Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Boende & Transportvecka #krossabudgeten - 80% - Fundering och summering!

Då har vi gått igenom ännu en vecka med #krossabudgeten och denna gång är det boende och transportkostnaderna som har fått sig en känga. Om man tillämpar dessa tankesätt är jag övertygad att det går att spara uppåt 80% av budgeten för en medelinkomstfamilj om man verkligen vill men utan att vara särskilt extrem ska de flesta kunna plocka ut åtminstone 50% ur en normalbudget. 

 • Intro - översikt och startpunkt (måndag)
 • Grundkurs - Var? (tisdag)
 • Fortsättningskurs - Hur? (onsdag)
 • Fördjupningskurs - Optimera! (torsdag)
 • Summering - Fredagsfundering och summering av veckan! (idag)

Precis som vi konstaterade under matveckan så handlar det om att börja i rätt ände med designen av livet. Om man bor i ett för stort och dyrt boende, kör två dyra bilar långa avstånd varje dag och sen försöker trimma kostnaderna på margnalen är risken att detta ger mycket lite och att man i slutändan ger upp för de få hundra eller tusenlappar som man sparar är inte värt besväret med denna höga grundläggande kostnadsnivå. Eller med andra ord sjuk ineffektiv design löses inte med kosmetiska förändringar. 

Jag har ju redan gått igenom de olika stegen under veckan så istället för att upprepa detta kan jag visa hur det ser ut för oss och hur designen av vårt liv hjälper oss att hålla dessa kostnader låga. 

 1. Vi bor på en mindre ort med det mesta inom gång och cykelavstånd. Villan kostade 2 miljoner i inköp och är i bra skick i sin konstruktion och har ett effektivt värmesystem. Vi kommer behöva gör en del uppdateringar men detta kan vi ta i vår egen takt och göra en hel del själva vilket sparar pengar. Vår totalkostnad för boende ligger på knappt 5 000 men eftersom vi har möjlighet att hyra ut en stuga på tomten så har vi också en hyrseintkäkt på 3 000kr. Nettokostnaden blir därför 2000 kr. 
 2. Tyvärr innebar den senaste flytten att frun just nu pendlar vilket innebär att kostnaden för bilen rusar upp i hela 4 000 kr i månaden. Vi accepterar detta under en begränsad tid eftersom hon planerar att sluta till sommaren och då kommer kostnaden gå ner under 2 000 kr.

Alltså

 • 9 000 kr (bruttokostnad boende och transport)
 • -3 000 kr (hyresintäkt boende)
 • -2 000 kr (lägre kostnad då pendling upphör)
 • =4 000 kr (slutlig nettokostnad boende och transport) 

4 000 * 300 = 1,2 Miljoner i kapital krävs för att finansiera detta i evighet att jämföra med 6 Miljoner (20 000 * 300) för den nivå där vi började veckan.

Nu är detta lite av ett extremt exempel då vi både utgår ifrån en relativt hög kostnadsinvå  från början och att vi som famlj jobbat med optimering av kostnader udner ett antal år men ändå. Om en famlj väljer att spara mellanskilnaden 20 000 - 4000 = 16 000 kr i månaden (80% sparandkvot) så tar det knappt 6 år att få ihop tillräckligt kapital för att betala för boendet i all evighet. (om du undrar hur matematiken fungerar så kolla här).

Nu har vi testat maten och denna vecka boende och transport följande återstår: 

 • Kläder, elektronik och övrig (delvis nödvändigt..men kan också bli superdyrt)
 • Resor, semester, boende i annat land (vi vill väl alla uppleva världen?)  
 • Fritid och underhållning (Välja och välja bort)
 •  

Hur ser det ut hos er? Hur mycket lägger ni på boende och transport? Vad är det som drar upp kostnaderna? Vad är era bästa spartips?  

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Jag har funderat en del på transportkostnader genom livet. Från ungdomens kollektivtrafik till nutida optimering av  billigt-bekvämt-tidsåtgång.

Jag har, för länge sen, arbetat en bra bit från hemorten och då samåkt med en kollega. Det funkade inte alls, mycket eftersom kollegan aldrig passade tiden (jag har ett flertal fredageftermiddagar fått ringa hem för att säga "vi har inte kommit iväg än, ni behöver inte vänta två timmar med middagen. Ät ni när ni ska"). 

Jag har, i mitt tycke, lite obekvämt långt för att cykla till jobbet just nu. Om jag dessutom ska ta vägen via dagis så blir det ca 5 km till enkel resa. Kollektivtrafiken funkar vissa år, andra så är tidtabellerna helt galna. Lösningen blev att antingen fortsätta åka bil (kombinerat med kollektivt) eller  välja mellan elcykel och moped!

Lika skönt som det är att ta fram tvåhjulingen på våren när det blir lagom varmt ute, lika skönt är det på hösten när månadskortet börjar användas igen. Bägge har sina sorts friheter.

 

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Spargrisen och tack för din kommentar,

Ja det är intressant det där med kollektivtrafik och samåkning, vi har kollat på det till frun och kollektivt blir svårt med tider och kostar nästan lika mycket som att köra bil. Samåkning är ju bra i teorin men när frun la ut en förfrågan via sociala medier så fanns det exakt noll intresse. Hennes tanke var att de flesta ju har bil men att man kunde samåka några dagar veckan..men nej intresset fanns inte. Tror delvis att detta (både kollektivtrafiken och samåkningen) beror på att alla numera har en bil per vuxen i familjerna och då blir man van både privat och från arbetsgivarens sida att folk kan komma och gå vid alla tider och inte behöver passa en buss eller samåkning. Detta gör att det i sin tur blir ännu svårare att få till för att man då blir "udda" och det finns inget som människan verkar vara så rädd för som att vara annorlunda..inte ens om annorlunda är bättre..

Har ni ingen möjlighet att flytta eller byta jobb så att ni kan gå eller cykla till jobbet...eller planerar ni att göra detta ett tag till å sen hoppa av ekorrhjulet? 

Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

Finns absolut inga planer på att flytta! Bostaden är ett arv (=obefintliga lån o låga månadskostnader) som ligger väldigt bra till för våra arbetsplatser. Varje förändring just nu skulle bara bli sämre, tex i avstånd till skolor, dagis, fritidsintressen, jobb, mataffärer..... Och högre resekostnader.

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Då får man ta det onda med det goda å jobba på att göra pendlingsresor till ett minne blott så snart som möjligt:-)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar