Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Barn kostar INTE mycket pengar!!!

Äga min tid http://agamintid.blogspot.se/2014/03/barn-kostar-pengar.html skrev detta inlägg för ca en månad sedan och sedan dess har detta inlägg legat som utkast hos mig.

Visst kostar det att ha barn, att få flera munnar att mätta i hushållet, flera som behöver kläder etc, men summorna är inte alls så stora som ofta uppges i olika sammanhang. Det är klart att barn precis som allt annat kan kosta precis hur mycket som helst, men själva faktumet att man har barn behöver inte vara speciellt dyrt. De direkta löpande kostnaderna för oss skulle jag vilja påstå täcks av barnbidraget och flerbarnstillägget.

När barnen föddes uppkom ju vissa kostnader men inte heller de var särskilt stora, en begagnad vagn, babyskydd, vagga och sedan spjälsäng. Vi hade budgeterat ca 10 000 till den första lilla sonen men vi kom aldrig i närheten av att spendera så mycket. De två andra behövde nästan ingenting för det fanns ju redan allt de behövde.

Den största posten är solklart inkomstborfallet under föräldraledigheten när man ‘bara’ får 80% av lönen men å andra sidan köper man ju nästan ingen mat ute, inga pendlingsresor och inte heller någon avgift för barnomsorg etc. Dessutom om man tjänar över brytgänsen för statlig skatt så är det ju de där sista tusenlapparna som beskattas hårdast som man går miste om när man är hemma så mer än hälften av borfallet skulle ju ändå ha tillfallit staten. Dessutom är man ju vanligtvis föräldraledig under 1-1,5 år delat mellan föräldrarna och det är inte så lång tid.

Men det är ju också så att övriga beteenden ändras när barnen kommer, man går inte ut och äter lika ofta och visst slinker det ner en och annan flaska vin men inte som förr och det mesta sker dessutom hemma så man betalar inte restaurang/bar priser för drycken och maten som man ibland lyxar till det med.

Ska försöka summera hur det har sett ut för oss:

Bortfall av inkomst (högt räknat) 7 000 kr i månaden i 14 månader cirka 100 000 kr netto per barn. Totalt för tre barn 300 000 kr.

Inköp av nödvändig utrusting före födseln och under första halvåret, ca 7000 för första barnet och sen någon enstaka tusenlapp för de två övriga, totalt 10 000 kr för tre barn.

Löpande kostander inklusive mat, kläder, blöjor, aktiviteter ca 1000 kronor per barn och månad. 12 000 kronor per år och barn, täcks teoretiskt med råge av barnbidrag och flerbarnstillägg. Med vår ordnade ekonomi har vi valt att ta denna kostnad ur vår egen budget och istället spara barnbidrag och flerbarnstillägg till barnen men fakta kvarstår de löpande kostanderna för barnen täcks av bidrag.  

Övriga kostnader relaterat till barnen skulle kunna vara ett större boende, men helt ärligt skulle du bo hela livet på 30 kvm även om du inte hade barn? Kostnader för bilar och barnomsorg är egetligen kostnader för att kunna arbeta och inte kostnader för barnen. Om det inte var för att vi dagligen måste åka till arbete skulle vi med lätthet klara oss med en enda 10 år gammal kombi som vi körde 1 gång i veckan, och barnen skulle vara på ‘allmänförskola’ i 15 timmar i veckan vilket är avgifsfritt.

Resor etc. ja det kan ju hända att föräldrarna vill åka på resor, men i realiteten är detta då en kostnad för föräldarnas intressen. En 1,3 eller 5 åring eller för den saken skull äldre barn kan lika gärna åka och kampa, åka och hälsa på Mormor eller Farmor eller ta en runda till skogen eller cykla till sjön. Vi har rest med våra barn och men jag lever inte i villfarelsen att det var för deras skull. Detta kan förändras med åren men jag tror att även lite äldre barn uppskattar enkla nöjen minst lika mycket som exotiska resor till avlägsnaplatser.

Hur ser det ut för er, känner ni igen er i vår situation eller ser det helt annorlunda ut?  Vad är det som kostar mer eller mindre för er?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kajsa (ej registrerad)

Barnförsäkringar då? Det är en stor utgift tycker jag...

Anonymous's picture
Emma (ej registrerad)

Hur tänker du kring aktiviteter för barnen? Vi lägger ca 5000 per barn i aktiviteter per termin plus eventuellt utrustning. Klart det inte är "nödvändigt" men något jag vill ge mina barn. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1454
64
0
Fantastiska Far...

Hej Emma och tack för din kommentar, 

Våra barn (utom den minsta som bara är 4) har en del aktiviteter och utövar två idrotter var. Det kostar en del men inkluderas i den budget som vi har lagt upp. Vi tycker att det är viktigt att barnen kan göra det de vill...men tycker samtidigt att det är bra även för dem att lära sig att välja enligt principen "vi kan göra vad som helst men inte allt samtidigt". Barnen har en "budget" på 1000 kr per månad och barn (500 för den lilla tjejen som ärver nästan alla kläder och ännu inte har några aktiviteter) som räcker till kläder, aktiviteter, utrustning mm detta har räckt med råge. Lägre fram räknar vi med att denna summa kommer gå upp men då kommer vi å andra sidan inte ha några utgifter för barnomsorg så det blir bara en "flytt mellan raderna" i budgeten. 

Anonymous's picture
Katrin (ej registrerad)

Hej,

Jag undrar hur ni tänkt kring föräldrapenning när ni varit föräldralediga. Av ditt inlägg stt döma har ni tagit ut full föräldrapenning (7 dagar/vecka).

Jag är just nu föräldraledig men har valt att ta ut så få dagar som möjligt under vårt barns första levnadsår, då SGI inte påverkas då. Detta gör ju förstås att vi får ännu sämre inkomster just nu, men vi ser det som ett sätt att öka möjligheterna till att få mer tid med våra barn framöver. (Bör kanske nämnas att vår situation ser lite annorlunda ut än din, då vi båda har ett varsitt heltidsjobb på kontor. Vi är duktiga på att spara och drömmer om att jobba mindre i framtiden och leva med vår familj så mycket som möjligt, även om vi i dagsläget inte har någon konkret plan för hur detta ska ske. Den tankeprocessen pågår kan man säga...)

Hur tänker/tänkte ni kring föräldrapenningsfrågan? Tycker du att det är en bättre idé att (i vår situation) ta ut full föräldrapenning även första året, och spara pengar istället för dagar?

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1454
64
0
Fantastiska Far...

Hej Karin och tack för din kommenatar,

Lite oväntat att få kommentarer på detta gamla inlägg men jag vet att det här med barn engagerar. Det var nu cirka 3 år sedan vi gick av vår senaste föräldraledighet så jag vet inte hur mycket råd jag kan ge...min kunskap om systemet känns lite daterad vid det här laget. 

Det jag kan säga dock är att vi tog ut föräldraledighet i fulltakt när vi tog ut men vi var också tidvis föräldralediga tillsammans när bara en av oss fick ersättning då vi prioriterade att resa tillsammans både när vårt andra och vårt tredje barn föddes. Det kanske finns/fanns något att vinna på att optimera uttaget av föräldrapenningen men vi utgick istället hela tiden ifrån vad som passade oss som familj och lät inte pengarna styra på det sättet. Eftersom vi kunde leva på mindre än en inkomst så var det aldrig något praktiskt problem även om vissa månader inte blev så bra ur sparsynpunkt under några korta perioder. 

Anonymous's picture
Chris Fluent (ej registrerad)

Apply for a quick and convenient loan to pay off bills and to start a new, financing your projects at a cheapest interest rate of 3%. Do contact us today  with loan amount needed as our minimum loan offer is 100,000.00 to any choice of loan amount .We are  certified ,registered and legit lender contact us today at highclassloanfund@gmail.comApply for a quick and convenient loan to pay off bills and to start a new, financing your projects at a cheapest interest rate of 3%. Do contact us today  with loan amount needed as our minimum loan offer is 100,000.00 to any choice of loan amount .We are  certified ,registered and legit lender contact us today at highclassloanfund@gmail.com

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar