Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1412
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Bara för att vi delar vissa värderingar så är vi kanske inte är överens om allt?!

Tycker det är intressant att läsa kommentarer på bloggar speciellt därför att diskussionen ofta drar iväg i en riktning som egentligen har mycket litet att göra med själva blogginlägget att göra...brukar inte läsa så mycket kommentarer i andra medier men tror att det troligen är samma där. 

Ett exempel är mitt inlägg förra veckan som jag kallade "Ännu en helt vanlig sparsam dag?" Där jag hade tänkt att ge lite praktiska exempel på hur sparsamheten är integrerad i våra liv och kanske möjlighen få lite mothugg når någon tyckte att vi var slösaktiga som faktiskt har två bilar eller överdrivet snåla när vi köper nästan allt vårt kött på "kort datum" Istället började den långa debatten i kommentarsfältet att handla om hur många timmar det var rimligt för oss att ha barnen på förskolan och fritids. Vi fick också en fråga om vi lät barnen titta på TV...vilket vi gör..kanske lite för mycket...

Har sett liknande debatter blossa upp när till exempel bloggaren miljonärinnan30 ger spartips men där kommentarerna istället handlar om hållbarheten i att fläskkött kostar 39 kronor kilot. Troligen eftersom många som läser hans blobb är konsumtionskritiska och kopplar detta till hållbarhet.

Eller hos bloggerskan Jonna Jinton som bloggar om landsbyggden skrev ett inlägg som var starkt kritiskt mot vindkraft något som vissa av hennes läsare som också är miljövänner och boende på landsbyggden ser som en möjlighet snarare än något negativt.

På andra bloggar har det varit någon som är mycket sparsam men har en sportbil eller någon som bloggar om hållbarhet men samtidigt äter kött.

Oavsett så tror jag att det handlar om att vi tillskriver personer som vi håller med på ett område inställningar som vi kanske inte delar. Till exempel "den här personen cyklar till jobbet precis som jag alltså är vi säkert båda miljömedvetna"...det kan dock visa sig att den andre cyklar helt och hållet av ekonomiska eller hälsomässiga skäl och är en riktig "miljöbov" på andra områden vilket chockar oss när vi får reda på det. 

Vad gäller den här bloggen så handlar den om sparsamhet och att använda våra gemensamma naturresurser effektivt genom att begränsa det vi konsumerar och använda det vi ändå har länge och väl..kort sagt leva lite mindre löjligt inneffektivt än alla andra inom den svenska välavlänade medel- och arbetarklassen. Många som lockas hit delar just denna värdering och tror därför att vi tänker lika på andra områden varför de får en chock när jag säger att våra barn är på förskolan vad andra uppfattar som ganska långa dagar eller när det visar sig att jag låter barnen säcka framför TV'n när de kommer hem efter förskolan (om de vill och efter att de gjort sina respektive sysslor).

Vad är era reflektionr kring detta? Har ni sett den här tendensen i bloggar eller andra kommentarsfält?  

Anonymous's picture
Eva (ej registrerad)

Läser och har läst massor av bloggar senaste fyra åren. I nästan alla fall drar ibland eller ofta kommentarerna iväg mot håll som bloggägaren nog inte förutsett. Det är ju naturligt då blogginlägg ofta innehåller så mycket mer info än vad skribenten tänkt sig. Ser det inte som ett problem. Massor av input är ju resultatet och bloggägaren kan få syn på hur han eller hon uppfattas osv. Det kan också vara givande att följa ett något oväntat spår som uppenbarligen väcker mångas intresse.

Sedan är det väl lite typiskt att vissa vill hålla koll på andras livsföring och till och med få andra att inrätta sig i det led som de anser vara "rätt". Det är ju bara att avfärda. Avvikande beteende är ju känsligt i Sverige. Man bör endast "avvika" på samma sätt som majoriteten. Hur man nu gör det och bevarar sin frihet...

Om man som bloggägare uttryckligen vill diskutera endast ett visst ämne bör man bara skriva det tydligt. Det är ju inte alls otrevligt utan bara anger tonen att här vill jag inte ha kommentarer på annat än det som gäller t ex min fråga i inlägget. Den som då inte respekterar detta är otrevlig och straffar ut sig. En sådan kommentar kan man ta bort också. En blogg är ju i någon mån ägarens plats där kommentatorer får anpassa sig till den anda och regler som råder där! 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1412
64
0
Fantastiska Far...

Hej Eva, jag tycker inte heller att det gör något att debattens vågor går höga så länge som det är en rimlig ton (vilket det hela tiden har varit på den här bloggen men jag har sett andra exempel på andra håll). Däremot är det intressant hur det drar iväg och jag tror att det åtminstonne delvis beror på att vi tror att de som delar några av våra värderingar delar även andra vilket gör att läsaren blir förvånad när så inte är fallet hela vägen....därav kommentarer. Vår sparsamhet hade säker i ett annat sammanhang varit ett hett ämne men här är det vardagsmat:-)  

Anonymous's picture
Ett fattigt landskap (ej registrerad)

Visst är det lätt att man identifierar sig med någon som man läser - det blir lite förebild i många fall, tror jag. Då kan det både bli en besvikelse över att vissa av de andra värderingarna inte var så "goda" som man som läsare hade hoppats. Förväntningarna kan nog stundtals bli alldeles för höga - att man är väldigt bra på något betyder ju aldrig att man är världsklass på allt. Lusten att peka ut detta i kommentarsfältet tror jag dels grundar i att man får en "aha"-upplevelse av att personen trots allt bara är mänsklig. Men det grundar sig nog också i att man ombeds att lämna kommentarer överhuvudtaget - ibland är det ju svårt att hitta intressanta grejer att säga något om. Ett kommentarsfält som enbart består av "Gud vad bra" och "Grattis" blir ju heller inte särskilt dynamiska eller givande. Jag är en typisk person som inte har så stor vana, eller god förmåga, av att hantera kritik. För mig är kommentarsfältet ganska utvecklande eftersom jag lär mig att hantera det på ett konstruktivt sätt. Så länge tonen är god, vill säga. Men jag har nog heller aldrig sett eller upplevt annat.

www.ettfattigtlandskap.com

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1412
64
0
Fantastiska Far...

Hej Ett fattigt landskap och tack för din kommentar, 

För mig handlar det inte om att hålla med eller inte utan snarare att "debatten" kan ta en helt annan vändning i kommentarsfältet än vad man först trodde. Sen är själva debatten jätteintressant och trevlig så länge den här hövlig. Som jag sa ovan hade jag kanske i mitt sparsamhetsinlägg väntat mig invändingen "ni är för snåla" eller "ni är för slösaktiga" men inte "ni har barnen på dagis för länge". Att debatten sedan tog den vändningen har jag i sig inget emot men det var oväntat. 

 

 

Anonymous's picture
Karin (ej registrerad)

Dessa personer som alltid hittar något att gnälla över skulle nog platsa i kategorin complainypants hos Mr Moneymustache. Enligt rådande Janteregler i Sverige skulle det enda rätta för en Frivid42 vara att anmäla sig hos Arbetsförmedlingen. Om ingen arbetsgivare då skulle vilja anställa Frivid42 skulle han efter en tid anvisas någon ofta meningslös aktivitet som inte leder någonvart. Han skulle även uppbära någon form av ersättning. Först då är det enligt de svenska Jantenormerna ok att lämna sina barn på förskolan mer än 15 timmar per vecka. För mig och många andra är däremot Farbror Fri/Frivid42 en stor inspiration och jag anser att han bidrar enormt mycket till samhället genom sitt arbete med bloggen. Så varför skulle det i detta fall vara omoraliskt att utnyttja barnomsorgen? Själv har jag efter att ha läst Frivid42-bloggen och andra sparbloggar blivit så motiverad att jag helt ändrat mitt tänkande och fått igång ett rejält sparande, trots att jag är ensamstående förälder med en deltids undersköterskelön.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1412
64
0
Fantastiska Far...

Hej Karin och tack för din kommentar. Det är alltid kul att få medhåll men framförallt så är det kul att höra din historia (skulle gärna höra mer skulle du vilja skriva en gästblogg?). Det finns två syften med den här bloggen (och den förra) det enda är att hålla mig/oss själva till våra mål det andra och över tid viktigare är att motivera andra så det är så superroligt att höra!! 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar