Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Black Fredagsfunderingen - Varför tar vi det sämsta ur tacksägelsehelgen?

På senare år har vi tagit till oss mer och mer av amerikanska högtider, det konstiga är dock att det verkar vara i första hand den kommersiella delen vi tar till oss. Det finns flera exempel men Black Friday är troligen det tydligaste exemplet. 

Thanksgiving (Tacksägelse) är nog den högtid som mest tydligt förenar det amerikanska folket. Det är en högtid när man samlas med familjen och äter en traditionsrik måltid. Högtiden handlar om att visa tacksamhet för allt man har och vanligen ingår i de flesta traditioner att man går runt bordet och alla berättar vad de är tacksamma för. Det är också en högtid som firas av i stort sett alla befolkningsgrupper till skillnad ifrån andra religösa högtider. Som en bieffekt av den här helgen som allid infaller på en torsdag så har många ledigt även fredagen efter och det har blivit "starten på julhandeln" i USA och olika företag slåss om att ha de bästa reorna för att få folk genom dörren och det finns till och med exempel på tillfällen när människor har dött för att det är sån trängsel för att komma över billig TV eller spelkonsol. Enligt mitt sätt att se det så är Black Friday den vackra helgens mörka baksida. 

Då till Sverige...firar vi Thanksgiving...NEJ....har vi Black Friday? JA..självklart varje tillfälle att bränna pengar måste ju tas tillvara. Vi svenskar (som oftast anser oss vara så mycket smartare än amerikanerna som bara shoppar och lånar) väljer alltså att skita i själva högtiden och bara plocka upp den konsumistiska blidtarmen? 

Visst jag förstår att det finns kommersiella intressen bakom. Alla företag marknadsföra olika typer av "Black Friday" erbjudanden och helt plötsligt blir det ett begrepp men ändå. Borde vi inte vara smartare än det? Om Google ads sa till dig att hoppa från en bro skulle du då göra det? 

Hur som helst tycker jag att vi gemensamt kan bestämma att skita i Black Friday och istället sätta oss runt bordet ikväll med våra nära och kära och berätta vad vi är tacksamma för! Vad tycker ni? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Tove (ej registrerad)

Jag håller med om i princip allt du skriver och är också emot hela konsumtionshysterin! Men när det nu ändå finns en black friday så är det ett bra tillfälle att passa på att köpa sånt man ändå tänkt köpa, till en billigare peng ;) Så det blir nog några fynd för oss, några julklappar t ex, men inga onödiga spontanköp.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Tove,

Jag är notoriskt misstänksam mot erbjudanden eftersom det oftast visar sig att det kommer ett ännu bättre veckan efter. Däremot så är det ju dumt att betala för mycket så har man möjlighet att köpa nått man behöver för 100 kr istället för 200 så ska man ju så klart slå till. Det absolut viktigaste är dock att alltid alltid komma ihåg att det köpet som aldrig genomförs är 100% besparing...och det kan inget erbjudande i världen slå:-)

Anonymous's picture
Malin (ej registrerad)

Tyvärr, måste köpa skridskor till sonen som skall på skridskokalas imorgon. Jag hoppas bara att det inte är totalt kaos i affären som jag planerat att åka till.

PerPenning's picture
254
626
52
0
PerPenning

You've got my sword. :)

Anonymous's picture
Maria (ej registrerad)

Du har SÅ rätt, varför ska vi anamma detta!! Hemflyttad från USA, känns lite tragiskt när man tänker på att denna högtid är större än julen då de flesta amerikanarna får/tar 4 dagars ledighet i följd. Det som var den stora helgen för släkt och vänner att umgås har nu blivit till att köa några timmar av sin lediga dag eftersom att "black friday" numer förskjutits mot thanksgiving. Förr så öppnade de fredag morgon, sen på natten till fredagen. Vi testade black friday upplevelsen förra året på target. De öppnade kl18 på torsdagen (thanksgiving) så folk började köa vid 15. Så gick det med den helgdagen..!

Anonymous's picture
Mr D (ej registrerad)

Har inte Black friday något med "årsbokslut för butiker" i USA att göra? Typ som vi har vår mellandagsrea? 

Anonymous's picture
Maria (ej registrerad)

Ursprunget till black friday tror jag var att det var handelns sämsta dag så handeln ville locka till sig köpare och samtidigt kicka igång julhandeln.

Anonymous's picture
Tove (ej registrerad)

Självklart är det så och jag syftade varken på idiotköp eller kassa erbjudanden. Men många butiker hade 15-25% på ett helt köp, så vi passade på att köpa några julklappar till syskonbarnen som vi hade köpt oavsett. Och köpte såklart inte mer för att det var billigare, utan varsin liten grej, men till 20% lägre pris.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Allihopa och tack för era kommentarer, 

Historien jag har hört om black friday var att det från första början var den "mörkaste dagen" i handeln i USA dagen efter thanksgiving orkade ingen ut och handla och det var mörkt och tomt i butiken. Någon marknadsförare fick nys om detta och tänkte att en ledig dag är en shopping dag och skapade "black friday" och det skulle vara chock erbjudanden för att få ut folket. Numera brukar en del även tillskriva det till att det är den dagen som handlarna går över från röda (negativt resultat) till svarta (positivt resultat) för helåret. Det senare kan nog också vara sant...men det måste vara en förädring som skett efter det att Black Friday redan var etablerat.

Oavsett varför denna fredag finns så har den egetligen ingen svensk koppling och är det något som vi ändå ska importera från USA så borde det väl ändå vara Thanksgiving för vi har så vansinnigt mycket att vara tacksamma för! 

 

 

  

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar