Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Boende - tänk längre och i flera perspektiv för att verkligen minska kostnaderna!

När sparande diskuteras i media så handlar det ofta om att omförhandla ränta, att hitta ett bättre elavtal eller få ett bättre pris på försäkringen. Det är i och för sig inte fel att titta på detta men det är för de allra flesta helt fel ände att börja i eftersom detta bara är en justering i marginalen av en mycket ineffektiv användning av sina ekonomiska medel. 

 

Hela våra liv utgår ifrån var vi bor. Boendet kan se olika ut det kan vara lägenheter, hus, slott, koja och husvagn men det är där vi vanligtvis äter kvällsmat och frukost och där vi sover så när varje ny dag börjar så utgår den från hemmet och vanligen slutar dagen i hemmet. Boendet är också vanligen den störst enskilda posten i hushållsekonomin varför val av boende är mycket viktigt för den som vill ha hög livskvalitet och kanske i förlängningen bli fri. Detta är några saker som jag tycker man ska fundera på innan man beslutar sig för hur och var man ska bo

 

Alternativa boende former - behöver du ha ett eget boende? Kan du till exempel i samband med studier hyra ett rum, fortsätta att bo hemma eller bo flera tillsammans för att få ner kostnaden. 

 

Den geografiska placeringen av boendet är A & O - pendling i motoriserade fordon är ett djävulens påfund -därför bör pendling till och från de vanligast förekommande aktiviteterna (vanligen jobb eller skola) bör vara så korta att det blir onödigt att ha bil om bil är nödvändigt för vissa aktiviteter se åtminstone till att du inte behöver bil för att ta dig till jobb och skola. 

 

Så lite boende som du kan leva med - istället för som är gängse norm att köpa så mycket boende som är möjligt givet inkomst så bör man istället titta på hur lite boende man kan tänka sig ha utan att det på något betydande sätt minskar livskvalitet…skaffa inte mer än du behöver..det kostar pengar varje månad och det ger även ett tillvänjning. 

 

Möjlighet till extrainkomster - går det att hyra ut någon del av boendet antingen löpande eller till exempel under turistsäsong? Om du har planerat väl och inte behöver bil men har ett garage går det att hyra ut? En stuga på tomten går kanske att hyra ut? 

 

Ingen lyxrenovering - När boendet ska fixas till så tänk på att göra trevligt för familjen och självklart måste grundläggande funktioner vara på plats. Däremot så är det vanligen mycket svårt att räkna hem lyxrenoveringar vare sig ekonomiskt eller i livskvalitet…dessutom bör man tänka på att de där lyxrenoveringarna kanske är anledningen till att man aldrig har tid att vara hemma och njuta av dem då man istället måste jobba över…

 

Gör mycket själv -  Skaffa ett boende som är hanterbart så att du kan göra mycket själv i och kring boendet. Visst kan det ibland vara nödvändigt att ta in specialkompetens kring vissa reparationer men det mesta av det dagliga bör du kunna göra själv. Den förmågan och hur bostaden ska underhållas bör vara med i tänket redan vid inköp. 

 

Skaffa långkalsonger - När termometern visare -15 grader ute så är det lite galet att gå inne i T-shirt medan värmesystemet går för fullt och tär på både plånbok och miljö. Skaffa istället en tröja, ett par långkallingar och ett par gubbtofflor. 

 

Sist och också minst, förhandla bra priser - när allt ovan är på plats så kan du börja fundera på att förhandla bättre priser på räntan, elen, försäkringen etc. Det gör dock bara skillnad på marginalen medan tipsen ovan kan spara mer än 50% av boendekostnaderna.  

 

Vad är era tankar kring boende och boendekostnader? Några ytterligare tips?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Jkr (ej registrerad)

Ett önskemål om blogginlägg. Sommaren och semestern närmar sig. Hur kan vi få till miljöombyte och gärna lite värme o bad på ett smart sätt? Gärna praktiska exempel om du har några. Semestern kan påverka väldigt mycket på årskostnaden om man följer den grå massan.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Jkr, det är en av de områden som jag kommer beröra i min serie. Så ge dig till tåls det kommer nog något snart. Tyvärr kommer FFF aldrig ge OK till att flyga tvärs över värden för en vecka i solen...däremot kanske för några månader med några års mellanrum:-)

Anonymous's picture
Maria (ej registrerad)

Jag bor i en liten lägenhet (valde den för att det är gångavstånd till jobbet men det är ett dyrt område tyvärr) så jag betalade hotellövernattning för mamma och pappa samt min bror med familj när jag firade min födelsedag, hade varit så mycket dyrarare att ha ett gästrum. 

Anonymous's picture
millan i skåne (ej registrerad)

Jag bor på landet i skåne. Gården köpte jag ganska billigt men jag har lagt en hel del pengar på renovering. För 2,5 år sedan bytte jag ut vedpannan till en större, satte in ackumulatortank och grävde nytt avlopp och markbädd. Nu har jag precis renoverat köket.. Jag kunde gjort en budgetrenovering men jag vill ha ett stort fint kök där jag kan umgås med släkt och vänner. Gården köpte jag för 475 tusen och nu har jag lånat upp den med 300 tusen. Skulle behöva låna lite till för att betala det sista av renoveringen. Jag tänkte om jag har lån på en miljon så skulle jag kuna betala av 50-75 tusen om året beroende på om jag avstår långsemestrar utomlands.

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Maria och tack för din kommentar. Bättre att som du gjort bygga vardagen effektiv och sen lägga ut lite extra de enstaka gångerna istället för att bygga en ineffektiv vardag bara för att ha extra rum för något speciellt enstaka tillfälle. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Millan och tack för din kommentar. 

Ibland kan det vara rätt att låna till något som behövs men var försiktig med lån för månadskostnaden låter så låg och man kan frestas att låna mer än nödvändigt och göra renoveringar och förbättringar som i slutändan kostar mer än de smakar.....

Anonymous's picture
Laura (ej registrerad)

Den viktigaste frågan, köpa eller hyra? Jag tänker som nybörjare med små barn med en arbetslös partner. Vi hyr just nu och det känns perfekt för oss. Går något sönder är lösningen bara ett samtal bort, "gratis" då det ingår i hyran. Visst har vi tänkt på att köpa hus (aldrig bostadsrätt då vi tycker att det är meningslöst), men det känns inte lockande med oförutsedda utgifter... Så vad är din åsikt?

Fantastiska Farbror Fri's picture
306
1413
64
0
Fantastiska Far...

Hej Laura och tack för din kommentar, 

Jag tycker att hyra är en underskattat boendeform, det har i och för sig rent matematiskt så att det över de flesta tider har lönat sig att äga men då tar man inte in den tid och oro som kan komma av att ha ansvar för sitt eget boende. De olika upplåtelseformerna (Äga, bostadsrätt, hyresrätt) har helt klart en plats och den jag generellt är mest tveksamtill är bostadsrätten då det i realiteten inte innebär ett ägande utan en rättighet att bo och ett föreningsmedlemskap. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar