Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1359
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Bluffen Farbror Fri är avslöjad!

Idag är jag med i lyxfällan podden...lyssna här!

För dig som är ny på bloggen så rekommenderar jag att du börjar här:-) 

Kul att höra vad ni tycker:-) 

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Du gör bra ifrån dig!

Sen är det lätt för oss hippies att glömma hur svårt det är för normala sansade människor att på riktigt ta till sig filosofin och inte bara titta på siffrorna!

Anonymous's picture
anonym (ej registrerad)

Jag hade nog tagit det lugnt med Grimlund, det går extremt obehagliga rykten i Martin Timell-klass där. Inte för att man ska lyssna på allt, men lite på sin vakt kan man gott vara när anklagelserna kommer från så många håll-

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1359
65
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer, 

Kalle - ja jag tycker att det  blev en rätt bra stämning i studion med lite allvar men också en hel del skratt vilket är bra så detta inte blir ett gravallvarligt ämne vilket det ju inte är. Helt klart är det svårt för många att ta till sig filosofin men det kanske finns en skönhet i det också att man får mogna lite över tid. 

Anonym - jag har också hört ryktena även om dom inte var kända när jag spelade in avsnittet vilket var för ett tag sedan Rent generellt så vill jag inte ha några starka åsikter om någon som inte är dömd och/eller har erkänt...men mer generellt så verkar ju mediabranchen vara ett rätt ruttet ställe...minst sagt! 

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Det är lite personligt men har undrat länge. Du är ju egentligen lite för ung för att tillhöra generationen som valde frihet och lycka, före materiella ting!

Har dina föräldrar något med ditt sätt att se på livet att göra?

Anonymous's picture
eva (ej registrerad)

Hej! Alltid lika inspirerande att läsa bloggen och nu faktiskt få höra dig. Jag blir påmind om hur viktigt det är att börja med att räkna ut vad man är nöjd med. Jag tror jag hörde det första gången från Underbara Klara där hon ställde den frågan: hur mycket är jag nöjd med. Det är skillnad på frågorna, hur mycket kan jag leva på och hur mycket är jag nöjd med. Ni verkar ha svar på den frågan och utgår från det när ni beräknade vad ni behövde spara. Jag har också en fråga som togs upp i podden. Du säger att ni har ett lån kvar eftersom man annars kan få svårt att låna. Jag vill gå i tidig pension och har därför målsättning att bli helt skuldfri, men börjar nu tvivla på om det är bäst att lägga mer pengar på amortering. Vårat hus är taxerat till ca 3,5 Mkr och vårat huslån är på 760 000 kr. Alltså är vi långt under 50% belånade. Hur skulle du ha gjort. Amortera ner till vad då? Eller helt sluta amortera och bara spara. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1359
65
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer, 

Kalle -  väldigt intressant fråga. Jag har inte direkt tagit det liv som mina föräldrar gjorde. Däremot så kan jag absolut se hur dom har påverkat mig och tror att jag har försökt plocka russinen ur kakan när det gäller mina föräldrars och andra släktingars attityd. Min far jobbade ända fram till traditionell pension (och dog mindre än ett år därefter) men under vår uppväxt så hoppade han av en karriär för att kunna vara hemma till middagen varje dag med oss. Min mor var alltid mån om att vara generös mot gäster och jobbade halvtid under våra unga år. Mina föräldrar hade ett fritidshus under uppväxten och där spenderade vi i stort sett varje helg och alla semesterveckor vilket också påverkat min syn på prioriteringar. Vi har nu valt att avstå från fritidshus därför att min syn är att ska man ha något sådant så ska man i så fall vara där så mycket. Sen hade jag en farmor (som blev 99 år gammal) och som var fantastisk på att laga mat som var god men kostade väldigt lite det betyder att den absolut överlägset godaste maten jag åt under min uppväxt var mycekt billig vilket så klart har påverkat min syn på pris/kvalitet vad gäller mat. Min frus föräldrar levde under hela hennes uppväxt på en lön och hade 4 barn. Dom reste samtidigt en hel del och såg i stort sett hela Europa och Nordamerika så även dom är en förebild (och dom är numera våra grannar). Vet inte om det helt svarar på frågan...men generellt skulle jag vilja påstå att vår generation uppväxta på 80-talet kanske ur denna synvikel är den mest förtappade. Min känsla är att både äldre och yngre personer har lättare att förstå våra livsval. 

Eva -När vi flyttade till vårt senaste hus så betalade vi lite mer för det än det vi sålde samtidigt så har vi där möjlighet till uthyrning och det är mindre och billigare i drift och därmed föll det sig naturligt att utnyttja det låneutrymme som fanns i form av pantbrev på 600 tkr. Ett lån som vi för närvarande inte amorterar på.  Det är i första hand en fråga om tycke och smak. Vi hade kunnat lösa alla våra lån men gillar att ha den extra flexibilitet som det innebär att istället ha dessa pengar tillgängliga. Å andra sidan så tänker jag att om vi hade lite mer pengar så skulle det falla sig väldigt naturligt att använda dessa för att amortera ner lånet, vi har tidigare varit helt skuldfria (förutom CSN) och det är en underbar känsla. 

 

Anonymous's picture
JoF (ej registrerad)

Väldigt bra intervju!

Kände igen mig lite när du pratade om ekonomibloggare som försökt köra för hårt (med både heltidsjobb och firma på sidan) men jag har ju hållit på lite mer än 6 månader (7 år typ) så det var nog inte jag som avsågs. 

Fortsätt berätta om livet som fri, vi behöver tänka och planera i dessa banor för att få en bra målbild!

MVH, JobbochFirma

Anonymous's picture
Stephen Williams (ej registrerad)

Erbjuder KREDITA !!!

Vi är Stephen Villiams Loan Service som erbjuder långsiktig och kortfristig finansiering med en räntesats om 2%.

Om du är intresserad, kontakta oss med informationen nedan i E-post,
stephenswillsloan@gmail.com

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (8)

Taggar