Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Bil eller transport - jättekostnad eller kaffepengar?

De flesta av våra liv är uppsatta så att vi behöver transport och många gånger sätts likhetstecken mellan detta och en bil. Det behöver inte vara sant för vissa är benen eller cykeln huvudsakligt transportmedel för andra så använder de i stort sett uteslutande offentliga transportmedel (buss, tåg, taxi).

 

För att verkligen spara pengar på transport så är det viktigt att ta ett steg tillbaka och se hur absurt det är att transportera sin lilla (eller lite större) rumpa i ett 1 ½ tons stålmonster för att komma från punkt A till punkt B. Denna typ av absurt beteende bör undvikas i mesta möjliga mån. Jag säger inte att bilen inte har sin plats i verktygslådan kring transporter utan vad jag säger är att det är ett verktyg som ska använda med måtta och endast när det verkligen är nödvändigt.

 

Var du bor - är det viktigaste för om du designar ditt liv så att din bostad ligger nära det mesta som du behöver (jobb, skola) och vill (fritid och nöje) göra så kan behovet av transport minskas radikalt. Det innebär besparingar för plånboken men dessutom besparing in tid och för miljön som bara kommer med på köpet.  

 

Hur lite bil klarar jag mig med - det näst viktigaste beslutet är om du verkligen behöver en bil? Om du behöver det så tänk inte “hur mycket har jag råd med” utan tänk “hur lite kan jag klara mig med”. Att köpa en 5-10 år gammal välskött kombi med liten diselmotor och dragkrok bör kunna funka för de flesta familjer och situationer.  

 

Se till att ha en fungerande cykel - det är konstigt hur många det är som utan att blinka slänger iväg 5000 kr på nya däck till bilen eller lika mycket på en service men sen inte tycker sig ha möjlighet att ha en fungerande cykel. En bra begagnad fullt fungerande cykel går att köpa för någon 1000 lapp och har du redan en så kostar det säkert bara några tior eller max några hundra att byta ett däck eller en bromsvajer för att få igång den.

 

Varje gång bilen står är en framgång -  även om du har en bil så bör du försöka lösa så mycket så möjligt av ärenden med mera utan den. Varje gång det har gått en helg utan att du behöver använda bilen eller när du kunnat sammåka med någon så att bilen kan stå kvar hemma är en framgång. Det är inte den enskilda resan som är besparingen det är tankesättet att bil är ett verktyg som ska användas sparsamt...det blir stora besparingar i längden och inte bara för plånboken.

 

Ta det lugnt du kommer fram snart - det finns oftast ingen anledning att hålla på att köra för fort. Det sliter på bilen, ökar risken för olyckor och ökar bränsleförbrukningen. Att jobbet börjar klockan 8 varje morgon kan knappast komma som en överraskning så se till att åka i tid.

 

Service och reparationer - Återigen är det vid köptillfället som den största skillnaden görs. Tänk på att billigare bilar ofta har billigare reservdelar och service, i vissa fall kan det skilja mycket. Många enklare bilar är dessutom mer driftsäkra eftersom de ha mindre funktioner som kan gå sönder. Vad gäller pris på service och reparationer så har konkurrensen från till exempel Mekonomen har gjort att många märkesverkstäder har sänkt sina priser per service men jag rekommenderar ändå att man med jämna mellanrum jämför erbjudandet från märkesverkstaden med andra alternativ.

 

Försäkringar/Skatt - Försäkring och skatt är oftast också billigare på enklare och mindre bilar. Skatten baseras på utsläpp och små bilar med små motorer är gynnade. Vad gäller försäkringar så är det inte ens säkert att man behöver mer än trafikförsäkring på en äldre och enklare bil...för om något skulle hända är det enkelt att köper en “ny” med pengarna på sparkontot (återkommer med mer om detta i ett annat inlägg om försäkringar).  

 

Så summa summarum - viktigast är att bo på rätt plats och att välja rätt fordon. Sen kan man spara lite pengar på småsakerna också men det är på marginalen.

 

Hur tar du dig fram? Klarar du dig utan bil eller behöver du kanske ett SUV-monster för att transportera rumpan?

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Tove (ej registrerad)

Intressant att du skriver om detta för vi har precis blivit billösa. Ofrivilligt visserligen för mannen sladdade av vägen med vår lilla Polo och kostnaden för att återställa var ca 3 ggr så stor som bilens värde. Från början kändes det självklart att köpa ny bil direkt men så började vi fundera och räkna och i tankarna sköts bilköpet fram först några månader så att vi skulle ha bil i sommar, men nu är vi inställda på att vänta med bilköp tills vi ev får barn (om kanske 1,5-2 år). Vi bor centralt i Malmö, har 5 min till tågstationen och 10 meter till en Sunfleet-parkering, så vi kommer nog aldrig mer ha lika bra förutsättningar för att vara utan bil, lika bra att ta chansen! Hade såklart varit bättre om bilen varit i livet så vi kunnat sälja den, men helt ärligt tror jag inte vi hade tagit det beslutet då, även om tanken slagit oss. Sunfleet är ju för övrigt ett perfekt exempel på att betala mindre och få tillgång till mer. Nu kan vi fortfarande enkelt ha bil vid de tillfällen vi behöver det, men kostnaden blir betydligt lägre än för att äga en bil, och vi kan välja bil beroende på tillfälle. Oftast klarar vi oss på minsta möjliga, men blir det bilsemester med kompisar i sommar kan vi ta en kombi och skulle vi flytta så finns det skåpbilar!

Delvis har vi nog dig att tacka för detta beslutet :) Vi har förändrat vår ekonomi mycket de senaste två åren, ökat sparande osv. Hittade din blogg i slutet av förra året och har nu läst igenom hela, väldigt inspirerande! Och har hjälpt oss att ta ännu ett steg framåt. Håller på att vässa budgeten och tar ett steg i taget, har ökat vårt sparande med 1000 kr/månad i år.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1407
64
0
Fantastiska Far...

Hej Tove, tack för din kommentar. Ett perfekt exempel på det "tänk" som jag tror är eftersträvansvärt om man vill ha störe marginaler och per definition bli mer fri! 

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Bra inlägg. Vill man få lite koll på vad olika bilar kostar kan man använda konsumentverkets tjänst bilsvar: http://www.bilsvar.se

Jag tycker dock (som vanligt) att man måste väga in mer aspekter än bara pengar. En typisk sådan är säkerhet. När man väljer bil ska man tycker jag man ska välja den minsta/billigaste bilen som har den säkerhet man vill ha. 

En annan aspekt som kanske bör beaktas är att marginalkostnadsminskningen på att köra mindre avtar ju mindre man kör. Försäkringar har sällan mindre körsträcka än 1000mil om året. Kör man mindre än så betalar man i alla fall samma försäkringskostnad. (Å andra sidan kan man våga ha högre självrisk ju mindre man kör eftersom risken för att råka ut för något minskar om man kör mindre). Däck blir gamla och måste bytas oavsett om de är slut eller inte. Oljan bör bytas varje år oavsett om man kört något eller inte. Den stora kostnaden, värdeminskningen, påverkas endast marginellt av att köra mindre. Skatten påverkas inte alls, inte besiktningen heller av att köra mindre. Om man ska ha bil alls, så kanske det bästa är att dela den med flera och då kunna dela på dessa "fasta" kostnader som inte påverkas så mycket av att köra mindre.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1407
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kilo, mycket intelligenta synpukter. Varje mil som inte blir körd är en besparing men som du säger så finns det "trösklar" så när man kan gå ner på en lägre körsträcka på försäkringen så kan man i ett steg ta ett större steg nedåt. Å andra sidan om man har en så billig bil så att man bara behöver trafikförsäkring så är skillnaden mindre än en tank bränsle. 

Som jag sa så är de största besparingarna beroende på var man bor och vilket bil man väljer om det visar sig att man behöver en. Sen kan man "spela" lite med andra aspekter som kan trimma detta i marginalerna men det har i sammahanget rätt liten betydelse.  

masterstocks's picture
2
3
0
0
masterstocks

Tycker att det är ett ämne som ständigt dyker upp och det är något komplex kan jag tycka.

Att ha en bil kan vara en dyr kostnad men samtidigt oerhört nödvändigt i samband olika aktiviteter. 

Har räknat på det många gånger och har delade meningar hur man skall göra kring ägandet av en bil. Man vill minska graden av värdeminskning som man utsätts för och samtidigt vill man ändå ha en fungerade kärra som är billig i drift. Helt klart en balansgång som kräver en del eftertanke.

Själv kräver intressen och andra aktiviter att jag har tillgång till bil, tycker samtidigt att bilen ger mig frihet för att kunna ta mig var jag vill när jag vill. En frihet som få andra transportmedel kan erbjuda på samma sätt.

Jag söker egentligen på förslag på så billigt bilägande som möjligt. Kör väl ca 20-30 mil per vecka...

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1407
64
0
Fantastiska Far...

masterstocks: Tycker att det är ett ämne som ständigt dyker upp och det är något komplex kan jag tycka.Att ha en bil kan vara en dyr kostnad men samtidigt oerhört nödvändigt i samband olika aktiviteter. Har räknat på det många gånger och har delade meningar hur man skall göra kring ägandet av en bil. Man vill minska graden av värdeminskning som man utsätts för och samtidigt vill man ändå ha en fungerade kärra som är billig i drift. Helt klart en balansgång som kräver en del eftertanke.Själv kräver intressen och andra aktiviter att jag har tillgång till bil, tycker samtidigt att bilen ger mig frihet för att kunna ta mig var jag vill när jag vill. En frihet som få andra transportmedel kan erbjuda på samma sätt.Jag söker egentligen på förslag på så billigt bilägande som möjligt. Kör väl ca 20-30 mil per vecka... 

Det här är mitt svar på din fråga "Att köpa en 5-10 år gammal välskött kombi med liten diselmotor och dragkrok bör kunna funka för de flesta familjer och situationer" sen gäller det bara att köra så lite som möjligt!

Anonymous's picture
lizcofs (ej registrerad)

Hej FFF,

Har själv märkt hur mycket pengar en bil drar. Tidigare körde vi i familjen 1800 mil per år per bil dvs 3600 mil totalt per år.

 

Genom en flytt under 2015 så kör ingen vuxen längre bil jobbet mot tidigare 2 vuxna och barnen kan gå till sina aktiviteter. Även veckohandling kan till 70-80% göras till fots.

Detta innebär att nu kör vi istället 100 mil per månad med en bil. Totalt 1200 mil på årsbasis vilket är en tredjedel av tidigare. För oss innebär det en nettobesparing på mellan 6000-7000 kr per månad.

 

Givetvis fungerar det inte för alla att helt enkelt flytta närmare allting men det jag vill påvisa med detta är att ett mindre bilkörande kan spara mycket pengar.

Anonymous's picture
Patrik (ej registrerad)

Hur tänker du vid vid en flytt till annan ort bara för att arbete finns på denna plats.

Jobbar i stockholm och med priserna på lägenheter i stockholm måste det finnas en tröskel där det är billigare att pendla från kringligande orter? (kanske kul att spinna vidare på detta i ett framtida inlägg?).

Jag bor i uppsala och pendlar till stockholm, det motsvarar 1,5-2h resväg och 7 mil/dag. Tillfälligt då jag hoppas sambon också kan byta jobb inom kort. Däremot kommer ca 1 000kr/månad att komma som skatteåterbäring, vilket är ytterligare en aspekt.

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1407
64
0
Fantastiska Far...

Hej Liscofs och tack för din kommentar. Jag kan inte annat än hålla med om att det finns fantastiska besparingar att göra kring transporter och dessutom utan att man går miste om något viktig snare så att man ökar livskvaliten för att man spenerar mindre tid i bilen och rör på sig mer.

 

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1407
64
0
Fantastiska Far...

Hej Patrik och stort tack för din kommentar! 

Självklart finns det en avvägning men om man väger samman tid och kostnad för pendling så tror jag nästan alltid att flytta närmare jobbet vinner...det skulle det göra  för mig i varje fall för jag sätter ett så högt värde på min fria tid. Sen kan det ju finnas gradskilnader...man kan till exempel bo utanför tullarna i Stockholm och ändå oftast cykla till jobbet i centrala stan. Sen är det ju inte säkert att det är bostaden som skall "flyttas" det kan ju också vara så att man kan byta jobb eller förhandla att man jobbar hemmifrån flera dagara i veckan.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (23)

Taggar