Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1371
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Carro economico

Gott nytt år! Det har varit fasligt lungt här på bloggen ett tag, frågan är om det någonsin sedan jag började blogga 2014 har varit så tyst så länge. Det beror inte på att jag har tröttnat på att blogga..snarare tvärt om det kliar i fingrarna men vi är på semester i Mexiko. Eftersom hela familjen inklusive våra tre barn är lediga så blir det mindre tid till mina egna projekt inklusive bloggen men å andra sidan mer tid tillsammans vilket ju var meningen. Nu tänkte jag dock att jag skulle sticka in med en liten ekonomirelaterad reflektion här ifrån Mexiko. 

Precis som hemma i Sverige så bedömmer många, som inte känner en väldigt väl, ens ekonomiska status utifrån det yttre och det blev väldigt tydligt när vi hade hyrt bil för att åka ut till havet. Vi hade blivit erbjudna ett antal olika bilar och valde den enklaste och billigaste både för att vi inte ville dra till oss uppmärksamhet och för att vi utgick från att det tog minst bensin vilket hjälper både plånboken och miljön. Det var dock flera släktingar som kommenterade att vi hade en "Carro ekonomico". Vissa kanske bara konstaterade det men från vissa var det en tydligt negativ pik...typ "oj vad synd om er som inte har råd med en bättre bil". Det var också tydligt i jämförelse att vissa såg andra släktigar som mer framgångsrika för att de kom ut till havet och bodde på fina hotell i ett par dagar medan vi lånade ett enkelt hus av fruns mormor(men å andra sidan stannade vi i 3 veckor. 

Det intressanta för mig var att man inte ser kopplingen mellan vår möjlighet att vara lediga och komma till Mexiko under så lång tid med vår iställing att vi inte slösar på onödig saker som dyra bensinslukande bilar och tjusiga hotell. Det var kanske också konstigast att de mest negativa kommentarerna kom från någon som inte själv har en särdeles stark ekonomiskt situation och troligen lever delvis på pengar från äldre släktingar trots en ålder som börjar närma sig de 50. Som vanligt har vi en ganska stor distans till detta och ler lite för oss själva när vi hör dessa ekonomiska resonemang.

Det här med den "ekonomiska bilen" blev ännu roligare några dagar senare när mannen som sköter om huset kom förbi. Det är en äldre man som bott i byn hela sitt liv och som tar sig överallt på någon av sina två gamla cyklar. Han är alltid glad och trevlig och älskar att skoja med barnen. Den dagen frågade han vad vi skulle göra och hur länge vi skulle stanna. Vi sa att vi skulle vara där ungefär tre veckor och mest skulle vara på stranden och han frågade "har ni bil?" vilket inte alls var självklart för honom. När han såg att vi hade bil så sa han "men vad bra då kan ni ju ta er överallt". I hans ögon var en bil vilket som helst en riktig lyx och abolut inget man kan räkna med. 

Under de kommande veckorna vid havet fortsatte jag att vara lite uppmärksam på bilarna, dom som hade restaurangen där vi åt nästan dagligen hade en betydligt enklare bil än vår. Samma gällde på en annan restaurang som vi ofta var på. Även där tror jag att de var nöjda med att ens ha ett fordon och de anställda tog oftast bussen (som man tyvärr inte riktigt vet när den kommer). 

Resan till havet är på ungerfär 3 timmar i varje riktning och passarar ett antal vägtullar. För min del åkter jag inte gärna så långt utan att stanan lite längre än några dagar. Förutom det så rör vi oss efter en kuststräcka med tre/fyra stränder som från norr till söder är 3-4 mil med den ort där vi "bor" ungefär i mitten. Under våra tre veckor tankade vi bilen 3 ggr för sammanlagt 1600 pesos (ca 700 kr). Bilen fick vi hyra från en släktig till ett pris ungefär 30% under hyrbilsfirman vilket innebar 6300 pesos (ca 2800 kr) för 22 dagar. Sammalagt 3 500 kr!

Behöver jag säga att vi var mycket nöjda med vår "Carro economico"!  

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Road (ej registrerad)
  • Jag har aldrig kännt mig så fattig som under en tidigare vistelse i Mexico med bröllop i fd mexikanska flickvännens familj. Svensk medelklass möter Mexikansk uber överklass.
  •  
  • Som fattig student gjorde man allt för att leva så billigt som möjligt när vi var ute på rundresa på egen hand och måste erkänna att vi tom ljög när den mexikanska familjen frågade vilket hotell vi bott på i Acapulco.. 
Anonymous's picture
friviligt sparsam (ej registrerad)

Hej Oskar! 

Pengar och "prylar" som statussymboler verkar finnas på de flesta ställen runtom i världen. Någon slags ängslighet att inte höra till de lyckosammas skara kanske.  Roligt att du skriver igen. Dina inlägg är efterlängtade. Hoppas ni får en fortsatt bra semester.

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Det är inte lätt det här! Märker till och med att min hustru, bedömer folks välstånd efter deras hus och bil! Hon om någon borde veta bättre!

Sen ramlar man dit själv! Var och vandrade uppe i bergen och kom fram till en kyrka och brevid den en före detta skola som var ombyggd till hotell med tre rum. Bakom skolan låg ett antal grotthus insprängda i berget. Jag frågade hotellägaren om det fortfarande bodde någon i grottorna? Visst sa han. Det har alltid bott folk där, dom är mycket bekväma och det är till och med jacuzzi i många!

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1371
65
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer, 

Road - jag förstår vad du menar...det finns nog inget som är så överdådigt och extravagant som den mexikanska överklassen....

Frivilligt sparsam - dagens inlägg (som du finner här) borde åtminstone förklara en del av det du frågar efter. Huvudsaken i vårt ekonomiska tänk är inte att ständigt jaga lägsta pris på allt utan grunden är "effektiv design" därför är också den största besparingen vi gör att vi reser sällan men är borta länge. 

Kalle 56 - den fällan faller vi nog alla i ibland...jag har dock märkt att jag så smått börjat tycka att det är "fattigt" när någon har fina grejer men inte verkar ha möjlighet att ta ledigt för att njuta av dem...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (13)

Taggar