Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1332
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Bo där du vill vara!

Det har varit lite tight med tid på sistone så detta inlägg skrevs sent på kvällen och med ett glas vin i handen...så vi får se hur det slutar:-)

Den här sommaren har väldigt mycket präglats av vår flytt och en sån här förändring föder mycket tankar. Delvis är det jobbigt för barnen som börjar nya klasser och förskolor och det smittar av sig på oss också. Vi har fortfarande flera tiotals kartonger som inte är upppackade och den här veckan har vi både monterat in en duschkabin och gjort förberedelser för en diskmaskin (fanns inte tidigare i huset..vilket också har varit spännande att in några månader diska allt för hand..har funkat bättre än väntat faktiskt). Trots att vi jobbat på bra så är det massor kvar att göra och som småbarnsföräldrar har man redan utan flytt ganska mycket på agendan. 

Trots att det är utmanande så står ett faktum fullständigt klart för oss efter de här första veckorna vilket är att man ska "bo där man vill vara",med det menar jag att man inte ska längta bort utan bara önska sig mer tid. Som vi har det nu så har vi gångavstånd till det nästan allt  vi behöver och dessutom bor vi på en "turistort" vilket betyder att det är generellt bättre service och större utbud av allt men samtidigt mycket av småstadens fördelar. Vi har gångavstånd till en strand där vi får vara nästan själva och både skolan och skogen ligger runt hörnet. Att vi är på rätt ställe visar sig också i att vi under dessa veckor nästan inte alls använt bilen (förutom för en kort semesterutflykt och lite flyttbestyr..rundor till återvinningen med mera). Däremot har vi använt cyklarna mycket!! 

Vi kommer behöva fortsätta jobba en hel del med huset och flytten även under hösten och det hade helt klart varit bekvämare att stanna kvar där var innan, men bekvämlighet är inte målet...målet är lycka och förnöjsamhet och där har vi helt klart dragit vinstlotten på vår nya ort. 

En positiv bieffekt av att vi bor på ett ställe där andra semestrar är att om vi någon gång (hur otroligt det än kan verka) skulle längta bort så kan vi hyra ut huset och få en inkomst som täcker boende på en annan ort ett tag:-)

Hur är det för dig? Hur har du resonerat kring boendeort? Är det jobbet som får styra eller nått annat? 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Malin (ej registrerad)

Jag hade egentigen tänkt svara på förra inlägget men du hann skriva ett nytt, intressant inlägg.

Jag har ett yrke som tillåter mig att bosätta mig i en mindre ort medan min man är låst till storstäderna. Så visst har jobbet fått styra. Vi har inga planer på tidig pension, vi gillar att jobba, och vår sparsamma livsstil är mer ett uttryck för vårt ointresse att shoppa. Valet att bo i en storstadsregion har naturligtvis inverkan på vår boendekostnad, vi bor i en relativt dyr, och efter att vi renoverat och byggt ut, också relativt stor villa. Men, vi kan båda cykla till jobbet, vi har badrocksavstånd till badstranden, utsikt över ett naturområde och gångavstånd till ett annat. Förhoppningsvis kan vi också hyra ut huset under somrarna, när vi semestrar på annan ort, just för att läget är bra. 

Vad vi inte visste när vi flyttade till huset var vilka fantastiska grannar vi skulle få. Vi lånar, lånar ut, ger bort, bakar, syltar, saftar, grillar, passar barn, parkerar bilar, vattnar, åt varandra på ett härligt, otvunget sätt som nu har blivit en del av vardagen. I början tyckte jag att det var lite jobbigt, att jag var tvungen att hjälpa/bjuda tillbaka med en gång. Nu, efter några år, har jag insett att det jämnar ut sig över tid. Den hjälp jag fick för två år sedan kan jag ge tillbaka nu.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej Malin och tack för din kommentar. 

Jag brukar prata väl om de mindre orterna därför att jag tycker att det är för få som ser de möjligheterna medan alla bara tittar på storstäder. Samtidigt är det ju så att vissa jobb inte finns på mindre orter och där måste man göra en avvägning. Hur som helst låter det som om ni har hittat ett superbra ställe att bo på och jag tycker också att det låter som om ni hamnat i ett granskap som påminner om det där vi nu bor....Förutom grannar bor vi även precis bredvid mina svärföräldrar vilket många tycker låter hemskt...men då vet dom inte hur bra svärföräldrar som jag har:-) 

När det gäller generositet så är det ju så att de flesta människor vill bjuda på det som de är bra på. Om jag är duktig på att baka vill jag gärna att andra smakar och gillar jag att koka sylt så räcker det ofta till fler än familjen. Man kan låna verktyg av varandra och så kan man själv köpa det som ingen har...och kan sen låna ut detta...när det fungerar är det underbart smart och effektivt!! 

 

 

Anonymous's picture
OlaSlayer (ej registrerad)

Hej FarbrorFri,

Vi letade långt och länge efter en bostad men vi hittade ett hus för ca 1.5 år sedan när vi kände att här vill vi bo så länge barnen är små. Dagis är 30m dörr till dörr, skolan är ca 150m bort och vi bor i ett lugnt bostadsområde.

Vi trivs bäst där vi är just nu men när barnen är stora och klarar sig själva och gått ur skolan så kommer vi flytta ut på landet där vi kan sköta oss själva. Så kort förklarat så fick barnen styra, vi vill kunna vara till hands direkt när det är något och detta låg nära både sambons jobb och barnens dagis. Själv får jag pendla men 25minuter är inte hela världen :).

Vill lyfta fram att vi var på ca 25 visningar där inget fastnade men när vi klev in i huset sa min sambo, de är här och jag avslutade meningen med "vi ska bo". Då får det kosta lite extra och den bubblan vi har för tillfället kommer troligtvis ge oss lite ekonomiskt bakslag men på nästan 20 år är det piss i nilen och kommer inte påverka våran ekonomi nämnvärt.

Bra och intressant inlägg!

// OlaSlayer

Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

Som vanligt mycket kloka tankar...

Självklart skall man bo där man vill vara, och där vill man också bo. Det finns ytterligare en liten fördel om man är långsiktig. Om man skulle behöva ändra storlek på boendet (större för fler barn eller mindre när barnen flyttat ut) så behöver man inte bekymra sig om prisutvecklingen på orten eftersom man själv är med från början.

Också klokt att bo i "mindre ort" om det är möjligt för 2 jobb. Det kan betyda pendling men det är det nog värt. Tycker synd om alla yngre som flyttar till Stockholm, och skaffar sig så stora boendekostnader att det inte blir något över till säkerhetsbuffert (ränte- och skattehöjning) eller långsiktigt sparande (frihet eller pensionering)

Men ett bra boende kan inte mätas i pengar... :-)

Besser

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej OlaSlayer och Besser och tack för era kommentarer. 

Ola - Det är klart att man som barnfamilj får välja mycket utifrån barnen eftersom det är deras skolgång, vänner och aktiviteter som blir centrala i livet...vare sig man vill eller inte. Att kunna jobba nära är också super bra...personligen har jag satt gränsen för pendling till 15 minuter och det har oftast fungerat...inte alltid...ett inlägg om det på gång nästa vecka..

Besser - den mindre orten är inte svaret på allt men jag tycker faktiskt att den kommer i skymundan mellan storstadsnormen och drömmen om "landet". Det är väldigt effektivt att bo på en mindre ort där det finns hyfsad service så att man kan utföra det dagliga utan att sätta sig i bilen, samtidigt som man har lätt och ostörd access till naturen. För högavlönade kan det absolut (ekonomiskt) vara värt det att bo i en storstad men för normal inkomsttagare (som ofta kan hitta jobb även på mindre orter) så är det inte självklart att storstaden ger större möjligheter. 

Anonymous's picture
Jen (ej registrerad)

I vårt fall, familj med två små barn har mindre samhälle med nÄrhet till det mesta varit  avgörande nu när vi köpte hus. spännande med kommande inlägg om pendling.Vi har precis flyttat ut från storstad och bosatt oss i ett mindre samhälle, vilket innebar att jag ökade min pendling från 10 min till 1 timme och 10 min. Med två små barn är detta värdelöst och efter en vecka är jag helt slut. Pendlingen  tar tid, kostar pengar och ja ett arbete i närområdet vore bättre. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1332
65
0
Fantastiska Far...

Hej Jen och tack för din kommentar. Enligt mitt sätt att se det så är pendling bland det mest förhatliga som finns men det kan vara nödvändigt under korta perioder (omställning) men fokus måste alltid vara på att antingen flytta eller hitta ett jobb på närmare håll...som sagt..mer om det i ett inläg senare i veckan! 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar