Fantastiska Farbror Fri
Likes
305
Antal inlägg
1404
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Boende & Transportvecka #krossabudgeten - Intro

För ett par veckor sedan hade vi en temavecka här på bloggen som visade hur en vanlig familj kunde spara 70% eller mer på matbudgeten och denna vecka tänkte jag att vi skulle ta oss an Boende och Transport dessa två är så beroende av varandra så vi tar dem i samma vecka. Jag hade tänkt mig att det skulle se ut något sånt här

  • Intro - översikt och startpunkt (idag)
  • Grundkurs - Var? (tisdag)
  • Fortsättningskurs - Hur? (onsdag)
  • Fördjupningskurs - Optimera! (torsdag)
  • Summering - Fredagsfundering och summering av veckan! (fredag)

 

Det är inte ovanligt att en medelinkomstfamilj lägger 10 000 i månaden på boende (i villa) och lika mycket på transport (två bilar). Detta inkluderar (lyx) renoveringar och värdeminskning på två nyare bilar. Denna vecka ska vi titta på hur vi kan dra ner detta med upp till 75% för en vanlig familj.   En viktig poäng här är att tänka funktionerna "boende och transport" och inte "villa och bil" då det binder in tanken i fasta lösningar. 

Grundförutsättningarna för den här veckan är som följer:

Detta är en guide där det mesta är brett tillämpbart men inte allt passar alla. Den som tillämpar allt tycker att frihet har ett högre värde än lyx och bekvämlighet...eller annorlunda uttryckt tycker att frihet är den största lyxen. Detta är ingen slutlig och komplett guide utan ett levande dokument, om ni kommer med bra förslag så kan jag lägga till och dra ifrån i dessa inlägg. Jag tänker sedan att de ska kunna leva länge som en guide till lägre boende- och transportkostnader. 

Under denna temavecka så kommer alla månadskostnader att räknas upp med 300 ggr för att få en siffra på hur mycket kapital som behövs för att vara fri och bebehålla denna nivå på konsumtion. Startpunkten är alltså 2*10 000 * 300 = 6 MSEK. (om du undrar över den matematiken kolla gärna här). 

 Då är jag redo att krossa boende- och transportbudgeten! Är ni?​

KronanTillMiljonen's picture
20
49
3
0
KronanTillMiljonen

Kommer bli riktigt spännande att följa :) 

Vi har en bil som vi nästan aldrig använder. Däremot är det bra att ha den ibland... Många gånger har vi ställt oss frågan ifall vi verkligen behöver den. Kanske blir billigare att hyra en bil om man ska fara på semester exempelvis

Anonymous's picture
Kristin (ej registrerad)

KronanTillMiljonen: Räkna på det! Vi hade en bil och tänkte likadant, att vi egentligen kanske inte behövde den. Funderade över att sälja, men värdet var så lågt och det kändes bekvämt att ha bil när man var van. Pga en olycka så stod vi sedan utan bil och första tanken var att direkt köpa en ny bil. Sen bestämde vi oss för att skjuta på det och sen gjorde vi en Excel med alla kostnader man kan förvänta sig på en bil, inkl värdeminskning. Vi räknade lågt men realistiskt eftersom vi tänkte oss en ca 5 år gammal mindre och ekonomisk bil. Tror vi fick det till 26 000 kr/år och när vi jämförde med våra bilkostnader för året innan uppgick de till 28 000 kr så det stämde väl överens. Jämför sen med hur ofta ni behöver bil och hur mycket det skulle kosta er att hyra bil vid de tillfällena. Vi bor i en större stad och har en Sunfleet-parkering på vår gata, så för oss är det väldigt enkelt att ha bil när vi behöver, och vi har mer än halverat våra bilkostnader. Finns utrymme att sänka ännu mer men det är en avvägning mellan bekvämlighet och sparsamhet där vi än så länge lutar åt bekvämligheten, eftersom vi redan sparat in 50%. Gjorde stor skillnad att få kostnaderna svart på vitt för mig, jag trodde inte att det kostade oss så mycket. Vi är väldigt nöjda att vi inte skaffade någon ny bil och det enda vi ångrar är att vi inte sålde den tidigare, då hade vi fått några tusenlappar i handen istället. Men men, det hade nog tagit oss längre tid att komma till det beslutet i så fall så det jämnar nog ut sig.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej Kronan till miljonen och Kristin och tack för era kommentarer, 

Kronan till miljonen - vi har också bil och kommer behålla den men jag skulle säga att det är ett lyxbeslut snarare än en nödvändighet. Vi räknar med att vi kan få ner kostnaden till cirka 18-20 000 per år då vi kommer köra lite och har en kostnadseffektiv bil men om vi bodde på en större ort skulle vi nog inte ta den kostnaden, nu använder vi dock bilen ibland bara för att åka och hälsa på någon över dagen och då blir det lite knepigare om man ska hyra varför vi kostar på oss den lyxen. 

Kristin - om vi bodde som ni skulle vi helt klart överväga att helt göra oss av med bilen. Fördelen med att inte äga bil även om det bara blir kostnadsneutralt är ju också att man slipper allt ansvar runt omkring och alla risker när saker går sönder, däck ska bytas mm. 

Anonymous's picture
Kristin (ej registrerad)

Exakt, man kör alltid en hel och ren (och ny) bil, och det enda man behöver göra i praktisk väg är att tanka ibland. Otroligt bekvämt när parkeringen är nära och man bokar enkelt på nätet eller i appen. Dessutom kan man välja bil beroende på behov till skillnad från om man äger en bil då man har den man har. Nu tar vi alltid den minsta bilen, men behöver vi en större eller tom en skåpbil så finns det också. Känns också bra att i praktiken vara flera som delar på en bil. Känns som ett koncept som ligger i tiden och som kommer växa framöver. Drömmen hade varit om antalet bilar i storstäderna minskar. Skrämmande ibland hur många bilar man ser parkerade överallt, när det är troligt att många i storstaden är som vi och behöver bil max en gång i månaden.

Fantastiska Farbror Fri's picture
305
1405
64
0
Fantastiska Far...

Hej igen Kristin och tack för din kommentar, 

Jag har sagt vid något tidigare tillfälle att jag tycker att de som har en central adress i storstad skulle bli erbjudna en gratis dumstrut som tillbehör vid varje bilköp:-) 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (22)

Taggar