartblind och med den ökningen hade man kunnat öka säkerheten, bufferten eller lyxen rätt snabbt. Dessutom ska man inte glömma tjänstepensionen, ofta har man ju 30% avsatt på lön över ca 35k, vilket innebör sjukt mycket pengar på varje tusenlapp... jag hade nog valt att dra mig tillbaka i ett slott istället för koja och jobba 2-3 år till ;)

Oavsett vad man tycker är själva löneförhandlingen något jag ofta funderar på. Jag anser att det är i princip enda sättet att påverka sin ersättning på jobbet (och därmed priset för ens frihet) och då ska man gå "all in". Många jag pratar med menar att "pengar är inte allt" och "man ska ju inte vara girig" eller "man skattar ju ändå bort nästan allt", men som du är inne på kan man ju översätta pengar direkt till frihet. Få 25% löneökning och gå ner till 80% arbetstid går jämnt ut. D'oh?

Kul att höra att Fru Frivid42 snart blir Fantastiska Fru Fri!

Tack för fortsatt inspiration!

/Maxa Allt

Anonymous's picture
Sparräven (ej registrerad)

Tidigt i livet kan det vara mer värt att jobba så mycket som möjligt för att dra nytta av ränta på ränta effekten. Dessutom är det svårare att avvika från normen och be om ledigt istället för pengar tidigare i livet. Är man etablerad och eftertraktad på arbetsmarknaden är det lättare att ställa krav.

Men jag hade gärna sett en lag som gör det möjligt för arbetstagaren att få ut löneförhöjning i minskad arbetstid utan att behöva ange skäl eller få sämre arbetsuppgifter.

Dan's picture
3
5
0
0
Dan

Hej och tack för goda tankar och en bra sida. Tänker att mycket beror på arbetet i sig och hur man trivs med det. Avgör ofta mer än pengar. De som är lyckliga på sitt arbete har inga incitament att sluta om nu alternativet rent filosofiskt inte gör dem ännu lyckligare. För egen del är jag inne på samma tankar som FFF, mer pengar = mindre arbete. Den sociala delen av arbetet har fått ersättas av annat, och friheten att rå mig själv 24h var viktig för mig. Tycker rävens förslag är alldeles utmärkt också.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Maxaallt, Sparräven och Dan och stort tack för era kommentarer!

Maxaallt - visst finns det en frestelse att vilja jobba "bara lite till" när man tjänar bra med pengar men frågan är när det är tillräckligt. Skulle min familj tillexempel bli lyckligare om vi hade ett hus som var dubbelt så stort eller en nyare bil? Om vi åkte på charter två gånger per år? Jag tror inte det och därför vill jag inte hänga kvar längre än nödvändigt även om det skulle ge mycket bra avkastning ekonomiskt. Där kan man ju vara olika, någon kanske är lyckligare i ett slott än i en villa? 

Räven - bra förslag med att jobba mer när man är ung. Jag hade inte nödvändigtvis velat jobba fler timmar när jag var ung men möjlighen hade jag satsat hårdare på att få upp lönen snabbare och gjort av med mindre pengar så att vi hade kunnat sluta tidigare. Ett av problemen om man får upp lönen och dessutom lever för jobbet under en period av livet är att det kan vara svårt att se när det är dags att sluta om man inte från början har en plan. Eller vad tror du om det? 

Dan - mer pengar = mindre arbete eller kanske ännu mer korrekt mer pengar = större frihet. Sen om man trivs superbra med det man gör kan man ju ändå fortsätta men i ännu bättre och friare former när pengar inte längre är en aspekt men måste ta hänsyn till. 

 

 

Anonymous's picture
Malin (ej registrerad)

Alltså, jag jobbar ju för att jag tycker det är kul för det mesta. Sen har jag turen att få helt ok betalt och kan dessutom tjäna in tid som jag kan ta ut nästan när jag önskar. Jag har haft mer än fem veckors semester under hela mitt yrkesliv. I perioder blir det mycket jobb och tid borta från familjen men jag kan samtidigt vara ledig på lov, jobba halvdagar ibland och när jag jobbar är ju barnen med sin pappa. Jag tror inte att jag skulle jobba mindre om jag tjänade bättre. Vi konsumerar mindre nu än för 10 år sedan när lönen var lägre. 

Tack för en fortsatt bra blogg förresten. Det skall bli spännande att höra om flytt och om hur livet blir för er när ni båda är fria.

Anonymous's picture
Sparräven (ej registrerad)

Kanske blir behovet mindre att sluta jobba om jobbet inte fyller upp hela tillvaron?

De flesta är lediga 2 av 5 dagar vilket innebär att två och en halv dags arbete skall till för var ledig dag. Går man ner till 4 arbetsdagar i veckan räcker det med 1,33 arbetsdagar per ledig dag, nästan en halvering av arbetad tid per ledig dag mot endast 20% minskning av lönen.. Jag håller nämligen med Malin i det att det finns mycket som är roligt och givande med att arbeta. Men hade jag kunnat hitta mer roliga och givande saker att göra om jag inte behövde en inkomst? Förmodligen.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Malin och Räven och tack för era kommentarer. 

Malin - super om du tycker att ditt jobb är roligt ett lysande tillfälle att smida medan järnet är varmt, jobba hårt, tjäna mer och lägga undan så att du har frihet och möjlighet att göra något annat den dag som du inte känner samma engagemang. 

Sparräven - smart tanke jag tror generellt att tiden där politiker bestämmer över arbetstiden är över och att vi kommer ha större inflytande själva framgent. Jag propagerar för deltid över en livstid men hur det fördelas kan bero på vilken typ av jobb man har...funkar det med 6 timmars arbetsdag, 4 dagars arbetsvecka eller 10 års hårt arbete efter vilket friheten kommer...det tror jag beror mycket på situationen i det yrke som man valt. 

Anonymous's picture
Malin (ej registrerad)

Klart att engagemanget pendlar men när jobbet är tråkigt planerar jag in en ledig vecka. Sedan går jag hemma och skrotar och inser att jag inte är skapad till att vara hemmafru och så är det kul att gå till jobbet igen. Gissa hur länge jag var föräldraledig...

Jag tror att arbetslivet kommer att bli mindre tidsstyrt och mer prestationsstyrt, i alla fall i tjänstemannayrken. Förhoppningsvis klarar vi av att hålla prestationerna på en lagom nivå så att vi inte arbetar mer än vi gör nu, totalt sett, utan kan jobba mer i perioder när det behövs och sedan vara lediga när det är mindra att göra. Det är också arbetsgivarnas uppgift att använda personalen på bästa sätt och inte utnyttja personalen att prestera mer och mer utan möjlighet till återhämtning. HR betyder väl human resources men min arbetsgivare glömmer ofta att jag är en resurs  och faktiskt den som genererar inkomsterna till koncernen, och ser mig nog mest bara som en kostnad. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar